Υγεία

12 Αυγούστου 2016 20:42

Πλανήτης “δίδυμος” της Γης σε απόσταση 4,24 ετών φωτός

Ευρωπαίοι αστροφυσικοί ανακάλυψαν έναν νέο εξωπλανήτη, που μοιάζει εκπληκτικά με τη Γη, στον πλησιέστερο αστρικό μας γείτονα.

Πλανήτης “δίδυμος” της Γης σε απόσταση 4,24 ετών φωτός
-

Οι αστροφυσικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού αστρονομικών ερευνών στο Νότιο Ημισφαίριο (ESO) πρόκειται να ανακοινώσουν στα τέλη Αυγούστου την ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη που θεωρείται “δίδυμος” της Γης και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, το κοντινότερο αστέρι στο ηλιακό σύστημα μας, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, ο πλανήτης αυτός -που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστος- βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου και επομένως θα μπορούσε να έχει νερό σε υγρή κατάσταση, κάτι που συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής.

Είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν έναν “δίδυμο” πλανήτη τόσο κοντά στη Γη, αφού απέχει μόλις 4,24 έτη φωτός.

Ένας εκπρόσωπος του ESO, ο Ρίτσαρντ Χουκ, είπε ότι έλαβε γνώση του άρθρου αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σ' αυτό.

«Το να βρεθεί αυτό το ουράνιο σώμα ήταν πολύ δύσκολη δουλειά» υποστήριξε ένας αστροφυσικός που μίλησε στο Spiegel υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος. «Ήμασταν στο όριο αυτού που είναι τεχνικά δυνατόν να μετρήσουμε», εξήγησε.

Πριν από έναν χρόνο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανακοίνωσε ότι εντόπισε έναν εξωπλανήτη παρόμοιο με τη Γη, αλλά σε πολύ μεγάλη απόσταση, στα 1.400 έτη φωτός. Αυτός ο πλανήτης, ο Kepler 542b, έχει ακτίνα 60% μεγαλύτερη από εκείνη της Γης.

Υπάρχουν επίσης μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη με λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας και μεγάλη ποσότητα νερού. Ο Kepler 452b ήταν ένας από τους 12 νέους εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)