Οικονομία
ΟΟΣΑ: Συνεθλίβη η μεσαία τάξη στην Ελλάδα
Έκθεση-κόλαφος του Οργανισμού αποκαλύπτει 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του.
Του Νίκου Ρογκάκου
Ούτε τις βασικές τους ανάγκες δεν μπορεί να καλύψουν στην Ελλάδα η λεγόμενη “μεσαία τάξη” και αυτό φαίνεται από την μελέτη του ΟΟΣΑ, που έδειξε ότι 9 στα 10 νοικοκυριά της μεσαίας τάξης έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του.
Από την έκθεση του Οργανισμού προκύπτει επίσης ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 75% εκτιμάται πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα έξοδα.
Η μελέτη δείχνει ότι περίπου τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης σε 18 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ είναι οικονομικά “ευάλωτα”, καθώς είναι αμφίβολο εάν μπορούν ή σίγουρα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε απροσδόκητα έξοδα ή σε μια απότομη μείωση των εισοδημάτων τους.
Τα ποσοστά αυτά ποικίλουν ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εκκινώντας από 12% στη Νορβηγία με την Ελλάδα να έχει μια ακόμα θλιβερή πρωτιά. Το 70% των νοικοκυριών της ελληνικής μεσαίας τάξης δεν μπορεί να καλύψει απροσδόκητα έξοδα, με την Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία να αποτελούν τις δύο μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες όπου τα συγκεκριμένα ποσοστά κινδύνου της μεσαίας τάξης είναι παρόμοια με αυτά της ασθενέστερης οικονομικά τάξης.
Τα στοιχεία δείχνουν πως μεσαία τάξη στην Ελλάδα του 2016 (σε όρους σταθμισμένης αγοραστικής δύναμης του 2010 και σε δολάρια για λόγους συγκρισιμότητας) θεωρούνταν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα από 7.894 έως και 21.050 δολάρια. Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα μια θέση ψηλότερα από Τουρκία, Χιλή, Μεξικό, Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα, Νότια Αφρική και Ινδία. Στο άλλο άκρο, της κατάταξης βρίσκεται το Λουξεμβούργο με θεωρούμενο εισόδημα μεσαίας τάξης 26.482 -70.620 δολάρια, η Νορβηγία και η Ελβετία.
Έτσι η Ελλάδα το 2016 κατατάχθηκε στην ένατη θέση από το τέλος, σε μία λίστα 39 χωρών που μελέτησε ο ΟΟΣΑ βρέθηκε η Ελλάδα το 2016, όσον αφορά το εύρος εισοδημάτων της λεγόμενης “μεσαίας τάξης”. Η πιο πλούσια μεσαία τάξη εντοπίζεται στο Λουξεμβούργο με εισόδημα που αγγίζει έως και τα 70.620 δολάρια ενώ η πιο «φτωχή» μεσαία τάξη στη λίστα των 39 κρατών ανήκει στην Ινδία, με ένα ετήσιο εισόδημα 1.656 δολαρίων να αποτελεί το κάτω όριο της σχετικής εισοδηματικής ζώνης.
Στις 24 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ με διαθέσιμα στοιχεία, κατά μέσο όρο ένα στα δύο νοικοκυριά (47%) με μεσαία εισοδήματα, ανέφεραν δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών τους το 2016, ποσοστό το οποίο στην Ελλάδα φτάνει το 95% των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!