Κοινωνία
Σαντορίνη: Έφτασαν μονάδες του στρατού, της ΕΜΑΚ και της ΟΠΚΕ - Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες (εικόνες)
Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Σαντορίνη. Νέες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ συνεχίζουν να αναστατώνουν το νησί αλλά και όλες τις Κυκλάδες.
![Σαντορίνη: Έφτασαν μονάδες του στρατού, της ΕΜΑΚ και της ΟΠΚΕ - Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες (εικόνες)](https://www.antenna.gr/imgHandler/1000//4940ff4e-e91e-4476-8d51-ec702c9dd130.jpg)
Άκουσε το άρθρο
Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να αναστατώνει τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, ενώ το βράδυ της Τετάρτης (5/2) σημειώθηκε ο ισχυρότερος μέχρι τώρα σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ 20 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης.
Καθώς ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται, κάτοικοι και επισκέπτες εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου το νησί να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού.
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (6/2) έφτασαν στη Σαντορίνη οχήματα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη εκεί, καθώς παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα. Συγκεκριμένα, αποβιβάστηκαν από το πλοίο δύο οχήματα βαρέως τύπου του στρατού, πέντε οχήματα ΟΠΚΕ και δύο πυροσβεστικά.
Επίσης, έφτασαν και φορτηγά που μετέφεραν επιπλέον γεννήτριες αλλά και κεραίες κινητής τηλεφωνίας για την περίπτωση που γίνει black out ή κοπεί το σήμα. Την ίδια ώρα, στην παραλία Μονόλιθος έχουν στήσει αναχώματα με σακιά άμμου, υπό τον φόβο ενός ισχυρότερου σεισμού που μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι.
Να είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερο σεισμό και ηφαιστειακή κρίση στη Σαντορίνη
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, συστήνει την απαραίτητη προετοιμασία των αρχών και των πολιτών για ένα μεγαλύτερο σεισμό, αλλά και την πιθανότητα εκδήλωσης μιας «ηφαιστειακής κρίσης» στην περιοχή των Κυκλάδων.
«Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο στάδιο, όπου δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του σεισμικού σμήνους ούτε και την ακριβή προέλευσή του» ανέφερε ο κ. Συνολάκης, τονίζοντας ότι τα επίκεντρα των σεισμών καταγράφονται κοντά στην Άνυδρο.
Για το μεγάλο αριθμό των σεισμών και την πιθανότητα να γίνει μεγαλύτερη δόνηση, ο κ. Συνολάκης σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «μερικές φορές αυτές τις σμηνοσειρές καταλήγουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό που αποδεσμεύει και πολύ περισσότερη περισσότερη ενέργεια και το φαινόμενο μετά πάλι θα έχουμε μετασεισμούς και θα σταματήσει. Δηλαδή αν γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός θα συνεχίσουν μετασεισμοί για μεγάλο διάστημα».
Αναφορικά με την πιθανή εμφάνιση ενός τσουνάμι ο κ. Συνολάκης ήταν ξεκάθαρος. «Δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ινδονησία. Σίγουρα δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ιαπωνία. Δεν περιμένουμε με κανένα τρόπο κάτι τόσο καταστροφικό. Από την άλλη πλευρά, αν τύχει και είναι άνθρωποι στην παραλία και δεν απομακρυνθούν, μπορεί να παρασυρθούν» σημείωσε.
Σεισμός 4,4 στη Σαντορίνη
Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 21:34, εντοπίζεται 26 χλμ ανατολικά, βορειοανατολικά της Οίας.
Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 11,2 χλμ.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί και σεισμό 4,6 Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε στις 20:16, στον ευρύτερο χώρο όπου παρατηρείται η σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών.
H ανακοίνωση του Δήμου Θήρας – Τα προληπτικά μέτρα
Ο Δήμος Θήρας εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα.
«Υπενθυμίζουμε τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα:
- Αναστολή λειτουργίας όλων των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 07/2/2025.
- Ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
- Ενημέρωση των πολιτών:
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
- να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
- Άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
- Απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 7/2/2025.
Αναμένεται επικαιροποίηση της Απόφασης τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εξέλιξη του φαινομένου», αναφέρει η ανακοίνωση.
Χρήστος Μάστορας: Αναβλήθηκε η δίκη - Τι ζήτησε από το Αυτόφωρο
DeepSeek: Έρευνα στην Ελλάδα για την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης
Θεσσαλονίκη - Φωτιά: Διασωληνώθηκε εγκαυματίας από πυρκαγιά σε διαμέρισμα
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!