Γενικά

10 Μαρτίου 2016 11:38

“Έκρηξη” στον αριθμό των “εγκλωβισμένων”

Μόνο στον Νομό Κιλκίς βρίσκονται πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Υπερδιπλάσιοι σε όλη την χώρα. «Βουλιάζει» η Λέσβος. Εκκενώνεται ο Πειραιάς. Κραυγή απελπισίας στην Ειδομένη.

“Έκρηξη” στον αριθμό των “εγκλωβισμένων”
-

Κάθε ρεκόρ ξεπέρασαν σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες, με τον αριθμό τους να αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο μετά το οριστικό σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου, για το οποίο έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, οι «εγκλωβισμένοι» ανέρχονταν το πρωί σε 41.973, αριθμός που απεικονίζει μόνο όσους βρίσκονταν σε συγκεκριμένη ώρα το πρωί σε κάποια οργανωμένη δομή προκειμένου να καταγραφούν και όχι όσους άλλους βρίσκονται διασκορπισμένοι στην Αττική, την Ειδομένη και άλλες περιοχές της  επικράτειας. 

Ο μισός πληθυσμός τους βρίσκεται στα όρια του νομού  Κιλκίς, με τον επίσημη εκτίμηση για το camp της Ειδομένης να αναφέρει ότι εκεί βρίσκονται 12.000 άνθρωποι (ανεπισήμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών ΜΚΟ που δρουν στην περιοχή, φθάνουν περίπου τις 15.000), ενώ ακόμη 3.674 βρίσκονται στην δομή του χωριού Χέρσο και άλλοι 3.273 στην δομή της Νέας Καβάλας, στο Πολύκαστρο.

Συνολικά στην Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται εγκωβισμένοι 22.662 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 1.958 στα Διαβατά, 1.000 στον νομό Καβάλας, 420 στην Κοζάνη και 337 στην Δράμα.

"Βουλιάζει" η Λέσβος 

Περισσότεροι από 5.000 είναι οι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Λέσβο, καθώς μόνο οι επισήμως καταγεγραμμένοι ανέρχονται σε 4.833, εκ οποίων οι 4.000 φιλοξενούνται στην Μόρια, στο Καρατεπε και σε άλλες, μικρότερες δομές. 

Συνολικά στα νησιά βρίσκονται 9.428 πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, εκ των οποίων 2.725 στην Χίο, 1.215 στην Σάμο, 275 στην Λέρο, 137 στο Καστελόριζο, 117 στην Σαμοθράκη, 110 στην Κω και 16 στην Ρόδο.

Πάνω από 10.000 στην Αττική

Πάνω από 10.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Αττική, εκ των οποίων 1.700 φιλοξενούνται στο Σχιστό, άλλοι  1.210 στο γήπεδο του χόκεϊ, 1.504 στο γήπεδο του μπέιζμπολ και 1.200 στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. 

Στους χώρους του λιμανιού στον Πειραιά, σύμφωνα με την επίσημη πρωινή καταγραφή, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3.300 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 1.000 αναμένεται να μεταφερθούν με λεωφορεία, εντός της ημέρας, σε οργανωμένες δομές ανά την επικράτεια.

Πρόσφυγες - προσφυγικές ροές - κατάσταση

“Κόλαση” στην Ειδομένη

Πρόσφυγες - Ειδομένη - λάσπες - βροχή

Η κατάσταση στην Ειδομένη δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση. Η νύχτα που πέρασε ήταν νύχτα- κόλαση για τους πρόσφυγες που παραμένουν εκεί, αφού οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν μετατρέψει τον προσφυγικό καταυλισμό σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Οι σκηνές των προσφύγων που έχουν στηθεί στα χωράφια έχουν πλημμυρίσει και οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν δύσκολες.

Κάποιοι, μάλιστα, μετέφεραν τις σκηνές τους προκειμένου να βρουν ένα στεγνό μέρος για τα παιδιά τους ενώ άλλες σκηνές δεν άντεξαν από τη βροχή και έπεσαν.

Ταυτόχρονα οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές και η βροχή έχει δημιουργήσει ένα απάνθρωπο σκηνικό.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί, ακόμα και να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

Την ίδια ώρα η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστή.  

