Κοινωνία

25 Σεπτεμβρίου 2024 23:10

Ρόδος: Νεαρός… ενηλικιώθηκε κάνοντας κλοπές και ληστείες

Αν και μικρός στην ηλικία, ένας νεαρός από τη Ρόδο έχει ιδιαιτέρως πλούσιο ενεργητικό στην παραβατικότητα. Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης.

Ρόδος: Νεαρός… ενηλικιώθηκε κάνοντας κλοπές και ληστείες
-

Για τρεις υποθέσεις διακεκριμένων κλοπών που έχουν τελεστεί στη Ρόδο από Ρομά, κλήθηκε και απολογήθηκε χθες 18χρονος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο νεαρός Ρομά ήταν ανήλικος το χρονικό διάστημα που φέρονται να τελέστηκαν ορισμένες από τις διαρρήξεις και τις κλοπές που κατηγορείται μαζί με τους άλλους νεαρούς.

Καθώς και για τις τρεις υποθέσεις έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις στους εμπλεκόμενους σε βαθμό κακουργήματος, χθες ο 18χρονος προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, όπου και απολογήθηκε, συνοδευόμενος από τη συνήγορό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος Ρομά αποδέχτηκε την εμπλοκή του μόνο σε μία υπόθεση και αρνήθηκε ότι έχει την όποια σχέση με τις λοιπές που του καταλογίζονται.

Τελικά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, ο νεαρός κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το πρώτο πενθήμερο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Οι υποθέσεις

Η πρώτη υπόθεση είχε εξιχνιαστεί στα τέλη Αυγούστου 2022 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και εκτός από τον 18χρονο, κατηγορούνται και άλλα πέντε άτομα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν στις 25 Αυγούστου 2022, όταν διευθυντής καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών στο νησί, πήγε στην Αστυνομία και κατήγγειλε, ότι πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, άγνωστοι δράστες στο 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου, παραβίασαν λουκέτο μεταλλικού κοντέινερ της εταιρείας τους και αφαίρεσαν από μέσα, τέσσερα κλιματιστικά, αξίας 2.000 ευρώ.

Την ίδια ημέρα,  άλλος πολίτης, ιδιοκτήτης εταιρείας ανακύκλωσης, κατήγγειλε ότι μεσημβρινές ώρες στις 25 Αυγούστου, άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν διάφορα ανταλλακτικά Ι.Χ. φορτηγού, δύο μπαταρίες και μία εξωλέμβια μηχανή βάρκας, συνολικής αξίας 5.700 ευρώ. Μάλιστα, οι δράστες την ώρα της κλοπής καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που υπήρχε στην επιχείρηση.

Στις 26 Αυγούστου το απόγευμα, περιπολούντες αστυνομικοί κλήθηκαν στην επιχείρηση του ιδιοκτήτη εταιρείας ανακύκλωσης, στην οποία και είχαν εισέλθει ο 18χρονος Ρομά και ένας ακόμα, ηλικίας (σήμερα) 19 ετών. Τότε και οι ανήλικοι και είχαν εισέλθει στον χώρο, τον οποίο και περιεργάζονταν για να αφαιρέσουν καλώδια.

Μάλιστα, στη συνέχεια, ο 18χρονος οδήγησε τους αστυνομικούς σε χώρο στον καταυλισμό των Ρομά στο Καρακόνερο, όπου είχε κρύψει τα δύο από τα τέσσερα κλιματιστικά που είχαν αφαιρέσει από το κοντέινερ επί της Ρόδου – Λίνδου.

Ρομά - καταυλισμός Ρομά

Οι 15 περιπτώσεις κλοπής σε κατοικίες και αποθηκευτικούς χώρους

Η δεύτερη υπόθεση για την οποία απολογήθηκε χθες ο 18χρονος Ρομά εξιχνιάστηκε στις 26 Ιανουαρίου 2023. Αφορά κλοπές που διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές και χωριά του νησιού και σε αυτήν κατηγορούνται συνολικά πέντε άτομα. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, κατά την εξιχνίαση της υπόθεσης, έκανε λόγο για «δράση πενταμελούς εγκληματικής ομάδας που πραγματοποιούσε κλοπές σε διάφορες περιοχές της Ρόδου», ενώ συνολικά είχαν εξιχνιαστεί 15 περιπτώσεις κλοπής σε κατοικίες και αποθηκευτικούς χώρους.

