Δικαιοσύνη
Κοντονής: Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από φαινόμενα διαπλοκής
Την ετήσια συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η κριτική που δέχεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης για αποφάσεις και πρωτοβουλίες της.
Της Λίας Κοντοπούλου
Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από φαινόμενα διαπλοκής ήταν το μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τα μέλη του Εισαγγελικού κλάδου. Την ετήσια συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος απασχόλησαν εσωτερικά θέματα της Δικαιοσύνης, αλλά και η κριτική που δέχεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης για αποφάσεις και πρωτοβουλίες της.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε κάλεσμα στους εισαγγελείς να συμβάλουν στη μάχη κατά της διαπλοκής, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται.
Ανοίκειες χαρακτήρισε τις επιθέσεις που, όπως είπε, δέχθηκε αναφορικά με τις κρίσιμες διασκέψεις για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου. Τόνισε ότι υποχρέωση των δικαστών είναι να επιτελούν απαρέγκλιτα το καθήκον τους και ότι ο ίδιος δεν θα γίνει υπηρέτης κανενός.
Απαντήσεις στην κριτική που δέχθηκε εξαιτίας της συνάντησης των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό έδωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ενώ υπεραμύνθηκε της πρότασης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών.
Για το ζήτημα που έχει ανακύψει με την ίδρυση της νέας Δικαστική Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών, η Ένωση Εισαγγελέων κατέθεσε πρόταση για ίδρυση Ομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων.
Μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), μετά την ολοκλήρωση της 32ης τακτικής γενικής συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων, ότι «η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις αλλά και η κάθε απρόσφορη απόπειρα μετατροπής της λειτουργίας της Δικαιοσύνης σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ή χειραγώγησής της, δε βοηθά στην εξυπηρέτηση του πανθομολογούμενου σκοπού της δημιουργίας ενός κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία Δημοκρατία που νοσεί».
Ακόμη, στο ψήφισμά τους οι εισαγγελείς διακηρύσσουν «σθεναρά προς τις λοιπές συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες πως απόλυτη βούληση του κλάδου, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης στα πλαίσια της οποίας και μόνο δύναται να τεθεί το θέμα της αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, αλλά και ενόψει της τροποποίησης του ΚΟΔΚΔΛ, είναι η κατάθεση σειράς αποκρυσταλλωμένων προτάσεων που αποσκοπούν στην περαιτέρω διασφάλιση της θεσμικής ανεξαρτησίας του κλάδου και πλήρη απαγκίστρωση της δικαστικής εξουσίας από τις λοιπές».
Παράλληλα, προτείνεται προς τις άλλες δικαστικές Ενώσεις η «ίδρυση Ομοσπονδίας δικαστικών Ενώσεων προς αποτελεσματικότερη υποστήριξη και προβολή των κοινών θέσεων και αιτημάτων του δικαστικού κλάδου».
Τέλος, οι εισαγγελείς διαβεβαιώνουν «κατηγορηματικά τους δοκιμαζόμενους από την οικονομική ύφεση Έλληνες πολίτες ότι θεσμική αποστολή αλλά και αταλάντευτη απαίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η αυστηρά τιμωρία όσων διαχρονικά την εκκολάπτουν και υποθάλπουν» και προτρέπουν «ισχυρά την πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει την στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο με κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτό το σκοπό αλλά και σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!