Δικαιοσύνη
Νέες “βολές” κατά Κοντονή από τους δικαστές του ΣτΕ
Διευκρινίσεις για την αλήθεια αναφορικά με την υποβολή πόθεν έσχες δίνει η Ενωση τους. Νέα "πυρά" κατά δικαστών απο Κοντονή και Τζανακόπουλο. Παραίτηση Κοντονή ζητά η ΝΔ.
Έμμεσες πλην σαφείς βολές προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης εξαπολύουν εκ νέου σήμερα οι δικαστές, απαντώντας σε όσα είπε σήμερα τόσο ο Σταύρος Κοντονής, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που επίσης έβαλε κατά των λειτουργών της Θέμιδας, θέλοντας να δώσουν συνέχεια στην διαμάχη που ξέσπασε μετά από την καταγγελία του Προέδρου του ΣτΕ για «ωμή παρέμβαση του Σταύρου Κοντονή στην Δικαιοσύνη».
Μέσω της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε εκ νέου σήμερα την παραίτηση του Σταύρου Κοντονή.
Σε ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ, αναφέρεται «το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το “πόθεν έσχες”, η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες, διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής:
1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις “πόθεν έσχες”.
2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις “πόθεν έσχες”.
3. ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.
4. Ο έλεγχος των δηλώσεων “πόθεν έσχες” δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΧΡΕΟ (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).
5. Οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».