Γενικά
Τι αλλάζει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Το ΠΕΔΥ γίνεται ΤΟΜΥ και το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει μεταξύ άλλων 3.000 προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας.
Τον ερχόμενο Ιούνιο ξεκινά η ανάπτυξη του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία 50 Τοπικών Μονάδων Υγείας τον ερχόμενο Ιούνιο, οι οποίες θα στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, και θα στεγάζονται σε «μικρά ιατρεία» σε αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που παρουσίασαν τη Μεγάλη Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα έχει δύο επίπεδα.
Το πρώτο αφορά στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και το δεύτερο στις υφιστάμενες δομές του ΠΕΔΥ, το οποίο ως επωνυμία καταργείται. Έτσι, τα σημερινά Κέντρα Υγείας και οι μονάδες ΠΕΔΥ -πρώην ΕΟΠΥΥ, ενοποιούνται σε λειτουργία και ονοματολογία και ονομάζονται όλα Κέντρα Υγείας.
Έως το τέλος του έτους σχεδιάζεται να έχουν αναπτυχθεί 239 ΤΟΜΥ, σε 65 αστικά Κέντρα της χώρας, καλύπτοντας ουσιαστικά το 30% του πληθυσμού της χώρας. Τον ερχόμενο μήνα θα «βγει στον αέρα» προκήρυξη για 3.000 προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας (διετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για επιπλέον δύο έτη), εκ των οποίων οι 1.300 αφορούν σε οικογενειακούς γιατρούς, δηλαδή παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους. Οι γιατροί αυτοί θα έχουν απολαβές επιμελητή Α’ του ΕΣΥ (περίπου 1.500 ευρώ καθαρά).
Ρόλο οικογενειακού γιατρού θα μπορούν να αναλάβουν και οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας, ενώ για τον πληθυσμό που δεν θα καλύπτεται από τις ΤΟΜΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει συμβάσεις με ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Κέντρα Υγείας συνεχίζουν να στηρίζονται σε εξειδικευμένους γιατρούς, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν επιπρόσθετα στη λειτουργία των νοσοκομείων (εφημερίες, τακτικά ιατρεία, χειρουργεία).
Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει πληθυσμό ευθύνης περίπου 2.000 ατόμων (1.000 παιδιά εάν πρόκειται για «οικογενειακό παιδίατρο»), τον οποίο και το οποίο εκτός από την παρακολούθηση της υγείας του πολίτη, θα «κατευθύνει» τον ασθενή στο σύστημα Υγείας και θα του κλείνει εφόσον χρειαστεί ραντεβού με πιο εξειδικευμένους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Το σχετικό προσχέδιο νόμου θα τεθεί -το απόγευμα της Μ. Τρίτης ή πρωί Μ. Τετάρτης - σε δημόσια διαβούλευση, ενώ ο στόχος του υπουργείου είναι ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να ψηφιστεί εντός του Μαΐου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!