Και αυτή η υπόθεση είχε διαλευκανθεί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου, αστυνομικοί της οποίας, στο πλαίσιο επισταμένης αστυνομικής έρευνας που διενήργησαν διακριβώθηκε, η εγκληματική δράση ομάδας ημεδαπών, οι οποίοι ενέχονταν στη συστηματική διάπραξη κλοπών σε διάφορες περιοχές της Ρόδου κατά τον Ιανουάριο του 2023.

Για τις περιπτώσεις αυτές, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία πέντε νεαρών ημεδαπών, ηλικίας (τότε) από 15 έως 23 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής ομάδας - συμμορίας και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, σε απόπειρα και τετελεσμένες, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει δομημένη ομάδα με διαρκή δράση και ενεργώντας υπό την καθοδήγηση ενός εξ αυτών, με διαφορετική σύνθεση κατά περίπτωση, χρησιμοποιώντας ως μεταφορικά μέσα, δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, μετέβαιναν σε διάφορες περιοχές της Ρόδου (πόλη, Αφάντου, Παστίδα, Κολύμπια, Σορωνή, Μονόλιθο, Έμπωνα) όπου εντόπιζαν κατοικίες αποθήκες και εκμεταλλευόμενοι την απουσία ιδιοκτητών, αφαιρούσαν μεταλλικά αντικείμενα, ηλεκτρονικές συσκευές, χρήματα και τιμαλφή, με στόχο τον παράνομο πορισμό εισοδήματος.

Από την αποδόμηση της εγκληματικής τους δράσης και τη συνδυαστική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, εξιχνιάστηκαν δεκαπέντε περιπτώσεις κλοπής, τις οποίες διέπραξαν από τις αρχές τους έτους έως 23 Ιανουαρίου 2023.

Κατασχέθηκε κι ένα κυνηγετικό όπλο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή.

Η κλοπή του αυτοκινήτου και η «έφοδος» των αστυνομικών στον καταυλισμό

Για την κλοπή ενός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου κατηγορείται στην τρίτη υπόθεση για την οποία απολογήθηκε χθες, ο 18χρονος Ρομά. Μάλιστα, την πράξη αυτή φέρεται να την έχει διαπράξει μαζί με δύο νεαρούς ηλικίας (σήμερα) 24 και 20 ετών αντίστοιχα. Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί στις αρχές Μαΐου 2023 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, μετά από καταγγελία που είχε κάνει, στις 18 Απριλίου 2023 το μεσημέρι, συμπολίτης μας, ο οποίος και είπε, ότι άγνωστος δράστης κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου του είχε αφαιρέσει το αυτοκίνητό τού που το είχε σταθμευμένο στην πόλη της Ρόδου.

Οι αστυνομικοί, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας που έγινε η καταγγελία, εντόπισαν το κλεμμένο αυτοκίνητο έξω από τον καταυλισμό στο Καρακόνερο και το κατάσχεσαν. Στις 27 Απριλίου 2023 πρωινές ώρες, έγινε συντονισμένη επιχείρηση και «έφοδος» στον καταυλισμό, όπου εντοπίστηκαν οι τρεις Ρομά και προσήχθησαν στην Υπηρεσία. Εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς, τόσο ο 18χρονος όσο και οι άλλοι δύο, 24 και 20 ετών, αποδέχτηκαν την πράξη τους.

Πηγή: rodiaki.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Λαμία: Σκύλος επιτέθηκε σε 2χρονο δίπλα σε νηπιαγωγείο

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Γαλλίας: Η ηλεκτρική διασύνδεση στο “τραπέζι” της συνάντησης

Αυτοκίνητο σχολής οδηγών πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ! (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)