Πολιτική
Ένταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπειγόντως.
Ένταση με το «καλημέρα» επικράτησε στη Βουλή, όπου ξεκίνησε με τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου για τις αλλαγές στην Παιδεία στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τόσο η ουσία του νομοσχεδίου που αριθμεί περίπου 1200 σελίδες όσο και η διαδικασία που επελέγη από την κυβέρνηση προκάλεσε την έκρηξη της αντιπολίτευσης με τον Κώστα Τζαβάρα από τη ΝΔ να αναφέρει ότι η Βουλή δεν είναι παράρτημα της Κυβέρνησης για να διεκπεραιώνει γραφειοκρατικά τα νομοσχέδια. «Ευτελίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία, να γίνει λέσχη ψηφισμάτων η Βουλή έτσι όπως το πάτε, στραγγαλίζεται ο διάλογος, δεν σας ενδιαφέρει ο διάλογος. Απλά κυρώνεται με τους πρόθυμους της πλειοψηφίας τα νομοσχέδια», είπε.
«Έχετε αναφυλαξία σε οποιουδήποτε είδους αξιολόγηση, θέλετε όλα να τα πάτε προς τα κάτω, ενώ είναι παράδειγμα προς αποφυγή τα ελληνικά που μιλάει ο Πρωθυπουργός, θέλετε όλοι να μιλάμε τέτοια ελληνικά, είναι ένα ντροπιαστικό νομοσχέδιο», είπε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η ΝΔ, εξάλλου, διαμηνύει ότι ως κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση με τον Κωστή Χατζηδάκη να αποκαλεί τον Κώστα Γαβρόγλου «Τζουμπέ του 21ου αιώνα».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πως δέχονται νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση ο υπουργός Παιδείας και μίλησε για ακρότητες που δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της εκπαίδευσης. «Πως δεν ορθώνεστε εσείς της συμπολίτευσης να πείτε stop στον κ. Γαβρόγλου; Όλα αυτά είναι ακρότητες που δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της εκπαίδευσης», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως όποιες πρακτικές Μαυρογιαλούρου κι αν ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές.
Την ίδια ώρα η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Νίκη Κεραμέως κατήγγειλε ότι με υπουργικές τροπολογίες ιδρύονται νέα τμήματα στα πανεπιστήμια.
Ειδικότερα, με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης και αποδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας ιδρύεται τμήμα Μουσειολογίας στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών του διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας με έδρα την Έδεσσα, ενώ με άλλη τροπολογία του βουλευτή Γιάννη Γκιόλα που επίσης έκανε επίσης, δεκτή ο Κώστας Γαβρόγλου ιδρύεται σχολή Αγροτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Άργος. Ρουσφετολογικό χαρακτήρα απέδωσε στο νομοσχέδιο η κ. Κεραμέως και σχολίασε: «αναρωτιόμαστε αν η απόφαση του υπουργού εξαρτάται από τα εκτιμώμενα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περιφέρεια της χώρας».
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Παιδεία ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η Κυβέρνηση το φέρνει προς ψήφιση με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά λόγω Πάσχα. «Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι, είστε ικανοί ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα να το ψηφίζατε», είπε προς την Κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή δείχνει τον βαθύ και αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. «Πάρτε το πίσω, έχετε απέναντι σας μαθητές, καθηγητές, γονείς», είπε. Σύμφωνα με το ΚΚΕ το αντιμαθητικό προφίλ του νομοσχεδίου θα τον ζήλευε ακόμη και η Νέα Δημοκρατία.
«Δεν ήξερα ότι το ΚΚΕ είναι τόσο θρησκευόμενο», σχολίασε ο Υπουργός Παιδείας, ωστόσο, η φράση του προς τη ΝΔ ότι «αν δεν μπορείτε να διαβάσετε 1200 σελίδες σε λίγες ώρες να σας στείλουμε βοηθούς», άναψε κυριολεκτικά τα αίματα. «Ντροπή» φώναζαν Κωστής Χατζηδάκης και Βασίλης Κικίλιας από τη ΝΔ.
Από την πλευρά του ο Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση πολύ καιρό και ότι το Σεπτέμβριο του 2017 όταν κάλεσε στο γραφείο του όλα τα κόμματα μόνο το Ποτάμι ανταποκρίθηκε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται στην ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας. Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ίδια στάση τηρούν και στη διαδικασία στην Ολομέλεια. Όπως έχει δηλώσει το ΚΙΝΑΛ δεν θα μετέχει στη συζήτηση διότι αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!