Ευρώπη
Η Ε.Ε. αναλαμβάνει στρατιωτική δράση κατά των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο
Νηοψίες και καταστροφή σκαφών, για την εξάρθρωση των δικτύων που διακινούν πρόσφυγες. Αγώνας δρόμου του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τις Βρυξέλλες.
Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση - στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες- συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.
Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.
Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.
Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους μετανάστες δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.
Όπως είπε, χιλιάδες πρόσφυγες αναζητούν βοήθεια και καταφύγιο στην Ευρώπη και η Ελλάδα από την πλευρά της προσπαθεί και εργάζεται σκληρά να διαχειριστεί το πρόβλημα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.
Αγώνας δρόμου του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι
Με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος και πλωτό συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την ανατροπή ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη, 11 μικρά παιδιά (6 αγόρια και 5 κορίτσια) δέκα γυναίκες και 9 άντρες.
Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.
Η ομάδα των βατραχανθρώπων του Λιμενικού που απεστάλη στη θαλάσσια περιοχή, ολοκλήρωσε την επιχείρηση έρευνας στο ναυαγισμένο ιστιοφόρο όπου επέβαιναν οι άτυχοι πρόσφυγες, χωρίς να εντοπισει κάποιον άλλο αγνοούμενο μέσα σε αυτό. Το σκάφος, που είναι βυθισμένο και αναποδογυρισμένο, βρίσκεται περίπου δύο μέτρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 4 μέτρων.
Οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού.
Έως τώρα δεν έχει διευκρινισθεί πόσα άτομα βρίσκονταν πάνω στο σκάφος, ούτε αν υπήρχαν δουλέμποροι σε αυτό που το εγκατέλειψαν. Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η προανακριτική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!