Πρόσφυγες - Ειδομένη - λάσπες - βροχή

Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης αποκαλύπτει το Spiegel

Κλείνει πλέον ερμητικά ο λεγόμενος “Βαλκανικός Διάδρομος”, μετά την απόφαση της Σλοβενίας και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα σε όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα και όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσει η εκκένωση της Ειδομένης, για την οποία είχε κάνει σαφή αναφορά ο Δημήτρης Βίτσας την Δευτέρα) από τους πρόσφυγες και η μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας, γράφει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Στην Ειδομένη ζουν περίπου 13.000 πρόσφυγες υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαίωσε στο Spiegel Online ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας. Όπως δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα. Η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί».

ΕΙΔΟΜΕΝΗ - ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

800 ευρώ ζητούν οι διακινητές από πρόσφυγες στην Ειδομένη

Τα νέα κέντρα φιλοξενίας ωστόσο δεν αρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες, μιας και σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια. Από αυτούς 6.830 έχουν καταγραφεί σε νησιά του Αιγαίου, ενώ 8.340 πρόσφυγες ζουν αυτή τη στιγμή στο νομό Αττικής. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στην Αττική ζουν σε τρία κέντρα μετεγκατάστασης στην Αθήνα και κάποιοι άλλοι έχουν εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ - ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πολλοί πρόσφυγες ωστόσο είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και απευθύνονται σε διακινητές. Σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, οι συναντήσεις διακινητών και προσφύγων γίνονται σε ξενοδοχείο στους Ευζώνους, σε απόσταση 500 μέτρων από τα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας. Για 800 ευρώ οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι περίπου σε οκτώ ώρες πεζοπορίας θα έχουν φθάσει στο Σελεμλί, στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Απέραντο hot spot το λιμάνι του Πειραιά

Τουλάχιστον 3.280 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη χθεσινή απογραφή του λιμενικού σώματος, στους 4 χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ όπου έχουν βρει κατάλυμα εκατοντάδες άτομα.

Στις 6.15 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 455 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Μυτιλήνη και 57 από τη Χίο.

Μέλη εθελοντικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του λιμανιού όπου αναμένεται να διανέμουν ξηρά τροφή.

Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο.

AP - Προσφυγες - Πειραιάς

Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στις 23:35 από Καβάλα, Χίο, Μυτιλήνη Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος".

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει το συγκεκριμένο πλοίο από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.

Άφιξη - πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά αλλά και να οριστούν νέου χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης διαμονής στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά.

Πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του λεκανοπεδίου όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

AP - Πειραιάς - λιμάνι - πρόσφυγες

Εκκενώνεται το λιμάνι του Πειραιά

Σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι επιβατικοί σταθμοί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου διαμένουν προσωρινά τουλάχιστον 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες, περίπου 1000 άτομα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πηγές από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται 11 πούλμαν, όπου θα παραλάβουν περίπου 1000 μετανάστες και πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν και να τους διαμοιράσουν σε κατασκήνωση στον Αγ. Αντρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

 

Πειραιάς - λιμάνι - πρόσφυγες - μετανάστες - εθελοντέςΟι 15 νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων οι οποίοι έχουν συνολική χωρητικότητα 17.400 ατόμων θα είναι έτοιμοι στις επόμενες μέρες προκειμένου να μοιραστούν σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες.
Συγκεκριμένα τα νέα hotspots θα είναι σε: 

  • ​Μαλακάσα -Χωρητικότητα 4.000 ατόμων
  • Αφίδνες -Χωρητικότητα 3.000 ατόμων
  • Αγιος Ανδρέας -Χωρητικότητα 500 ατόμων
  • Ελαιώνας (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 700 ατόμων
  • Δράμα -Χωρητικότητας 800 ατόμων
  • Θερμοπύλες (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 400 ατόμων
  • Ηπειρος (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
  • Θεσσαλία (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
  • Λιτόχωρο (θα είναι έτοιμο μετά τις 15/3) -Χωρητικότητας 4.000 ατόμων

Την ίδια ώρα μεγάλο «αγκάθι» είναι η εκκένωση της Ειδομένης αφού εκεί βρίσκονται περισσότεροι από  13.000 άνθρωποι.

Ο εκπρόσωπος τύπου του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, μιλώντας το πρωί στην πύλη Ε-2 σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι αυτό που θέλει να επισημάνει είναι ότι από την πρώτη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά ορίστηκε ως ένας τόπος προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών υπάρχει μια άριστη συνεργασία του κεντρικού λιμεναρχείου του Πειραιά, των αρμόδιων υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας, των εθελοντών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από πλευράς τάξης και ασφάλειας. Οι περιπολίες στελεχών είναι συνεχόμενες πρόσθεσε και τόνισε ότι τα στελέχη του λιμεναρχείου επεμβαίνουν συνεχώς, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν ακόμα και λειτουργικά προβλήματα των ανθρώπων αυτών.

