Συνδικαλιστικά

16 Ιανουαρίου 2017 12:24

Στο υπουργείο Υγείας διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή (φωτο)

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι σε συλλόγους και σωματεία της Ειδικής Αγωγής. Ογκώδης η συγκέντρωση στο Υγείας. Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ.

Στο υπουργείο Υγείας διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή (φωτο)
-

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής.

Οι εργαζόμενοι που παρέχουν στήριξη σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους ζητούσαν συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ή κάποιον άλλον εκπρόσωπο του υπουργείου, ώστε να θέσουν τα ζητήματά τους επί τάπητος.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «η προτεινόμενη σύμβαση από το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, έχει ανακρίβειες και ελλείψεις ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, καλούν:

1) Τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου κατά το οποίο θα δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτεί ο κλάδος ουσιαστικά και να δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα της παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

πορεία - διαδήλωση - υπουργείο Υγείας - Εργοθεραπευτές

πορεία - διαδήλωση - υπουργείο Υγείας - Εργοθεραπευτές

2) Το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016, να ορίσει τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες “Ειδικής Αγωγής” και συγκεκριμένα για κάθε κλάδο, να καταργήσει το “claw back” και να προχωρήσει στην κατάρτιση των όρων λειτουργίας για τους χώρους και τις δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

πορεία - διαδήλωση - υπουργείο Υγείας - Εργοθεραπευτές

πορεία - διαδήλωση - υπουργείο Υγείας - Εργοθεραπευτές

3) Τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών να αναλογισθούν τη βιωσιμότητα των 2-­‐2.500 επιχειρήσεων κάθε μορφής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”, την εργασία χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές και τις εισφορές που καταβάλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία απειλούνται από την εφαρμογή της συγκεκριμένης σύμβασης και του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.

πορεία - διαδήλωση - υπουργείο Υγείας - Εργοθεραπευτές

πορεία - διαδήλωση - υπουργείο Υγείας - Εργοθεραπευτές

 Διευκρινίσεις από τον ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας διευκρινίζει ότι η απόδοση της δαπάνης για θεραπείες ειδικής αγωγής και αγορά οπτικών ειδών, θα γίνεται στους ασφαλισμένους σύμφωνα µε την ισχύουσα διαδικασία, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά και γνωματεύσεις που βρίσκονται σε ισχύ, έχουν εκτελεστεί έως και την 25η Ιανουαρίου.

Η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργείται µόνο µέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Έτσι, οι περιφερειακές διευθύνσεις δεν θα παραλαμβάνουν αιτήσεις ασφαλισμένων για αποζημίωση των ανωτέρω θεραπειών, εφόσον η εκτέλεση των γνωματεύσεων έχει πραγματοποιηθεί από 27 Ιανουαρίου και μετά. Ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι η υποβολή των αιτημάτων των δικαιούχων του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γίνεται στα υποκαταστήματα αυτού και μόνον για παροχές που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2016.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ανακοινώσει την κατάργηση της προπληρωμής για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών και την απευθείας αποζημίωση του παρόχου από τον Οργανισμό.

Φωτογραφίες: Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων -Λογοθεραπευτών Ελλάδας

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)