Κοινωνία

Σήμερα 16:53 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 16:53

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Το πορτοκαλί παγκάκι μπροστά στο Δημαρχείο Αθηνών

Οι δηλώσεις των κομμάτων για την 25η Νοεμβρίου και ο συμβολισμός από το πορτοκαλί παγκάκι

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Το πορτοκαλί παγκάκι μπροστά στο Δημαρχείο Αθηνών

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

πορτοκαλί παγκάκι - Δημαρχείο Αθηνών

Για 16 μέρες, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, το πορτοκαλί παγκάκι θα βρίσκεται μπροστά στο Δημαρχείο των Αθηνών για να θέσει τη βία κατά των γυναικών στο επίκεντρο της προσοχής του κοινού. Επειδή η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους.

Γίνετε κι εσείς μέρος της καμπάνιας! Ελάτε να βγάλετε μια selfie στο παγκάκι χρησιμοποιώντας το hashtag #OrangeTheWorld. Η δράση είναι μια πρωτοβουλία της γερμανικής και της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Δημάρχου Αθηναίων.

πορτοκαλί παγκάκι - Δημαρχείο Αθηνών

Το «Orange the World” είναι μία εκστρατεία του ΟΗΕ για να αυξηθεί η επίγνωση της σοκαριστικής έκτασης της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Δείτε το βίντεο της καμπάνιας εδώ: 



Δείτε την ανάρτηση του Δημάρχου Αθηναίων εδώ: https://www.facebook.com/reel/886955346920805

ΠΑΣΟΚ: Δεν πρόκειται απλά για ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά για μια παγκόσμια κοινωνική αδικία που απαιτεί ριζικές αλλαγές

"Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1999. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Στις 25 Νοεμβρίου 1960, τρεις αδελφές, οι Μιραμπάλ, από τη Δομινικανή Δημοκρατία, έπεσαν θύματα πολιτικής δίωξης και άγριας δολοφονίας από το καθεστώς της δικτατορίας, διότι αντιστάθηκαν στην καταπίεση και στη βία. Οι Μιραμπάλ, σύμβολα της αντίστασης και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγιναν οικεία σε όλον τον κόσμο ως οι “Αδελφές του Αγώνα” ενάντια στη βία, και το παράδειγμά τους συνεχίζει να εμπνέει τη διεθνή κοινότητα στον αγώνα κατά της βίας προς τις γυναίκες.

Αυτή η ημέρα είναι μια αδιαπραγμάτευτη υπενθύμιση ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια παρούσα πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο, μια μάστιγα που πλήττει τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, ή κοινωνικής τάξης. Η βία είναι ένα δομικό πρόβλημα, βαθιά ριζωμένο στις κοινωνικές ανισότητες και τις έμφυλες διακρίσεις. Δεν πρόκειται απλά για ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά για μια παγκόσμια κοινωνική αδικία που απαιτεί ριζικές αλλαγές.

Στο πεδίο της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών έχουν υπάρξει αμέτρητες ηρωίδες που ανέλαβαν το βάρος αυτής της δύσκολης μάχης. Από τις Αδελφές Μιραμπάλ μέχρι την Μαλάλα Γιουσαφζάι, την Μάχσα Αμίνι, την Αχού Νταργιαέι βλέπουμε πως οι αγώνες τους αναδεικνύουν τη δύναμη της αντοχής και της αντίστασης σε ένα τοξικό κατεστημένο επαναλαμβανόμενης βίας. Ακτιβίστριες της νεότερης εποχής που επέλεξαν να σπάσουν τη σιωπή τους με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Οι σημερινές αγωνίστριες που παλεύουν έναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και βίας, αποτελούν φάρο ελπίδας για τις νεότερες γενιές, που αν και ζουν στη σύγχρονη εποχή η ίση αντιμετώπιση αποτελεί ακόμη πεδίο διαπραγμάτευσης.

Σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη πρέπει να αναφέρουμε πως είχε ήδη φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα πριν την πανδημία. Στατιστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής της, ενώ το 22% των γυναικών υπήρξαν θύματα φυσικής ή σεξουαλικής βίας από τον σύντροφό τους. Ωστόσο, η εμφάνιση του Covid-19 και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε όλη την ήπειρο, έφεραν μια εκρηκτική αύξηση των καταγγελιών. Πριν την πανδημία, τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας ήταν ήδη ανησυχητικά, όμως τα 30% περισσότερα περιστατικά που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns ήταν απλώς μια τραγική υπενθύμιση του πόσο ευάλωτες είναι οι γυναίκες στις ακραίες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Στην Ελλάδα, οι αριθμοί που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν συντριπτικοί. Το 2020, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι γυναίκες, περιορισμένες στα σπίτια τους, αντιμέτωπες με τη βία των συντρόφων τους, βρέθηκαν σε κατάσταση απόλυτης απομόνωσης, χωρίς δυνατότητα επαφής με κοινωνικές δομές ή άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες.


Πρέπει να γίνει αντιληπτό στο κράτος πως δεν αρκούν μόνο οι αυστηρές ποινές για τους θύτες, πρέπει να θωρακίσει τη δικαιοσύνη και τη νομοθεσία με νέα εργαλεία, ώστε να προστατεύει τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικό, νομικό και ψυχολογικό.

