Ευρώπη
Έτοιμη η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ μετά το Βατερλώ του Κάμερον
Η αποτυχία του Ντέιβιντ Κάμερον να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, φέρνει τη Βρετανία πιο κοντά στην έξοδο από την ΕΕ.
Ο βρετανικός Τύπος ανησυχεί, εκτιμώντας σήμερα ότι η χώρα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να εμποδίσει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όμως οι απόψεις διίστανται όσον αφορά το ποιος ευθύνεται, ο Κάμερον ή οι Βρυξέλλες, που πλέον έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο να πειστούν οι Βρετανοί να παραμείνουν στην ΕΕ αν διοργανωθεί δημοψήφισμα για το θέμα το 2017.
Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το μέλλον τα Βρετανίας στην ΕΕ το 2017, αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
«Ένα βήμα ακόμη προς την έξοδο της Ευρώπης», γράφει σήμερα η συντηρητική Daily Telegraph.
Η Daily Mail, που διατηρεί μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην ΕΕ, αναφέρει ότι «Ο χαμένος Κάμερον είναι ο Ρούνεϊ της Ευρώπης», κάνοντας μια αναφορά στον ποδοσφαιριστή Γουέιν Ρούνει ο οποίος συμμετείχε στην εθνική ομάδας της Αγγλίας που αποκλείστηκε στην πρώτη φάση του φωτεινού Μουντιάλ.
Η εφημερίδα The Times αναφέρει στην πρώτη σελίδα της: «Η Βρετανία κοντά στην έξοδο της ΕΕ». Όμως η εφημερίδα εκτιμά ότι η χώρα θα έχει καλύτερη τύχη σε μια «εξαιρετική απομόνωση» και προσθέτει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «ενίσχυσε τη θέση της Βρετανίας διατηρώντας μια ισχυρή αντιπολίτευση» και αύξησε τις πιθανότητές του να κερδίσει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η φιλοευρωπαϊκή Independent κάνει λόγο για «μια ήττα, μια καταστροφή». «Αυτή η εξαιρετική απομόνωση δεν είναι ο τρόπος να συγκεντρωθούν επιχειρήματα υπέρ της ΕΕ», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Η Guardian επισημαίνει επίσης ότι «η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε μια έξοδο από την ΕΕ μετά την εκλογή του Γιούνκερ», ενώ η Sun γράφει «Καμ, είμαστε σε πόλεμο με την ΕΕ».
Τέλος, οι Financial Times αναλύουν αυτό που χαρακτηρίζουν «μια ιστορική αλλαγή εξουσίας στην ΕΕ» και «μια επικίνδυνη στιγμή για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη».