Κόσμος
Ερντογάν: Κάλεσα τον Τραμπ στην Τουρκία
Στη συνομιλία που είχε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε κατά την άφιξή του στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν.
Τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία προσκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, εκφράζοντας την ελπίδα να «αποδεχτεί την πρόσκλησή και έτσι θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν». «Κατά καιρούς υπήρξαν διαφωνίες, (επί προεδρίας Τραμπ) αλλά το πρότυποσυνεργασίας Τουρκίας - ΗΠΑ ήταν αδιαμφισβήτητο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Για την κρίση στην Μέση Ανατολή, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «να πει στο Ισραήλ ‘σταμάτα’». «Θα ήταν μια καλή αρχή για τον κ. Τραμπ να διακόψει την παροχή όπλων στο Ισραήλ, προκειμένου να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα σε παλαιστινιακά και λιβανέζικα εδάφη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο μας για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε βήματα προς αυτό».
«Υπάρχει θέμα F35 και S400»
Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ «Είχαμε μια εγκάρδια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τραμπ. Ήταν σε ένα οικογενειακό δείπνο εκείνη την ώρα. Ο Έλον Μασκ και το παιδί του Μασκ ήταν μαζί του και κάπως έτσι είχαμε τη τηλεφωνική επικοινωνία μας μαζί τους. Συζητήσαμε την εκλογική διαδικασία και τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Τοποθετήθηκε επίσης με ωραίες εκφράσεις για την Τουρκία σχετικά με την επόμενη διαδικασία. Τον καλέσαμε στη χώρα μας. Ελπίζω ότι θα αποδεχτεί την πρόσκλησή μας και έτσι θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν. Γιατί υπάρχει θέμα F-35 μεταξύ μας και των ΗΠΑ. Υπάρχει μια διαδικασία σχετικά με τους S-400. Υπάρχουν δηλώσεις του επί προεδρίας του για την Τουρκία για το θέμα των F-35, που έλεγε ‘Έδωσαν τα χρήματα, αλλά παρόλα αυτά ακόμη δεν τους δώσατε τα αεροπλάνα;’. Ας δούμε σε ποια βάση θα στηρίξουμε αυτά τα θέματα τη νέα περίοδο και πώς θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας;».
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «ως Τουρκία, οι προσδοκίες μας από τον σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι γνωστές. Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα το Παλαιστινιακό ζήτημα και η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας. Είναι δυνατό να ξεπεραστούν αυτά με τη συνεργασία της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ελπίζω ότι οι περιφερειακοί και παγκόσμιοι πόλεμοι και κρίσεις θα τελειώσουν με την προεδρία Τραμπ. Συνεργαστήκαμε με τον κ. Τραμπ κατά την προηγούμενη προεδρία του. Αν και κατά καιρούς υπήρξαν διαφωνίες, το πρότυπο συνεργασίας Τουρκίας - ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητο».
‘Όχι στη συνέχιση πολιτικών Μπάιντεν στο Ισραήλ
Ερωτηθείς πως οι εκλογές στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με τον Ντόναλντ Τραμπ τη νέα περίοδο και θα συζητήσουμε πώς θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα συζητήσουμε όπως και στο παρελθόν μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας, με βάση τις εξελίξεις». «Για παράδειγμα, θα εξετάσουμε την απόσυρση των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία. Πώς θα τερματίσουν την υποστήριξή τους στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD/YPG; Πιστεύω ότι θα τα βάλουμε σε μια συγκεκριμένη βάση συζητώντας μαζί του προσωπικά, επικοινωνώντας μαζί του τηλεφωνικά. Γιατί δεν δυσκολευτήκαμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Τραμπ το προηγούμενο διάστημα. Αποκαθιστούσαμε επαφή μέσα σε 24 ώρες και προσπαθούσαμε να έχουμε αποτελέσματα μέσω της τηλεφωνικής διπλωματίας. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε προβλήματα από αυτή την άποψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» ανέφερε. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει αυτές τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν από το Ισραήλ. Θέλουμε να εκπληρωθεί αυτή η υπόσχεση και να πει στο Ισραήλ ‘σταμάτα’. Ελπίζουμε ότι κατά τη δεύτερη θητεία του κ. Τραμπ θα εγκαθιδρυθεί μια περίοδος μόνιμης ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ηρεμίας. Η αποτυχία εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης δημιουργεί μια κατάσταση βίας και η περιοχή μας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτόν τον κύκλο. Η συνέχιση των πολιτικών της εποχής Μπάιντεν θα βαθύνει το αδιέξοδο στην περιοχή και θα διευρύνει τη σύγκρουση. Δεν θα το θέλαμε ποτέ αυτό. Μπορώ να πω ότι θα ήταν μια καλή αρχή για τον κ. Τραμπ να διακόψει την παροχή όπλων στο Ισραήλ, προκειμένου να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα σε παλαιστινιακά και λιβανικά εδάφη. Οποιοδήποτε βήμα που υποστηρίζει τους επεκτατικούς στόχους του Ισραήλ θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή και να διευρύνει περιοχές σύγκρουσης. Θα ήταν ωφέλιμο για χώρες εκτός της περιοχής να διαμορφώσουν τις πολιτικές τους στη Μέση Ανατολή λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους. Η αμερικανική προεδρία του Τραμπ θα επηρεάσει σοβαρά τις πολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Όλοι όσοι κάνουν βήματα που στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή θα ωφελήσουν την οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης. Διαφορετικά, η εξάπλωση των συγκρούσεων και η συνέχιση των σφαγών θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια όλων».
