Γενικά

19 Σεπτεμβρίου 2015 11:50

Εκλογές 2015: Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την εκλογική διαδικασία

Τι γίνεται με τους σταυρούς. Ποια έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας. Όλες οι χρηστικές πληροφορίες για τις αυριανές εκλογές.

Εκλογές 2015: Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την εκλογική διαδικασία
-

Μπορεί να οδηγούμαστε στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από 8 μήνες, αλλά πάντα θα υπάρχουν ερωτήματα κι απορίες που προβληματίζουν τους ψηφοφόρους. Άλλωστε σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε και 108.000 νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Μια διαφορά με τις εκλογές του Ιανουαρίου είναι ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με λίστα κι όχι με σταυρό. Κατά συνέπεια επιλέγουμε μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμούμε και δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης δίπλα σε υποψήφιο. Βέβαια  αν κατά λάθος μπει σταυρός  προτίμησης, δεν προσμετράτε αλλά δεν ακυρώνεται και το ψηφοδέλτιο.

Οι εκλογείς προκειμένου να ψηφίσουν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.

Αν δεν ξέρετε που ψηφίζετε τότε μπορείτε να πληροφορηθείτε το εκλογικό σας τμήμα είτε μέσω του διαδικτύου, είτε καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου 2131361500, την Παρασκευή 09:00 έως 19:00, το Σάββατο 09:00 έως 21:00 και την Κυριακή 07:00 έως 19:00.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο της βασικής τους εγγραφής.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)