Γενικά
Διαβούλευση σε στέρεες βάσεις ζητά η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών
Οι εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΕΕ σε συνέντευξη Τύπου επισήμαναν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου, αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στο Σύνταγμα.
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Να βάλει το άλογο μπροστά από το κάρο, ώστε το νέο πλαίσιο να συμβάλλει ουσιαστικά στην ορθολογική λειτουργία και την εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, κάλεσαν την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Πρώτο βήμα είναι ο πραγματικός διάλογος με τους φορείς του κλάδου, ώστε να αποφευχθούν ρυθμίσεις-όπως οι προωθούμενες- που θα καταστρατηγούν την πολυφωνία και ταυτόχρονα θα αντίκεινται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Δεν θεωρούμε διάλογο τα σχόλια στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης. Θα ξαναζητήσουμε από τους αρμόδιους υπουργούς να διαμορφωθεί ένας διάλογος και να αξιοποιηθούν και οι μελέτες. Να γίνει ένας σχεδιασμός που θα διασφαλίζει την ελευθερία και την πολυφωνία», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος.
Η διαβούλευση ωστόσο, όπως τόνισαν, θα πρέπει να γίνει πάνω στις στέρεες βάσεις που δημιουργούν τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η διαχρονική κριτική περί της ανύπαρκτης συμβολής των τηλεοπτικών σταθμών στα δημόσια έσοδα στηρίζεται σε έωλα επιχειρήματα καθώς: για τα τέλη συχνοτήτων έχουν καταβληθεί έως και σήμερα 98,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν συνεισφέρει και επενδύσει πάνω από 8 δις ευρώ, εκ των οποίων μόνο για φόρους 2,15 δις, ενώ η απόδοση στα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά ανήλθε στα 1,7 δις και 4,1 δις για επενδύσεις.
Ταυτόχρονα έχουν διαθέσει στο ελληνικό δημόσιο κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων τηλεοπτικό χρόνο 47,37 εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα από το 2011 και μετά δόθηκε επιπλέον airtime 24,17 εκατ. που ποτέ δεν αποπληρώθηκε ή συμψηφίστηκε όπως είχε ζητηθεί από την ελληνική πολιτεία.
«Απαιτήθη η συνδρομή ενός διεθνούς οίκου γιατί έπρεπε να μπει γκολ σε άδειο τέρμα. Η γνωστή παρόλα ένας σταθμός δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ, όχι μόνο αποδεικνύεται μύθος αλλά ενσυνείδητη και καραμπινάτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας... Ή κάποιοι που επαγγέλλονται την εξυγίανση δεν ξέρουν το θέμα», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΙΤΗΣΕΕ, Στρατής Λιαρέλλης.
Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισαν η στρατηγική που θα χαραχτεί, θα πρέπει να διαπνέεται από στοιχεία που θα συμβάλλουν στην βιωσιμότητα του κλάδου, καθώς οι επιχειρήσεις ήδη έχουν απολέσει το 54% του τζίρου τους. Είναι ενδεικτικό ότι για να επανέλθει η αγορά στα επίπεδα του 2009, θα πρέπει να ανέβει κατά 324%. Οι ζημίες μόνο το 2014 έφτασαν τα 50 εκατομμύρια ενώ σωρευτικά την περίοδο 2008-2013 υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την ερεύνα της Price Waterhouse Coopers, οι επιβαρύνσεις τόσο για τον πάροχο του ψηφιακού δικτύου όσο και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Για την Digea οι επιβαρύνσεις είναι 4,5 φορές περισσότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υψηλότερη πρόσθετη φορολογία.
Σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται και οι περίπου 3000 εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς, η πλειοψηφία των οποίων απασχολείται με άμεση μισθολογική σχέση καθώς επίσης και τα ειδικά τέλη υπέρ των κοινωνικών ομάδων που επιβαρύνουν τα διαφημιστικά έσοδα των επιχειρήσεων, χάρη στα οποία το ελληνικό κράτος ασκεί προνοιακή πολιτική.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!