«Περισσότερη διπλωματία»
Ερωτηθείς για την προσέγγιση Τραμπ στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε ότι «ο Τραμπ είναι ένα ειλικρινές άτομο. Στο παρελθόν, ρώτησα τη Μέρκελ: ‘Δίνω τόσα χρήματα στο ΝΑΤΟ, τι δίνεις, Γερμανία;’. Δεν βγήκε ούτε μια λέξη από τη Μέρκελ. Είμαστε από τις χώρες που δίνουν το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό στο ΝΑΤΟ μετά την Αμερική. Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα για την άμυνα εντός του ΝΑΤΟ. Σε αυτή την περίοδο, μπορεί να μην καταφέρουμε να φτάσουμε τα νούμερα των ΗΠΑ, αλλά θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως μία από τις χώρες που βρίσκεται στο ιδανικό επίπεδο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τους στρατιώτες εντός του ΝΑΤΟ. Είμαστε ήδη καλοί ως προς τον αριθμό των στρατιωτών. Οι προσπάθειες ορισμένων δυτικών χωρών, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία θα επιταχύνουν τη λύση εκεί. Από την αρχή, υποστηρίξαμε το δίκιο τηςΟυκρανίας και επιλέξαμε να συμπαραταχθούμε με την ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο. Αγνοήσαμε τις οδηγίες να γίνουμε πλευρά του πολέμου και διατηρήσαμε επαφή και με τις δύο πλευρές. Είδαμε ότι η Δύση δεν συμμερίζεται επαρκώς την πεποίθησή μας ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσω της διπλωματίας. Αν δούμε μια αμερικανική κυβέρνηση να προσεγγίζει το ζήτημα από μια προοπτική λύσης κατά την εποχή του Τραμπ, μπορούμε εύκολα να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Περισσότερα όπλα, περισσότερες βόμβες, περισσότερο χάος και συγκρούσεις δεν θα τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο. Περισσότερος διάλογος, περισσότερη διπλωματία, περισσότερη συμφωνία ανοίγει την πόρτα στην ειρήνη. Είμαστε μια χώρα που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και τις δύο πλευρές γύρω από το ίδιο τραπέζι. Το έχουμε κάνει πολλές φορές και μπορούμε να το κάνουμε ξανά. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει τώρα. Έχουμε συγκεντρώσει τις προσπάθειές μας για την ειρήνη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ελπίζουμε ότι θα κάνουμε νέα ξεκινήματα στη νέα εποχή και θα φτάσουμε σε έναν κόσμο όπου τελειώνουν όλες οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι».
Είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο της ένταξης στην ΕΕ
Ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και οι συνάδελφοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσουν τις επαφές τους με τους ομολόγους τους. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε αυτό το θέμα στις συναντήσεις μας με τους ηγέτες και ελπίζουμε να προσπαθήσουμε για ένα ευεργετικό αποτέλεσμα. Όλοι γνωρίζουν τις δυνατότητες της Τουρκίας. Οι πρόσφατες προσπάθειες της Ευρώπης να συνεργαστεί με την Τουρκία αποτελούν ένδειξη αυτού. Είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο μας για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε βήματα προς αυτό. Είμαστε υπέρ μιας σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς πολιτικούς φραγμούς, επί ίσοις όροις. Αναμένουμε μια προσέγγιση με όραμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ρυθμό που θα αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο. Το λέμε αυτό στους Ευρωπαίους ομολόγους μας με κάθε ευκαιρία. Η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και η λήψη μέτρων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων θα ήταν μια καλή αρχή. Η τήρηση των υποσχέσεων που μας δόθηκαν είναι μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει την ειλικρίνειά της. Γιατί έχουμε ήδη περάσει αυτό το τεστ τηρώντας όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε».
Συντάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς
Λίαμ Πέιν: 3 συλλήψεις για τον θάνατο του τραγουδιστή