Συνδικαλιστικά

15 Φεβρουαρίου 2016 07:00

Κρίσιμη εβδομάδα για τους αγρότες

Συνεδριάζουν οι αγρότες μπλόκου της Νίκαιας, για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Επ’ αόριστον κλειστά τα Τέμπη.  Τι μελετά το Υπ. Εργασίας.

Κρίσιμη εβδομάδα για τους αγρότες
-

Σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και το σημερινό «μενού», πέραν κάποιων κινητοποιήσεων, περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις και «ζυμώσεις».

Το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Την ίδια ώρα κι ενώ τα Τέμπη παραμένουν κλειστά επ ‘ αόριστον, οι αγρότες του εκεί μπλόκου περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από σήμερα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα. 

Στον επ΄ αόριστο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, προχώρησαν σήμερα αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Χαμηλότερη εισφορά

Το ενδεχόμενο για χαμηλότερο του 20% συντελεστή για τους αγρότες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η νέα πρόταση η οποία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου προβλέπει, για την κύρια σύνταξη, συντελεστή 12% για το 2017, 14% για το 2018 και 20% για το2019.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, προβλέπεται συντελεστής 14% για το 2017, 17% για το 2018 και 20% για το 2019, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό από τους αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νεότερη πρόταση την οποία εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων για την εισφορά του 2017 και 3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2018. Το «ταβάνι», ωστόσο, για το 2019, παραμένει στο 20%.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, δεν προκρίνεται η πρόταση για παράταση του αρχικά προβλεπόμενου χρόνου μετάβασης στο 20%, την οποία μέχρι πρότινος συζητούσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλαδή να φτάσει η εισφορά επί του εισοδήματος των αγροτών στο 20% του 2020 ή 2021 και όχι το 2019.



12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)