Μέση Ανατολή
Άμαχοι μεταξύ των θυμάτων των επιδρομών στην Συρία
Και άμαχοι μεταξύ των θυμάτων των επιδρομών που ξεκίνησαν χθες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του στην Συρία, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι θα προστεθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτούς.
Έκτακτο δελτίο εθνικής ασφάλειας εξέδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, στο οποίο αναφέρεται ότι «πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα στη Συρία πλησίασαν στο στάδιο εκτέλεσης μιας επίθεσης στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες». Οι ενδεχόμενες αυτές απειλές ήταν και ο λόγος που ξεκίνησαν οι επιδρομές στις θέσεις των τζιχαντιστών στην Συρία, ενώ υπάρχει άμεση συσχέτιση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους με την Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν μετά από μακρά παρακολούθηση της οργάνωσης Χορασάν, η οποία περιγράφεται ως «δίκτυο» έμπειρων μαχητών της Αλ Κάιντα με πολεμική ετοιμότητα και εμπειρία κυρίως στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και που τώρα συνεργάζεται στη Συρία με το παρακλάδι της Αλ Κάϊντα, το Μέτωπο αλ-Νούσρα.
Και το Ηνωμένο Βασίλειο στη συμμαχία
Στο μεταξύ στη συμμαχία κρατών που επιτίθενται στην Συρία προστέθηκε και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC news, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή αλλά να πολεμήσει ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους» καθώς «είναι μια μάχη από την οποία είναι αδύνατο να ξεφύγουμε. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μας σκοτώσουν»,
«Μας έχουν στο στόχαστρό τους, και έχουμε δημιουργήσει αυτή τη συμμαχία για να εξασφαλιστεί ότι είμαστε τελικά σε θέση να καταστρέψουμε αυτήν την οργάνωση», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Παρά το ότι ο Κάμερον έχει ταχθεί υπέρ των αεροπορικών επιδρομών των Ηνωμένων Πολιτειών και των αραβικών κρατών που μετέχουν στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, αλλά το επίσημο Λονδίνο μέχρι στιγμής έχει σαφώς περιορισμένη συμμετοχή στις αεροπορικές επιχειρήσεις και αρκείται στην παράδοση οπλισμού στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν τους ακραίους σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιντιπέντεντ ο Κάμερον πιθανώς θα συγκαλέσει το βρετανικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου μετέχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί θεσμικά η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις αεροπορικές επιδρομές.
Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Άμυνας Μάϊκλ Φάλον η κυβέρνηση ελπίζει ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αρνήθηκε πέρυσι τη συμμετοχή του Λονδίνου σε οποιαδήποτε αμερικανική επιθετική ενέργεια κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα υποστηρίξει το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης. «Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο τώρα θα έχει το θάρρος των ενόπλων δυνάμεων μας για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, αλλά θα δούμε», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Άμυνας.
Πολίτες καταγγέλλουν επιδρομές κατά αμάχων
Στο μεταξύ βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν άμαχους πολίτες να τραβούν πτώματα από τα συντρίμμια που προκάλεσαν οι επιδρομές της Τρίτης.
Σε ένα από τα βίντεο φαίνονται εργάτες με βαρύ εξοπλισμό να απεγκλωβίζουν πτώματα από συντρίμμια στην περιοχή του Χαλεπίου, ενώ ένας άνδρας μιλώντας στην κάμερα, κάνει λόγο για ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από αυτά.
Η γνησιότητα των βίντεο δεν έχει πιστοποιηθεί.
Την ίδια στιγμή, αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε ότι οι αμερικανικές και αραβικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας «είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας της Δύσης να εξασθενήσει της δύναμη του Ισλαμικού Κράτους και των υπόλοιπων εξτρεμιστών».
Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι Αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, έλαβαν μέρος στο δεύτερο και τρίτο κύμα επιδρομών στο συριακό έδαφος».
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 70 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις επιδρομές της Τρίτης, που έπληξαν τουλάχιστον 50 στόχους στις περιοχές της Ράκα, του Ντειρ αλ Ζορ και της Χασακά.
Επιπλέον 50 τζιχαντιστές και οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε στόχους της Αλ Κάιντα Συρίας, στην περιοχή Νούρσα, κοντά στο Χαλέπι.
Και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, πέρασαν την Τρίτη μαζεύοντας τα συντρίμμια από τις επιδρομές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην περιοχή Νούρσα, τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην πόλη και ο ένας χτύπησε κατευθείαν το αρχηγείο της Αλ Κάιντα, σκοτώνοντας δύο από τα τέσσερα μέλη της οργάνωσης.
Ένας δεύτερος μάρτυρας υποστηρίζει ότι από τις επιθέσεις στην περιοχή Κφαρ Νταριάν οι πύραυλοι χτύπησαν άμαχους, εξηγώντας ότι εκτός από στρατιωτικές βάσεις επλήγησαν και οι παρακείμενοι στόχοι.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι επιδρομές δεν έπληξαν κατοικημένες περιοχές, αλλά μόνο στρατιωτικούς στόχους.
Βομβαρδισμοί και από την Τουρκία
Πολεμικά αεροσκάφη που δεν ανήκουν στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και προέρχονταν από την Τουρκία βομβάρδισαν τη νύκτα στόχους στην περιοχή της κουρδικής πόλης Κομπανί, στη συρο-τουρκική μεθόριο, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα επίθεση κατά της πόλης Κομπανί, αναγκάζοντας 130.000 Κούρδους της Συρίας να διαφύγουν προς την Τουρκία.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!