Κόσμος

Σήμερα 06:37 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 08:11

Τουρκία - Μιλλιέτ: “Άλλαξε η ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο”

Στο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για κέρδη της Τουρκίας στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Τι αναφέρει για το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας θαλάσσιας διακαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τουρκία - Μιλλιέτ: “Άλλαξε η ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο”

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

«Η πολιτική της Ελλάδας να σχηματίζει μέτωπο κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συνεργασία με χώρες με τις οποίες η Άγκυρα ήταν σε διαμάχη στο παρελθόν δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα με τις εξελίξεις στη Συρία», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ η οποία αναδημοσιεύει από την Καθημερινή ότι «Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η Συρία να υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Τουρκία ή ακόμη και με τη διοίκηση της βόρειας Κύπρου, την οποία αναγνωρίζει μόνο η Άγκυρα».

Υπενθυμίζει ότι «Η συμφωνία για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019. Η συμφωνία καταχωρήθηκε από τον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022»

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι «οι μελέτες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν λόγω της ρήξης των πολιτικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπογράφηκε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας στις 6 Αυγούστου 2020. Η διοίκηση της Αθήνας γνωρίζει ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με την Αίγυπτο είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια για την Αίγυπτο. Φοβάται ότι το Κάιρο θα απαιτήσει να τερματίσει ή να αναθεωρήσει τη συμφωνία. Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μπάαθ, στις ανησυχίες της Ελλάδας και της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου’ για την Αίγυπτο προστέθηκε πλέον το θέμα της επίτευξης συμφωνίας για μια πιθανή συμφωνία για τη ναυτική αρχή μεταξύ Τουρκίας και Συρίας».

Συρία - Τουρκία - Σύνορα - Ουρές

«Θα είναι μια θετική εξέλιξη γθια την Τουρκία»

«Για να επιτευχθεί συμφωνία, η διοίκηση στη Συρία πρέπει να αποκτήσει διεθνή νομιμότητα και να γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Hasan Unal, Λέκτορας του Προγράμματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Baskent, και πρόσθεσε: "Μετά από αυτό το στάδιο, ένα βήμα που έκανε η Τουρκία προς μια συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία θα ήταν θετική εξέλιξη. Αυτή η συμφωνία θα ήταν καλή τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία. Δεν αλλάζει όμως την εξίσωση στη Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι το νησί της Κύπρου πρέπει να είναι ένα νησί που δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να βγει στην ανοιχτή θάλασσα. Το πραγματικό κρίσιμο βήμα θα πρέπει να αφορά την Κύπρο".

«Νέα γεωπολιτική κατασκευή»

«Η Ελλάδα-‘νότια Κύπρος’, η οποία ήταν πολύ απογοητευμένη μετά την απόσυρση της υποστήριξής τους από τις ΗΠΑ προς τοEastMed, συμφώνησε ότι η επιτυχημένη πολιτική της Τουρκίας στη Συρία θα αποκτούσε μια πιο περιφερειακή διάσταση συνεργασίας, η οποία θα να οδηγήσει σε μια πιο περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή», ανέφερε ο Mehmet Seyfettin Erol, Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Κρίσεων και Πολιτικής Άγκυρας. «Προσπαθεί να δημιουργήσει κοινή γνώμη για να αποτρέψει το γεγονός ότι θα υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες, μέσω καταγγελιών για ιστορικό φόβο για τον τουρκικό επεκτατισμό. Σε αυτή τη διαδικασία, που μπορεί να θεωρηθεί ως κακό σενάριο για την Ελλάδα αλλά και σημαντικό καλό σενάριο για την περιοχή, είναι αναπόφευκτη μια διαδικασία συμφωνίας για τη ναυτιλιακή αρχή στην οποία όλα τα κράτη θα είναι πιο κερδοφόρα, και με την ένταξη της Συρίας σε αυτή τη διαδικασία, η οικοδόμηση μιας νέας γεωπολιτικής με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο-Μέση Ανατολή γίνεται ακόμη πιο έντονη «Θα αποκτήσει δυναμική», καταλήγει.

«Ο χρόνος γύρισε υπέρ μας»

«Εάν η νέα κυβέρνηση στη Συρία γίνει μια νόμιμη κυβέρνηση και γίνει μια κυβέρνηση αποδεκτή στον ΟΗΕ, η σύναψη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, όπως αυτή με τη Λιβύη, θα ήταν μεγάλη εξέλιξη», ανέφερε ο είπε χαρακτρηριστικά ο υποναύαρχος Cem Gurdeniz. «Θα λυθούν και τα όποια προβλήματα προκύψουν με συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία. Η Αίγυπτος, που έκανε συμφωνία με την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου’, έπεσε σε παγίδα και έχασε μια πολύ σοβαρή θαλάσσια δικαιοδοσία. Η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ ήθελε να στείλει τα ίδια τρία χαρτιά στη Συρία. Αλλά ο χρόνος γύρισε υπέρ της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο με χρυσαφικά - Το είχαν κρύψει σε σημείο “καβάτζα”

Δολοφονία Κιρίλοφ: Απειλές Μεντβέντεφ για “αναπόφευκτη τιμωρία στην ηγεσία του Κιέβου”

ΗΠΑ: Απειλές στην Τουρκία για τους Κούρδους της Συρίας

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)