Κόσμος
ΗΠΑ - Τραμπ: Ο Κιμ και η “στροφή” για την Κίνα
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και επεσήμανε να μην χρειαστεί να επιβάλει δασμούς στην Κίνα.
Άκουσε το άρθρο
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ πως θέλει να αποκατασταθεί η επαφή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, «ευφυή τύπο» με τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί τρεις φορές κατά την πρώτη του θητεία, αλλά χωρίς να κλειστεί ποτέ συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας της Ασίας.
Ερωτηθείς σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμά η αμερικανική δεξιά, το Fox News, ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον «συμπαθεί» και ότι «συνεννοείται» μαζί του.
Όταν ο παρουσιαστής του δικτύου Σον Χάνιτι, μέγας υποστηρικτής του, ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ αν θα ξαναρχίσει επαφές μαζί του, ο Ρεπουμπλικάνος που μόλις άρχισε τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία απάντησε «ναι, θα το κάνω».
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ευφυής τύπος», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος.
Ο πρώτος αρχηγός του αμερικανικού κράτους εν ενεργεία που συναντήθηκε με μέλος της δυναστείας των Κιμ, ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι γνωστό πως αντάλλασσε επιστολές με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ιστορική σύνοδο τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη. Η δεύτερη σύνοδος των δυο ανδρών έγινε στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, τον Φεβρουάριο του 2019 —κατέληξε σε φιάσκο— κι η τρίτη και τελευταία στα σύνορα της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, τον Ιούνιο του 2019.
Η Ουάσιγκτον και η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγαν τις τελευταίες συνομιλίες τους για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου στη Στοκχόλμη τον Οκτώβριο του 2019, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος.
Πριν από μια εβδομάδα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, που δεν είχε ακόμη δει να επιβεβαιώνεται ο διορισμός του από τη Γερουσία, χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «δικτάτορα», πάντως διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα κάνει τη μέγιστη προσπάθεια να αποφύγει το να ενσκήψει κρίση με την Πιονγκγιάνγκ.
Κατά την άποψη του κ. Ρούμπιο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας «ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την παραμονή του στην εξουσία, κι αυτό είναι τόσο σημαντικό για τον ίδιο που καμιά ποσότητα κυρώσεων δεν θα τον εμπόδιζε να το αναπτύξει περαιτέρω».
Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εξάλλου έδωσε δίκιο στην προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, αναγνωρίζοντας πως εκείνος την αντιμετώπιζε με «πολύ σκεπτικισμό» την εποχή.
«Σε τελευταία ανάλυση, δεν έκλεισε διαρκή (συμφωνία), αλλά κατάφερε (...) να ανασταλούν οι πυραυλικές δοκιμές (της Βόρειας Κορέας). Αυτό δεν σταμάτησε την ανάπτυξη του προγράμματος, αλλά τουλάχιστον ηρέμησε την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Ρούμπιο την περασμένη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο κ. Τραμπ είχε πει πως στον Κιμ Γιονγκ Ουν θα «άρεσε» να τον δει να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και ότι οι δυο τους συνεννοούνται.
Ο κ. Κιμ «μου τα λέει όλα. Μου τα έχει πει όλα», είχε καυχηθεί στον αμερικανό δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ, που συμπεριέλαβε τη δήλωση στο βιβλίο του «Rage», που κυκλοφόρησε το 2020
Τραμπ: Δεν θέλω να επιβάλω δασμούς στη Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα προτιμούσε να μην επιβάλει δασμούς στην Κίνα, κάνοντας στροφή σε σχέση με τις δεσμεύσεις του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας όταν έλεγε ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στον πιο ισχυρό οικονομικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ.
Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News, το δεύτερο μέρος της οποίας μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, ο δημοσιογράφος Σον Χάνιτι ρώτησε τον Τραμπ αν θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για το θέμα της Ταϊβάν και του εμπορίου. Ο Ρεπουμπλικάνος απάντησε: «Μπορώ να το κάνω διότι έχουμε κάτι που θέλουν, έχουμε έναν θησαυρό».
«Έχουμε μια μεγάλη δύναμη επί της Κίνας και αυτό είναι οι δασμοί και δεν τους θέλουν», τόνισε. «Θα προτιμούσα να μη χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσω, αλλά είναι μια φοβερή δύναμη επί της Κίνας», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει την επιβολή από την 1η Φεβρουαρίου δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε κάνει λόγο για δασμούς έως και 60%.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον Σι, ο Ρεπουμπλικάνος χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν «καλή» και «φιλική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες είχαν «πολύ καλή σχέση» πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19.
«Είναι μια πολύ φιλόδοξη χώρα, είναι ένας φιλόδοξος άνδρας (…) Ήταν σαν φίλος μου, είχαμε πολύ καλή σχέση», εξήγησε ο Τραμπ.
Ωστόσο δικαιολόγησε την επιθυμία του να επιβάλει δασμούς στο Πεκίνο λέγοντας ότι «η Κίνα παίρνει πολλά από τα χρήματά της από την Αμερική και χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να ενισχύουν τον στρατό τους».
Η Κίνα επανέλαβε σήμερα ότι μπορεί να λύσει τις εμπορικές της διαφωνίες με τις ΗΠΑ μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων.
«Η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους και τους πολέμους δασμών, οι οποίοι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς, ούτε του κόσμου», πρόσθεσε η Μάο.
Σε ό,τι αφορά το εμπορικό έλλειμμα, κεντρικό ζήτημα στη διαμάχη Κίνας και ΗΠΑ, η Μάο επεσήμανε ότι το Πεκίνο ποτέ δεν επεδίωξε σκοπίμως να έχει εμπορικό πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει «τεράστιος χώρος» για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα που μπορεί να εκφράσει και πολίτες που ψήφισαν ΝΔ (βίντεο)
Τέμπη - Ασλανίδης: Το “Δεν έχω οξυγόνο” έγινε σύνθημα για όλη την Ελλάδα
Γλυφάδα - Απόπειρα αρπαγής 13χρονου: Σάλος και μαρτυρίες (βίντεο)