Γενικά
Επεισοδιακές διαδηλώσεις Αρμενίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βίντεο)
Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ. Έκαψαν την τουρκική σημαία. Απαιτούν αποζημιώσεις για τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για την 102 η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.
Οι φετινές εκδηλώσεις σηματοδοτούνται από την 30η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987.
Όλα ξεκίνησαν όταν αντιπροσωπεία της Νεολαίας των Αρμενίων ζήτησε να τοιχοκολλήσει υπόμνημα στο τουρκικό Προξενείο.
Δείτε τις εικόνες που δημοσιοποίησε το thestival.gr :
Νωρίτερα, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση Αρμενίων στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία.
Με την νεολαία να κρατά την τεραστίων διαστάσεων σημαία της Αρμενίας στην κεφαλή της πορείας και κυρίαρχο σύνθημα «αγώνας - νίκη - δικαίωση», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην πρεσβεία για να επιδώσουν το υπόμνημα τους στον Τούρκο πρέσβη.
Κατέστη, όμως, ανέφικτο να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, οπότε και παρέμειναν στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς δεν επιτράπηκε ούτε σε αντιπροσωπεία τους να πλησιάσει το κτήριο της πρεσβείας για να θυροκολλήσει το υπόμνημα. Ομάδα διαδηλωτών έκαψε την τουρκική σημαία.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ψήφισμα, ο αρμενικός λαός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα του και απαιτεί από την Τουρκία… το αυτονόητο:
- Την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.
- Την επιστροφή των κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό.
- Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.
Επίσης απαιτείται από την Τουρκία:
- Να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας.
- Να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και να συμβάλει στις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.