Μέση Ανατολή
Επελαύνουν οι σουνίτες τζιχαντιστές στο Ιράκ
Καταλαμβάνουν πόλεις και μεθοριακούς σταθμούς, προχωρώντας προς τη Βαγδάτη.
Στα χέρια των τζιχαντιστών έπεσε και δεύτερος σταθμός μεθοριακής διέλευσης στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, ενώ το Κουβέιτ απέσυρε τον πρεσβευτή του από τη Βαγδάτη, όπου πλησιάζουν οι αντάρτες.
Ο μεθοριακός σταθμός Αλ-Ουαλίντ θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να ενισχύσουν τη δυνατότητα μεταφοράς ανθρώπων και όπλων από τη Συρία.
Οι εξεγερμένοι σουνίτες ελέγχουν και το συνοριακό σταθμό Αλ-Κάιμ, ενώ ο σταθμός της Ράμπια, που εγκατέλειψαν οι ιρακινοί, πέρασε υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας.
"Εκατοντάδες στρατιώτες" έχουν σκοτωθεί με άγριο τρόπο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για θέματα ασφαλείας.
Εκατοντάδες στρατιώτες αποκεφαλίσθηκαν, απαγχονίστηκαν (...) στη Σαλαχεντίν, τη Νινευή, την Ντιγιάλα, το Κιρκούκ και τις ζωές όπου βρίσκονται οι τρομοκράτες (...) του ΙΚΙΛ", της ισχυρής τζιχαντιστικής οργάνωσης που μάχεται στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε ο Κάσεμ Άτα, προσθέτοντας πως και πολλές εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτές τις "σφαγές".
Ο Κάσεμ Άτα, διέψευσε, εμμέσως ότι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει και την Ταλ-Άφαρ, μια στρατηγικής σημασίας ιρακινή πόλη ανάμεσα στη Μοσούλη και τα συριακά σύνορα.
Δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή σε αντίθεση με τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ανέφεραν ότι η Ταλ-Άφαρ (380 χλμ. βορείως της Βαγδάτης) και το αεροδρόμιό της είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών του ΙΚΙΛ.
Η Ταλ-Άφαρ όπου ζουν κυρίως σιίτες, είναι η σημαντικότερη πόλη της επαρχίας Νινευή, η οποία που δεν είχε πέσει πλήρως στα χέρια των ανταρτών.
Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγική θέση, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τα συριακά σύνορα. Ο ΙΚΙΛ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ισλαμικό κράτος στη Συρία και το Ιράκ και έχει, ήδη, καταλάβει πολλές περιοχές στη Συρία.
Οι μαχητές του ΙΚΙΛ, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους οπαδούς του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, έχουν πάρει από τις 9 Ιουνίου τον έλεγχο της δεύτερης πόλης του Ιράκ, της Μοσούλης, ενός μεγάλου τμήματος της επαρχίας Νινευή, στην οποία ανήκει η Μοσούλη, του Τικρίτ και άλλων τομέων των επαρχιών Σαλαχεντίν (βόρεια), Ντιγιάλα (ανατολικά) και Κιρκούκ (βόρεια).
Η κατάσταση στο Ιράκ απειλεί "την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο", προειδοποίησε ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος συναντήθηκε, στη Βαγδάτη, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
"Αυτό που υφίσταται αυτή τη στιγμή το Ιράκ αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη χώρα, αλλά επίσης για την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο", δήλωσε ο Μάλικι. Ταυτοχρόνως, κάλεσε "τις χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα αυτές τις περιοχής, να πάρουν το θέμα στα σοβαρά".
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποσχέθηκε «εντατική και διαρκή» υποστήριξη από μέρους της Ουάσινγτον στο Ιράκ, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξέγερση των ισλαμιστών , πρόσθεσε όμως ότι η διχασμένη χώρα θα επιβιώσει μόνον εάν οι ηγέτες της λάβουν επειγόντως μέτρα για να ενωθεί ο πληθυσμός της.
«Η υποστήριξη μας θα είναι εντατική και διαρκής και εάν οι ηγέτες του Ιράκ κάνουν τα βήματα που απαιτούνται για να ενωθεί η χώρα, θα είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο Κέρι στη Βαγδάτη.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως «σε πολλές περιστάσεις», ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι έχει επαναλάβει «τη δέσμευσή του» να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση έως την 1η Ιουλίου, με τη συμμετοχή περισσότερων Κούρδων και σουνιτών. Η Ουάσινγκτον προσδοκά ότι η κίνηση αυτή θα αποκλιμακώσει, εν μέρει τουλάχιστον, τις εντάσεις.
Σύμφωνα με τον Κέρι «το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με μια απειλή για την ίδια του την ύπαρξη και οι ηγέτες του καλούνται να υπερνικήσουν αυτή την πρόκληση, κάτι το οποίο είναι απίστευτα επείγον και απαιτητικό. Το ίδιο το μέλλον του Ιράκ εξαρτάται από τις επιλογές που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Αν και δεν δηλώνεται επίσημα, οι περισσότεροι αναλυτές και παρατηρητές εκτιμούν πως η Ουάσινγκτον καλεί τον Μάλικι να παραιτηθεί. Η συνάντηση ανάμεσα στον Κέρι και στον Μάλικι διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι μόνο μία μη θρησκευτικού χαρακτήρα κυβέρνηση μπορεί να βγάλει το Ιράκ από την παρούσα κρίση, σε μία έμμεση έκφραση αποδοκιμασίας απέναντι στον Νούρι αλ-Μάλικι.
Ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στη Βαγδάτη για να βοηθήσουν στον συντονισμό των επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού, όμως, απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων του ΙΚΙΛ. Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος, απηύθυνε προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνιστά η επίθεση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ στο Ιράκ για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.