Κίνα
Στο “φως” αρχαίο ωδείο 2.200 ετών!
Τα ερείπια του κτιρίου, μήκους 110 μέτρων και πλάτους 19,5 μέτρων, αποτελούνται από τέσσερα δωμάτια ίσων εμβαδών, με τοίχους από τούβλο πάχους περίπου 3 μέτρων.
Τα ερείπια ενός κυβερνητικού κτιρίου, πιθανόν ενός ωδείου της δυναστείας των Τσιν (221-207 Π.Χ ), έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στην επαρχία Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας.
Τα ερείπια του κτιρίου, μήκους 110 μέτρων και πλάτους 19,5 μέτρων, αποτελούνται από τέσσερα δωμάτια ίσων εμβαδών, με τοίχους από τούβλο πάχους περίπου 3 μέτρων. Εκτός από τα αρχιτεκτονικά υλικά, όπως κεραμίδια και τούβλα, ανακαλύφθηκαν κομμάτια από πέτρινα κουδουνάκια, ένα είδος κρουστού στην αρχαία Κίνα, γνωστό και ως λιθόφωνο.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας Χου Γουειχόνγκ, ανακαλύφθηκαν 23 κομμάτια λιθόφωνου με επιγραφές πάνω στις οποίες ήταν σκαλισμένη η λέξη:«beigongyuefu» που σημαίνει «μουσικό τμήμα του βόρειου παλατιού».
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης σημάδια από φωτιά. Εξάλλου δύο από τις τέσσερις αίθουσες ήταν άδειες, γεγονός που ερμηνεύεται ότι ίσως το παλιό Ωδείο λεηλατήθηκε πριν καεί.
«Εκτός από τα λιθόφωνα που είχαν κομματιαστεί, τα υπόλοιπα αντικείμενα στα δωμάτια ίσως κλάπηκαν ή κάηκαν», λέει ο Χου εκτιμώντας ότι η λεηλασία μπορεί να συνδέεται με την εξέγερση που ξέσπασε την εποχή εκείνη και σηματοδότησε το τέλος της βασιλείας της Δυναστείας των Τσιν. Ιστορικά αρχεία καταδεικνύουν ότι ο Σιάνγκ Γου, εξέχων στρατιωτικός ηγέτης και πολιτική προσωπικότητα επί δυναστείας Τσιν έβαλε φωτιά μετά την κατάληψη της τότε πρωτεύουσας του βασιλείου, Σιανγκγιάνγκ.
Το Σαανσί φημίζεται για τα πλούσια αρχαιολογικά του ευρήματα, μεταξύ των οποίων ο Πήλινος Στρατός και το Μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!