Για να αντιμετωπίσουμε την ενδοοικογενειακή βία, χρειάζεται πρώτα από όλα πολιτική βούληση και μια σαφής δέσμευση για εφαρμογή των νόμων. Θωρακίζοντας το νομικό πλαίσιο με:

  • Αυστηρότερη τιμωρία των θυτών για κάθε μορφή κακοποίησης, ενισχύοντας την ποινική δίωξη με αυστηρότερες ποινές.
  • Ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών, όπως καταφύγια, νομική υποστήριξη και ψυχολογική βοήθεια για τα θύματα, ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι μόνες στον αγώνα τους.
  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, αρχών και οργανισμών για την αναγνώριση των ενδείξεων βίας και την πρόληψή της.
  • Αύξηση της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την υποστήριξη των θυμάτων στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η αλλαγή δε θα έρθει ποτέ, αν παραμένουμε αμέτοχοι. Δεν είναι αρκετό να κρίνουμε μόνο τους θύτες, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε την κοινωνική και νομική δικαιοσύνη, να φέρουμε τις φωνές των θυμάτων στην επιφάνεια και να διασφαλίσουμε ότι καμία γυναίκα δεν θα ζήσει ποτέ ξανά τον εφιάλτη της βίας. Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας καλεί να αναλάβουμε δράση, να είμαστε φωνή για τις αδύναμες και να επισημάνουμε ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα των γυναικών, αλλά πρόβλημα της κοινωνίας ολόκληρης. Το μέλλον απαιτεί την πλήρη εξάλειψη αυτής της αδικίας και τη διασφάλιση της ισότητας για κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά του αυτού του κόσμου" ανέφερε σε δήλωση Αχμέτ Ιλχάν, Βουλευτή Ροδόπης και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών"

Κουτσούμπας: H σκέψη μας βρίσκεται στις γυναίκες της Παλαιστίνης, που βιώνουν τη γενοκτονία από το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ

"Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα που αναμετριέται με την πολύμορφη βία στην εργασία, στην οικογένεια, τη συντροφική σχέση, τους χώρους μόρφωσης, άθλησης, πολιτισμού.

Η δικαιολογημένη οργή για τα πρόσφατα φρικιαστικά εγκλήματα δολοφονιών γυναικών από πρώην ή νυν συντρόφους τους χρειάζεται να στραφεί στους οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν τους δράστες- “τέρατα” και αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες στην πολύμορφη βία. Έρχονται να προστεθούν στην ματωμένη αλυσίδα των αποκρουστικών περιστατικών βίας σε βάρος των γυναικών, που επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας τους με κρατική ευθύνη.

Επιβάλλεται εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής, κοινωνικής, νομικής και ψυχολογικής στήριξης των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση και μονιμοποίηση των εργαζομένων στις δομές, όπως προτείνει το ΚΚΕ. Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στη γραμμή SOS 15900.

Ταυτόχρονα, η σκέψη μας βρίσκεται στις γυναίκες της Παλαιστίνης, που βιώνουν τη γενοκτονία από το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες των λαών που βιώνουν τη βία του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της προσφυγιάς. Δυναμώνουμε τον αγώνα για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό του πολέμου, την ώρα που ο κίνδυνος γενίκευσής του είναι περισσότερο από ορατός.

Μπορούμε να πάρουμε ανάσες αισιοδοξίας και δύναμης, νικώντας τη θλίψη και τον φόβο, παίρνοντας τη θέση μας στον αγώνα για να ξεριζωθεί το αγκάθι της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας και καταπίεσης"

Κακοποίηση

Πλεύση Ελευθερίας: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημος φορέας, υπεύθυνος για τη συλλογή στοιχείων, την καταγραφή και ανάλυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών των γυναικοκτονιών 

Με μια μίνι καμπάνια αποτελούμενη από 4 video clip, η Πλεύση Ελευθερίας διεκδικεί τη δημιουργία επίσημου φορέα καταγραφής των γυναικοκτονιών.

"Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημος φορέας, υπεύθυνος για τη συλλογή στοιχείων, την καταγραφή και ανάλυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών των γυναικοκτονιών κι αυτό δυσκολεύει την κατανόηση των διαστάσεων του φαινομένου στην εγχώρια πραγματικότητα, σύμφωνα με το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία", σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Στα 4 video clip, που δημιούργησε η Έλενα Ψαρρέα, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, σημειώνεται ότι:
1. Η γυναικοκτονία έχει έμφυλο κίνητρο.
2. Κάθε γυναίκα μετράει.
3. 18 κράτη στην ΕΕ έχουν ορίσει επίσημο φορέα καταγραφής γυναικοκτονιών.
4. Η γυναικοκτονία είναι πληγή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ο επίσημος φορέας καταγραφής γυναικοκτονιών είναι άμεση αναγκαιότητα και στη χώρα μας, γιατί, όπως έχει πει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εάν η πολιτεία είχε κάνει αυτά που της αναλογούν οι γυναίκες θα ζούσαν" καταλήγει η ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας


Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρά βρέφη - Ειρήνη Μουρτζούκου: Οι κατηγορίες της μητέρας της, η έρευνα και η πνευμονίτιδα (βίντεο)

Πέθανε ο Αντώνης Λυμπέρης (εικόνες)

Κρήτη: Η σύλληψη γαμπρού και πεθεράς, η δήλωση της νύφης και το τάπερ με τα... ναρκωτικά!


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)