Γενικά

27 Απριλίου 2017 15:53

Στοιχεία – σοκ για την φτώχεια στην Ελλάδα

Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα σε έκθεση της Κομισιόν. Μόνο δύο χώρες είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Στοιχεία – σοκ για την φτώχεια στην Ελλάδα
-

Ανησυχητικά για την χώρα μας είναι τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, όπως αυτή καταγράφηκε την περίοδο 2015-2016. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι το 35,7% του πληθυσμού, ενώ ένα ποσοστό 22,2% αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις. 

Οι μοναδικές χώρες στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα σε αυτές τις δύο μετρήσεις είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Παράλληλα, τραγική είναι η κατάσταση και στο χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να στερείται ιατρικής περίθαλψης την οποία είχε ανάγκη.

Το παράδοξο είναι ότι μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης η Ελλάδα φαίνεται να ξοδεύει περισσότερα για το κοινωνικό κράτος, με δαπάνες ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.

Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών με τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας, καθώς το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%. Μεγαλύτερο χάσμα στην κατανομή εισοδημάτων εντός ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στη Λιθουανία (7,5 φορές) και στην Ισπανία (6,9 φορές).

Τέλος, η Ελλάδα είναι επί χρόνια η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και νεανικής ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση της Κομισιόν: 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)