Δικαιοσύνη
Διπλό “άκυρο” από το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Οι αντιδράσεις από την δημοσιοποίηση της απόφασης ακύρωσης του «νόμου Παππά», βάσει της προσφυγής του ΑΝΤΕΝΝΑ. Τι δηλώνει ο Νίκος Παππάς, τι λένε τα κόμματα.
Άκυρος και με την επίσημη "βούλα" του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και η σύσταση της επιτροπής, υπό τον ΓΓ Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, που διενήργησε τον διαγωνισμό.
Βάσει της δημοσιοποιημένης πλέον απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, επί της προσφυγής που είχε καταθέσει ο ΑΝΤΕΝΝΑ, κηρύχθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά με τον οποίο ο τότε Υπουργός Επικρατείας όχι μόνο αφαίρεσε από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα διενέργειας του διαγωνισμού χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, αλλά και του καθορισμού του αριθμού των αδειών εθνικής εμβέλειας
Ο Νίκος Παππάς, που το πρωί και πριν τις ανακοινώσεις του Προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, είχε χαρακτηρίσει απλώς ως «προσωρινό φρένο» την απόφαση του ΣτΕ, υποστήριξε ότι επείγει ο νέος διαγωνισμός, αναφέροντας μεταξύ άλλων σε δήλωση του ότι «Κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γρήγορα η αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αυτό απαιτεί η κοινωνία».
Από την μεριά της, η ΝΔ σημειώνει ότι «είναι μια ξεκάθαρη νίκη της Δημοκρατίας και μια ξεκάθαρη ήττα της απερχόμενης Κυβέρνησης. Η τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει με όρους διαφάνειας από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα όργανα της Πολιτείας».
«Βάση» η προσφυγή του ΑΝΤΕΝΝΑ
Στο σκεπτικό, βάσει του οποίου αποφάσισαν οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, οι δικαστές ξεκαθαρίζουν ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα: ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, κατάρτισης των όρων διαγωνισμού (όπως ο αριθμός των αδειών και το αρχικό τίμημα), αλλά και της διενέργειας του διαγωνισμού για την χορήγηση αδειών.
Η απόφαση του ΣτΕ ελήφθη με οδηγό την προσφυγή του ΑΝΤΕΝΝΑ, καθώς ήταν η πληρέστερα τεκμηριωμένη από νομικής άποψης. Σχολιάζοντας την, ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του ΑΝΤΕΝΝΑ στην υπόθεση, Γιώργος Δελλής, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι με την απόφαση αυτή, το ΣτΕ αποσαφήνισε ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ συνιστά ανάχωμα στην προσπάθεια – και από κυβερνητικής πλευράς - επηρεασμού της κοινής γνώμης και αλλοίωση πολιτικού ανταγωνισμού».
Σε ανακοινώσεις τους, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε ληφθεί με πλειοψηφία 14 – 11, τα κόμματα κάνουν ….διαφορετικές εκτιμήσεις..
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με την απόφαση, δικαιώνονται πλήρως οι προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να μπει τέλος στο καθεστώς πλήρους ασυδοσίας που οικοδόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για 27 χρόνια».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνει ότι με την έκδοση της απόφασης «ολοκληρώνεται ο πολιτικός ενταφιασμός της αντισυνταγματικής απόπειρας να ελεγχθεί η ενημέρωση, όπως οργανώθηκε από τον κ. Παππά και την κυβέρνηση Τσίπρα. Η δικαιοσύνη λειτούργησε και η νομιμότητα αποκαταστάθηκε».
Το Ποτάμι «βάλλει» κατά του Νίκου Παππά, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει πλήρως αυτό που το Ποτάμι είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή: Ότι αρμόδιο για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών είναι μόνο το ΕΣΡ».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!