Οικονομία

19 Απριλίου 2019 14:55

Τα υπερπλεονάσματα ανοίγουν τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις

Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και πότε θα «κλειδώσουν».

Τα υπερπλεονάσματα ανοίγουν τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις
-

 Του Νίκου Ρογκάκου

Με ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων πορεύεται η Κυβέρνηση στον δρόμο προς της Ευρωεκλογές, ενώ τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση οδηγός για τις όποιες ελαφρύνσεις θα αποτελέσουν και οι ανακοινώσεις της Eurostat την Μεγάλη Τρίτη για το πλεόνασμα του 2018, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών έχουν «προεξοφλήσει» μία νέα σημαντική υπέρβαση για τέταρτη συνεχή χρονιά, του στόχου με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2019 -2022) και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2018 ήταν για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,56% του ΑΕΠ και 3,82% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Όσο ο προϋπολογισμός συνεχίσει να παράγει υπερπλεονάσματα (με τα στοιχεία στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να δείχνουν υπέρβαση 1,46 δις ευρώ) η κάλυψη του κόστους των νέων παρεμβάσεων στην άμεση και την έμμεση φορολογία θα γίνει χωρίς ενστάσεις από τους θεσμούς, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία «ζυγίζουν» τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού.

Σε συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης έκαναν τις πρώτες ασκήσεις «επί χάρτου» σχετικά με το είδος των φοροελαφρύνσεων, το εύρος των μειώσεων και το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν στο προϋπολογισμό χωρίς να διαταράσσεται η πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Οι ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει διάφορες ιδέες για παρεμβάσεις αλλά και μέτρα «ανακούφισης» των νοικοκυριών με:  

1.      μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (ιδιαίτερα στη βενζίνη)

2.      μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το  24% στο 22%

3.      ενδεχομένως και την επαναφορά της «13ης σύνταξης»

4.      μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης από το 24% στο 13%

5.      μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 22% από 24% & του χαμηλού από το 13% στο 12%

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, σύμφωνα με τα ίδιες πληροφορίες, συζήτησαν και για το «κομμάτι» του ελληνικού χρέους των 3,7 δις ευρώ που βαρύνεται με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης καθώς έχει επιτόκιο 5,13% και το οποίο το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει ήδη κινήσεις για την πρόωρη αποπληρωμή.

Ο λόγος για τις δόσεις του 2019 και του 2020 που έχει η Ελλάδα  προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αν όχι σήμερα λόγω του Πάσχα των Καθολικών που είναι αυτή την εβδομάδα τότε την επόμενη (σ.σ. που είναι και το πιο πιθανό σενάριο)  το υπουργείο  Οικονομικών θα αποστείλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής των 3,7 δις ευρώ των υποχρεώσεων προς το Ταμείο.   

Ο ESM πρέπει να δώσει έγκριση για κατ' εξαίρεση πρόωρη εξόφληση των 3,7 δις ευρώ (waiver), διότι οι συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του προβλέπουν ότι έχει καθεστώς «προτιμώμενο πιστωτή» (preferred creditor), όπως και το ΔΝΤ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)