Τουρκία

02 Απριλίου 2015 16:58

Από την Ελλάδα η εντολή για «εκτέλεση» του Τούρκου εισαγγελέα;

Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες της τουρκικής αστυνομίας. με δύο χώρες του εξωτερικού επικοινώνησαν οι δράστες εκείνο το βράδυ, γράφει η Χουριέτ.

-

Από ανώτατα στελέχη της οργάνωσης DHKP-C που βρίσκονται στην Ελλάδα πήραν την εντολή μέσω τηλεφώνου να χτυπήσουν τον εισαγγελέα Σελίμ Κιράζ, οι δύο δράστες της ομηρίας στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πηγές της τουρκικής αστυνομίας.

Μάλιστα η «Χουριέτ» ισχυρίζεται ότι οι ένοπλοι εκείνο το βράδυ επικοινώνησαν με δύο χώρες του εξωτερικού, η μία ήταν η Ελλάδα και η άλλη η Βουλγαρία. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι δύο δράστες βρίσκονταν συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία της οργάνωσης στην Ελλάδα την ώρα των διαπραγματεύσεων με την τουρκική αστυνομία. 

Οι τουρκικές αστυνομικές αρχές θεωρούν ότι οι δράστες μιλούσαν με το Χουσεϊν Φεβζί Τεκίν, ο οποίος θεωρείται τώρα αρχηγός της οργάνωσης, καθώς και με τον αδελφό του ενός, του Σαφάκ Γιαϋλά, οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ελλάδα. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι χτύπησαν τον εισαγγελέα ενώ είχαν ανοιχτή γραμμή με την Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενημέρωναν συνεχώς την Ελλάδα. Κινούνταν με βάση τις εντολές που έπαιρναν από εκεί. Το να κάνουν μια τέτοια κίνηση την ώρα που δεν υπήρχε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις δείχνει ότι πήραν την εντολή να χτυπήσουν από το τηλέφωνο. Μόλις ήρθε η εντολή από την Ελλάδα, την εφάρμοσαν. Αυτό δείχνει η εικόνα που έχουμε και προς αυτή την κατεύθυνση διεξάγουμε τις έρευνές μας”, αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα «Βατάν».

Η εφημερίδα ερεύνησε μάλιστα το θέμα έπειτα από τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι «κατά την διάρκεια της ομηρίας οι τρομοκράτες είχαν κάποιες επαφές στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα παρακολουθούμε». Η εφημερίδα έψαξε να βρει ποια είναι αυτή η χώρα στην οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός και -επικαλούμενη αρμοδίους της ασφάλειας- γράφει σήμερα ότι τελικά αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα.

Στο μεταξύ, στις 4.30 το πρωί ξεκίνησε επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον της οργάνωσης DHKP-C στην πλατεία Όκμεϊντανί, όπου θεωρείται το αρχηγείο της στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί μεγάλος αριθμός υπόπτων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)