Ευρώπη
Πανωλεθρία για τη Δεξιά, άνοδος για τους Αγανακτισμένους στην Τσεχία
Πανωλεθρία φαίνεται πως υπήρξαν οι πρόωρες εκλογές για το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από σκάνδαλα διαφθοράς και τηλεφωνικών υποκλοπών στα οποία εμπλέκονταν άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός του.
Το κόμμα αυτό, το οποίο ηγείτο του τρικομματικού κεντροδεξιού συνασπισμού που βρισκόταν στην εξουσία από τον Ιούνιο του 2010, συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 7%, έναντι του 20,2% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές το Μάιο του 2010.
Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να αναδείχθηκαν και πάλι πρώτο κόμμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία, ωστόσο εξαιρετικά δύσκολος διαγράφεται ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης λόγω έλλειψης μιας βάσης συνεργασίας για έναν συνασπισμό μεταξύ κάποιων κομμάτων από τα επτά που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή στην Πράγα.
Μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας με τη σιωπηρή στήριξή της από τους Κομμουνιστές, οι οποίοι σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις φέρονταν να κατακτούν τη δεύτερη θέση, και μια ως εκ τούτου, αριστερή «στροφή» στην Τσεχία, έπειτα από επτά χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης, είναι πλέον αδύνατη, καθώς τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 101 εδρών στο σύνολο των 200 της τσέχικης Βουλής.
Αποσπώντας ένα 20,5 ο/ο και μόνον 50 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες υπολείπονται αρκετά του έως και 30 ο/ο που οι ίδιοι προσδοκούσαν αλλά και που άγγιζαν αρκετές δημοσκοπήσεις, οι οποίες για μια ακόμη φορά, όπως και σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων και σε άλλες χώρες, φαίνεται να μη επαληθεύονται και την πραγματική δύναμη των κομμάτων να δείχνει τελικά μόνον η κάλπη.
Με εμφανή μεν την απογοήτευσή του για την έκβαση των εκλογών, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μπόχουσλαβ Σομπότκα επισήμανε ωστόσο πως το κόμμα του πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα από όλα τα κόμματα και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση αποκλείοντας συγχρόνως κάθε συνεργασία με τα δύο κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας και το νεοφιλελεύθερο ΤΟΠ 09 του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, που υπέστησαν βαριές απώλειες.
Εκπληξη των εκλογών αποτελεί η δεύτερη θέση για το πρωτοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο και λαικιστικό, αυτοπροσδιοριζόμενο ως «κίνημα διαμαρτυρίας» ΑΝΟ («Ναι») του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις, που με ένα ποσοστό 18,65 ο/ο και 47 έδρες, είναι ο ουσιαστικός νικητής των εκλογών, αλλά, διακηρύττοντας πως ως αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του στη Βουλή, αρνείται συμμετοχή του σε κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως κάτι τέτοιο έχουν απορρίψει ήδη προεκλογικά και οι ίδιοι.
Με ποσοστό 14,91 ο/ο και 33 έδρες το Κ.Κ., το οποίο αναμενόταν πως αν προέκυπτε η απαραίτητη πλειοψηφία εδρών με τους Σοσιαλδημοκράτες θα στήριζε σιωπηρά μια κυβέρνησή τους μειοψηφίας, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.
Συντριπτική ήττα υπέστη το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών το οποίο ως ισχυρότερο ηγείτο του τρικομματικού δεξιού συνασπισμού του Πετρ Νέτσας που βρισκόταν στην εξουσία μέχρι τα μέσα του περασμένου Ιουνίου όταν εξαιτίας μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς και παρακολουθήσεων είχε αναγκαστεί σε παραίτηση, μειώνοντας τώρα σχεδόν στο ένα τρίτο τη δύναμή του, στο 7,7 ο/ο και σε 16 έδρες, έναντι του 20,2 ο/ο που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές το Μάιο του 2010.
Ηττημένος των εκλογών είναι και ο αριστοκρατικής καταγωγής πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, που είχε ήδη ηττηθεί τον περασμένο Ιανουάριο κατά την πρώτη στην ιστορία της Τσεχίας, απευθείας από το λαό εκλογή του προέδρου της χώρας, από το σημερινό πρόεδρο, τον σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης Μίλος Ζέμαν.
Ο Σβάρτσενμπεργκ και το κόμμα του ΤΟΠ 09 βρέθηκαν στο 11,99 ο/ο -- και 26 έδρες στη Βουλή -- κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το αποτέλεσμά τους το 2010.
Την είσοδό τους στη Βουλή πέτυχαν, αποσπώντας ποσοστό 7 ο/ο και 14 έδρες το καθένα, τόσο το Χριστιανοδημοκρατικό-Λαικό Κόμμα όσο και το δεξιό κίνημα «Ξημέρωμα της Αμεσης Δημοκρατίας» του ιαπωνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Τόμιο Οκουμάρα, ενώ το κεντροαριστερό Κόμμα Δικαιωμάτων των Πολιτών που είχε ιδρύσει το 2002 μετά την αποχώρησή του από τους Σοσιαλδημοκράτες ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 5 ο/ο και δεν θα εκπροσωπείται στη νέα Βουλή, στην οποία θα βρίσκονται πλέον συνολικά επτά κόμματα.
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία, επτά μήνες πριν την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής τους τον ερχόμενο Μάιο, στις οποίες καλούνταν στις κάλπες 8,4 εκατομμύρια Τσέχοι ψηφοφόροι να εκλέξουν από πάνω από 5.900 υποψήφιους 23 κομμάτων τα 200 μέλη της νέας Βουλής στην Πράγα, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 59 ο/ο, έναντι του 63 ο/ο στις προηγούμενες το Μάιο του 2010.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!