Γενικά
Εκστρατεία για να επιστρέψει η “ξενιτεμένη” Αφροδίτη της Μήλου στη γενέτειρά της
Ο Δήμος Μήλου ξεκινά διαδικασίες τον επαναπατρισμό του αγάλματος. Η ταυτότητα του αγάλματος που συναρπάζει τους επισκέπτες του Λούβρου.
Διαδικασίες για την επιστροφή του διάσημη αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου στο νησί ξεκινά ο δήμος της Μήλου.
«Είναι νομίζω η αρχή για να καταφέρουμε αυτό που χρωστάω και χρωστάμε και στους προγόνους αλλά και στα παιδιά μας», σχολίασε ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης. Φιλοδοξία των τοπικών φορέων είναι μέχρι το 2020, 200 χρόνια από την ανακάλυψή του, το αυθεντικό άγαλμα να επιστρέψει στο νησί.
Την Κυριακή βρέθηκε στη Μήλο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη είπε για τη σημασία του αγάλματος της Αφροδίτης: «Είναι ένα άγαλμα της Ελληνιστικής Εποχής, έκπαγλης ομορφιάς, το οποίο το θαυμάζουν όλοι, το θαυμάζει ολόκληρη η ανθρωπότητα μπαίνοντας στο Λούβρο».
Η Αφροδίτη της Μήλου είναι πολύ γνωστό μαρμάρινο άγαλμα, του τέλους της ελληνιστικής - αρχών της ρωμαϊκής εποχής (περί το 150 - 50 π.Χ.). Βρέθηκε την άνοιξη του 1820, σε αγροτική περιοχή της Μήλου, σε πάνω από 6 χωριστά κομμάτια και κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Στο Μουσείο της Μήλου υπάρχει πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο.
Θεωρείται καταπληκτικό έργο της ελληνιστικής τέχνης, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα. Άλλοτε θεωρείτο έργο του Πραξιτέλη, σήμερα όμως είναι σαφές ότι ο δημιουργός είναι άλλος. Είναι σήμα κατατεθέν της Μήλου, προσδιοριστικό στοιχείο του τουρισμού της και οπωσδήποτε ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα του Λούβρου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!