Γενικά
Πνίγηκαν πρόσφυγες προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα
Μεγάλη ομάδα προφύγων κατευθύνεται σε σημείο της ουδέτερης ζώνης. Δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν. Συλλήψεις Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ.
Χαοτική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου περισσότεροι απο 12.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να διαβιώνουν σε τραγικές συνθήκες, λόγω και της έντονης βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών.
Στο μεταξύ, την Κυριακή μια ομάδα προσφύγων επιχείρησε να περάσει παράνομα στα Σκόπια από ένα ξεροπόταμο, ο οποίος όμως φούσκωσε, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους είναι δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου. Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.
Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στον χείμαρρο.
Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει. Παράλληλα, περιστατικά λεπτοσπείρωσης ανησυχούν τους γιατρούς οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν και πολλά περιστατικά ιώσεων.
Με την ΠΓΔΜ να κρατά ερμητικά κλειστά τα σύνορά της από την περασμένη Δευτέρα, περίπου 500 πρόσφυγες, κρατώντας ένα σχοινί, προσπαθούν, ο ένας πίσω από τον άλλο, να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, αποφασισμένοι να φτάσουν στην ΠΓΔΜ, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.
Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.
Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των περίπου 500 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.
Ο στρατός της ΠΓΔΜ συνέλαβε πάνω από 20 φωτορεπόρτερ
Όπως ενημέρωσε με tweet πριν από λίγο η μόνιμη εκπρόσωπος του ΟΗΕ στα Σκόπια, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας προχώρησαν στη σύλληψη πάνω από 20 φωτορεπόρτερ που συνόδευαν τους πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο στο οποίο δεν υπάρχει φράκτης και συνελήφθησαν και αυτοί.
Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόι που είναι δίπλα από τη Γευγελή και τους οδηγούν στο αστυνομικού τμήμα της Γευγελής. Οι μισοί περίπου από τους φωτορεπόρτερ είναι Έλληνες.
Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι "εικονικά κλειστά" και αν περπατήσουν 5 χιλιόεμτρα, θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι που είναι ψευδές.
Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.
Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.
"Κόκκινο πανί" για την Ευρώπη το προσφυγικό
Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, στους Financial Times, αποτελεί σύμφωνα με αναλυτές παραδοχή ότι η σκληρή πολιτική που έχουν συναποφασίσει η Αυστρία με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, βάζει στη γωνία την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και το γερμανικό δόγμα των ανοιχτών συνόρων.
Μέχρι και δύο χρόνια θα παραμείνουν στη χώρα μας οι μετανάστες, παραδέχτηκε ο κ. Βίτσας, για να επισημάνει ότι είναι αναπόφευκτο πως κάποιοι από τους πρόσφυγες θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Απόψεις όπως αυτές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το προσφυγικό φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό, καθώς η Αυστρία συνεχίζει την επιθετική της πολιτική, ενώ στο Βερολίνο επικρατεί σκεπτικισμός μετά την θεαματική άνοδο που σημείωσαν τα ακροδεξιά κόμματα σε τρία κρατίδια της Γερμανίας στις εκλογές, αν και εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!