Γενικά

01 Απριλίου 2016 23:28

Φοιτητής συζητούσε με το γιατρό ενώ εγχειριζόταν στον εγκέφαλο

Μία πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο, με τον ασθενή να μιλάει στους γιατρούς του, πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Αθήνας.

Φοιτητής συζητούσε με το γιατρό ενώ εγχειριζόταν στον εγκέφαλο
-

Μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 30 Μαρτίου στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Αθήνας, στην οποία εγχειρίστηκε ένας 21χρονος φοιτητής, ο οποίος μάλιστα για την αποτελεσματικότητα της επέμβασης συνομιλούσε με τους γιατρούς κατά τη διάρκειά της.

Πρόκειται για τον φοιτητή Γιώργο, ο οποίος εμφάνιζε επιληπτικές κρίσεις αλλά και άλλα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι έχει ένα χαμηλής κακοήθειας γλοίωμα στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», ομάδα ειδικών, υπό τον συντονιστή διευθυντή της Νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Νίκο Γεωργακούλια, έκριναν ότι ο Γιώργος -όπως είναι το μικρό όνομα του ασθενούς- μπορεί να χειρουργηθεί όντας σε εγρήγορση. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο ασθενής επικοινωνεί με τους γιατρούς του την ώρα της επέμβασης και με τις απαντήσεις του συμβάλλει στον καθορισμό με ακρίβεια της περιοχής που πρέπει να χειρουργηθεί. Αφαιρείται, δηλαδή, ο όγκος, χωρίς να επηρεάζονται κέντρα του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν την ομιλία ή την κίνηση.

Το παιδί οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου έγινε πλήρης αφαίρεση του γλοιώματος, χωρίς επιπλοκές και επιπτώσεις στη λειτουργικότητά του.

Αθήνα - νοσοκομείο - Γεώργιος Γεννηματάς - εγχείρηση - χειρουργείο - αισθήσεις

Μία ώρα μετά την έναρξη της επέμβασης, η αναισθησιολόγος ζήτησε από τον Γιώργο να ξυπνήσει, όπως και έγινε. Ο 21χρονος κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων, την ώρα που το κρανίο του ήταν ανοικτό και ο εγκέφαλος στα χέρια του χειρουργού, όπως περιγράφει η εφημερίδα ο ασθενής το έκανε πρόθυμα και πολύ ευγενικά.

Στη συνέχεια του ζητήθηκε να μετρήσει έως το δέκα, να αναγνωρίσει εικόνες και να πει εάν ένιωθε μούδιασμα στη γλώσσα ή στα άκρα. Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε, ο νευροχειρουργός ήταν πλέον βέβαιος πως όλα πήγαν καλά. «Γιώργο, είσαι τέλειος, πήγαν όλα καλά», είπε στον ασθενή του, για να πάρει την απάντηση: «Μακάρι». Ο διάλογος σταμάτησε εδώ: «Σε αφήνω τώρα να κοιμηθείς γλυκά. Θα τα πούμε σε λίγο».

«Η χειρουργική όγκων εγκεφάλου με τον ασθενή σε εγρήγορση έχει βελτιωθεί σημαντικά», σημειώνει ο Νίκος Γεωργακούλιας. «Όταν ξεκινήσαμε κάναμε κρανιοτομή την προηγούμενη μέρα: Ξυπνούσαμε τον άρρωστο και την άλλη μέρα, με τοπική αναισθησία, ανοίγαμε και συνεχίζαμε. Αυτό ήταν διπλή ταλαιπωρία για τον άρρωστο. Μία νάρκωση και ένα χειρουργείο ακόμη».

Αθήνα - νοσοκομείο - Γεώργιος Γεννηματάς - εγχείρηση - χειρουργείο - αισθήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακούλια, η πρόοδος των φαρμάκων και η άριστη συνεργασία των χειρουργών με την αναισθησιολόγο έχουν κυριολεκτικά απογειώσει τη μέθοδο: «Εχουμε πλέον άριστη συνεργασία με την αναισθησιολόγο κ. Δημακοπούλου.Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορούμε να συνεννοηθούμε με το βλέμμα. Πρόκειται σημειώνει για ομαδική δουλειά. Στην επιτυχή έκβαση συμβάλλει μία μεγάλη ομάδα συνεργατών, η οποία λειτουργεί σαν ρολόι».

«Η μέθοδος απαιτεί άριστη συνεργασία αναισθησιολόγου και χειρουργού», λέει η αναισθησιολόγος Αντωνία Δημακοπούλου. «Κατά τη διάρκεια της επέμβασης υπάρχουν φάσεις στις οποίες θα πρέπει να συνεννοούμαστε με τον νευροχειρουργό. Να διακόψουμε τα φάρμακα, ώστε να μπορεί ο ασθενής να είναι σε εγρήγορση και να επικοινωνεί μαζί μας.

Σύμφωνα με την κ. Δημακοπούλου, η μέθοδος αυτή αποκαλείται «asleep - awake ? asleep», δηλαδή ο ασθενής κοιμάται και σε κάποια φάση της επέμβασης ξυπνάει: «Επικοινωνεί μαζί μας όταν έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση και πιθανώς η εξαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του όγκου, ώστε να είναι ασφαλής. Τα φάρμακα (αναισθησιολογικοί παράγοντες) επιτρέπουν αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ταχείας έναρξης δράσης και ταχείας δράσης. Δρουν πολύ γρήγορα και πολύ γρήγορα αποβάλλονται».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)