“Φωτιές” άναψαν οι δηλώσεις για τα κλειστά σύνορα

"Φωτιά" στην κυβέρνηση άναψαν οι αναρτήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο twitter σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων από τις βαλκανικές χώρες. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν αιχμηρή και άμεση, ωστόσο, η ΝΔ μέσω του εκπροσώπου της δεν άφησε το θέμα ασχολίαστο, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να απαντήσει στις κατηγορίες του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε πως «τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», διευκρινίζοντας πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ντόναλντ Τουσκ - twitter

Απάντηση Τσίπρα στον Τουσκ

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Αλέξης Τσίπρας - twitter

Μέρκελ: Δεν είναι λύση το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων "δεν επιλύει το πρόβλημα", προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή "δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ".
"Δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση", δήλωσε η Μέρκελ στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR. "Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό", πρόσθεσε.

Ωστόσο, και σε ομιλία της σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο η Άγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης επέκρινε το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποιώντας εκ νέου ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση». Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

AP - Σύνοδος Κορυφής - Ανγκ. Μέρκελ

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Δρίτσας: Αυξήθηκαν πάλι οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία

Αυξήθηκε η ροή των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία τις τρεις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κ. Δρίτσας, σε δηλώσεις του στο Mega, είπε πως ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται στις 4.000 και τόνισε πως καθημερινά καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες και οργανώνεται η μετακίνησή τους προς τα κέντρα που ετοιμάζονται.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε επί της ουσίας τη Δευτέρα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμπλοκή του λιμενικού. Αναφερόμενος στο θέμα των "αετονύχηδων" που πωλούν εισιτήρια μεταφοράς προς την Ειδομένη εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των προσφύγων να φτάσουν στα σύνορα, δήλωσε πως ήδη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό.

Στην Ειδομένη ο κινέζος καλλιτέχνης Ai WeiWei

ΑP - Ειδομένη - Ai WeiWei - πρόσφυγες - καλλιτέχνης - Κινέζος

Στην Ειδομένη, στον καταυλισμό των προσφύγων βρέθηκε εχθές ο σπουδαίος Κινέζος καλλιτέχνης Ai WeiWei ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε βρεθεί στην Λέσβο προκειμένου να δηλώσει έμπρακτα τη την συμπαράστασή του σε όσους φτάνουν στην χώρα μας και τώρα παραμένουν εδώ εγκλωβισμένοι. 

Ο Ai WeiWei περπάτησε ανάμεσα στις σκηνές οι οποίες βρίσκονται βυθισμένες στις λάσπες.

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κολλήσει εδώ. Εδώ που παραμένουν στην βροχή, βρεγμένοι, χωρίς καμία εικόνα για το μέλλον... Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» ανέφερε από τον προσφυγικό καταυλισμό, συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση είναι μια τεράστια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΑP - Ειδομένη - Ai WeiWei - πρόσφυγες - καλλιτέχνης - Κινέζος

ΑP - Ειδομένη - Ai WeiWei - πρόσφυγες - καλλιτέχνης - Κινέζος

ΑP - Ειδομένη - Ai WeiWei - πρόσφυγες - καλλιτέχνης - Κινέζος

ΑP - Ειδομένη - Ai WeiWei - πρόσφυγες - καλλιτέχνης - Κινέζος

Αρχίζει η μεταφορά προσφύγων στην Ήπειρο

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Παιδιού, στην Κόνιτσα, αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί, οι πρώτοι 150 πρόσφυγες που θα δεχτεί η Ήπειρος. Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, που θα φιλοξενηθούν εκεί για λίγες ημέρες, έως ότου να ετοιμαστεί άλλος χώρος, πολύ πιθανό η Μαθητική Εστία στα Δολιανά Καλπακίου.

Οι προετοιμασίες για την υποδοχή των προσφύγων ξεκίνησαν από χθες. Το Κέντρο Προστασίας βρίσκεται κοντά στην πλατεία της κωμόπολης και μέχρι πέρυσι φιλοξενούσε ανήλικους μετανάστες και πρόσφυγες, που είχαν μεταφερθεί εκεί με εισαγγελική παραγγελία.

Π. Καμμένος - Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων - Σχιστό - hot spot

Ο δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και είπε ότι εντός της ημέρας θα καλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει ευαισθησία απέναντι στο θέμα, γιατί ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας είναι προσφυγές που ήρθαν από την Καππαδοκία πριν από 90 χρόνια.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)