Τουρκία

03 Απριλίου 2018 17:34

Μπήκε ο “θεμέλιος λίθος” στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου

Εξ αποστάσεως, και μέσω τηλεδιάσκεψης από την Άγκυρα, έγιναν τα εγκαίνια από Πούτιν και Ερντογάν.

Μπήκε ο “θεμέλιος λίθος” στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου
-

Ερντογάν και Πούτιν εγκαινίασαν σήμερα τον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου, με έναν πρωτότυπο τρόπο. Εξ αποστάσεως και μέσω τηλεδιάσκεψης από την Άγκυρα.

«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής τόσο για την ανάπτυξη της χώρας μας όσο και για τη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα με την Ρωσία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου θα είναι ασφαλής και φιλικός προς το περιβάλλον, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη..

Ο Ερντογαν είπε ότι με τη Ρωσία εκτελούν αρκετά προγράμματα στρατηγικής σημασίας. «Στοχεύουμε το 2023 στα 100 χρόνια της Δημοκρατίας μας να είμαστε ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Όταν το Άκουγιου λειτουργήσει με όλους τους αντιδραστήρες του θα μπορούμε να καλύπτουμε το 10% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας μας. Με αυτό τον τρόπο το καλάθι της ενέργειάς μας, το οποίο ακόμη θα βασίζεται στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κάρβουνο θα είναι περισσότερο υγιές», ανέφερε και πρόσθεσε, ότι είναι αποφασισμένοι να ενισχύουν κάθε μέρα και περισσότερο τη συνεργασία τους με τη Ρωσία στα περιφερειακά ζητήματα.

AP - Τουρκία - Ερντογάν - Πούτιν

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός Άκουγκου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την οικονομία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Άκουγιου είναι στο υψηλότερο επίπεδο και ότι είναι ένα πρόγραμμα φιλικό προς το περιβάλλον. «Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ αξιόλογο και σημαντικό. Αυτή δεν είναι απλά μια θεαματική τελετή, βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Αυτή είναι μια καινούρια περίοδος, ένα καινούριο βήμα. Θέλουμε το 2023 να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του πρώτου ενεργειακού μπλοκ», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία είναι ηγέτιδα χώρα στον τομέα αυτό. Ανέφερε ακόμη ότι και η Ρωσία χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία, η οποία θα διασφαλίσει τόσο φτηνή όσο και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Πούτιν: Προτεραιότητα η παράδοση των S-400

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι η παράδοση του αντι-αεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, αποτελεί προτεραιότητα στην στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας-Άγκυρας.

Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι σκέφτονται να προμηθεύσουν την Άγκυρα και με άλλα οπλικά συστήματα σύγχρονης ρωσικής τεχνολογία, για τα οποία συζητήθηκαν ήδη κάποιες λεπτομέρειες, αλλά θα ασχοληθεί και ειδική επιτροπή που θα συσταθεί.

AP - Τουρκία - Ερντογάν - Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Άγκυρα με καθυστέρηση στις 15.20 και στις 15.50 τον καλωσόρισε με μία ειδική επίσημη τελετή ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το αεροδρόμιο μέχρι το προεδρικό συνοδεύτηκε από έφιππη μονάδα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)