Γενικά
Αλλάζει ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα
Στόχος είναι η μείωση των απορριμμάτων κατά 50% που αντιστοιχεί σε λειτουργία μικρότερων εγκαταστάσεων.
Της Φαίης Χρυσοχόου
«Παγώνουν» για να επαναξιολογηθούν όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιούνται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ προκειμένου να ενσωματωθούν στο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων .
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν ως έχουν σχεδιαστεί οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία, Ηλεία, Σέρρες, Ήπειρο, Αλεξανδρούπολη, Θήβα κ.ά.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό στόχος είναι η μείωση των απορριμμάτων κατά 50% που αντιστοιχεί σε λειτουργία μικρότερων εγκαταστάσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης αναφερόμενος στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, τόνισε ότι είναι «εντελώς εκτός του δικού μας σχεδιασμού», καθώς αφορά τη διαχείριση ετησίως 150.000 τόνων απορριμμάτων για τα επόμενα 28 χρόνια «όταν δεν υπάρχει ένας δήμαρχος στην συγκεκριμένη Περιφέρεια που να έχει δεσμευθεί ακόμη και για ένα κιλό απορριμμάτων».
Με το νέο σχέδιο οι δήμοι μόνοι τους ή με συμπράξεις αναλαμβάνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους και την δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων. Τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να υλοποιηθεί και στο Ελληνικό, από τους 4 όμορους Δήμους, με την παραχώρηση περίπου 12 στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, ο νέος σχεδιασμός θα δημιουργήσει τζίρο 1,5 δισ. ευρώ γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών μέσα στην επόμενη πενταετία καθώς και 16.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα είναι χρηματοδοτούμενες από την ανακύκλωση.
Για την υλοποίηση του νέου εθνικού Σχεδιασμού υπάρχουν διαθέσιμα 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τις πωλήσεις ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ υπάρχουν και τα αδιάθετα αποθεματικά των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Ο κ. Τσιρώνης ήταν επικριτικός για τη στάση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου λέγοντας ότι «είναι υπεύθυνος για τα 4,5 από τα 14,5 εκατ. ευρώ του προστίμου για τις χωματερές» το οποίο έχει επιβληθεί στη χώρα μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο στις ευρωπαϊκές αρχές, σήμερα στη χώρα υπάρχουν 52 ενεργές χωματερές: 20 στην Πελοπόννησο, 11 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 5 στη Δυτική Ελλάδα , 3 στο Ιόνιο, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στην Αττική και 2 στο Βόρειο Αιγαίο.
Οι ανενεργές φθάνουν τις 166, εκ των οποίων οι 60 βρίσκονται στην Πελοπόννησο, 46 στην Κεντρική Μακεδονία, 21 στο Νότιο Αιγαίο, 10 στη Στερεά Ελλάδα.
Το πρόστιμο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 το οποίο αντιστοιχεί σε αυτές τις χωματερές είναι 10.800.000 ευρώ. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου υπέβαλαν επιπλέον νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εικόνα των χωματερών κι εκτιμούν ότι αν γίνουν αποδεκτά το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στα 9.920.000 ευρώ.
Ήδη έχει καταβληθεί το εφάπαξ πρόστιμο ενώ όσον αφορά στα εξαμηνιαία η Ελλάδα θα πρέπει κάθε εξάμηνο να καταβάλλει 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή σε λειτουργία και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έχει κλείσει, αλλά δεν έχει αποκατασταθεί.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!