Γενικά
Επίδομα 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό στους πλημμυροπαθείς της Αττικής
Η απόφαση προβλέπει, επίσης, την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών αποφασίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.
Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, επισήμανε την ανάγκη της τήρησης όλων των διαδικασιών και των προϋποθέσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των συναρμοδίων υπουργείων της Περιφέρειας και των Δήμων που επλήγησαν ώστε να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.
Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δημάρχους, ότι η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ.Πρόνοιας.
«Αυτά τα 586 ευρώ είναι η έκτακτη ενίσχυση, η οποία δίνεται στους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες, οι οποίες δημιουργήθηκαν. Είναι ανά νοικοκυριό. Υπάρχει μια προσαύξηση βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις, που ανάλογα με το αίτημα που θα υποβληθεί, ο Δήμος γνωρίζει τις διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου στον «Βήμα Fm».
«Πρέπει να υποβληθεί αίτημα στο Δήμο. Εφόσον μας υποβάλλει έγκαιρα ο Δήμος το αίτημα και να του μεταφέρουμε συνολικά το απαιτούμενο ποσό. Δηλαδή εάν πχ την Τετάρτη, Πέμπτη γνωρίζει περίπου τον αριθμό των αιτήσεων, μπορεί να υποβάλλει και τμηματικά, ένα αίτημα για την καταβολή σε ένα αριθμό των δικαιούχων, ούτως ώστε να μην περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετά να γίνει η καταβολή συνολικά», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «εμείς είμαστε αρμόδιοι για την ενίσχυση των νοικοκυριών που επλήγησαν και βεβαίως για την αντικατάσταση της οικοσκευής, όπου αυτή καταστράφηκε μερικώς ή ολικώς και βεβαίως για μικρές επισκευές στο σπίτι. Για τα μαγαζιά είναι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας αρμόδιες για την καταγραφή και βεβαίως στη συνέχεια με το Υπουργείο Ανάπτυξης υποθέτω».
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν έγκαιρα τις αιτήσεις. «Έχει γίνει απλοποίηση της διαδικασίας και μπορούμε απευθείας μέσα σε δυο, τρεις, τέσσερις το πολύ ημέρες, εμείς να μεταφέρουμε το ποσό που θα μας αιτηθεί ο Δήμος. Άρα, να προχωρήσει και πολύ γρήγορα η καταβολή στους ανθρώπους. Άμεσα και με διαφάνεια», κατέληξε.
Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, μιλώντας στον Βήμα Fm τόνισε ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «οι πλημμύρες έπληξαν φτωχογειτονιές, όπου υπάρχουν διαχρονικές πληγές, καθώς τα σπίτια έχουν χτιστεί πάνω σε μπαζωμένο ρέμα».
Για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης, ανέφερε: «Το οικονομικό βοήθημα είναι θέμα του υπ. Εργασίας, με το οποίο είμαστε σε μια στενή συνεργασία με τον κ. Κεγκέρογλου. Είναι εκ του νόμου λίγο πολύ προσδιορισμένα τα 586 ευρώ, τα οποία όμως είναι ένα πρώτο βοήθημα. Από εκεί και πέρα θα γίνει η αποτίμηση των ζημιών και θα δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις σε αυτούς που επλήγησαν.
Ερωτηθείς γιατί δεν κλήθηκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην έκτακτη σύσκεψη είπε: «Ήταν μια κυβερνητική σύσκεψη, μια σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων για το τι πρέπει να κάνουμε εκείνο το κρίσιμο βράδυ».
Προϋποθέσεις
Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:
- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
- Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.
- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
- Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.
Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:
- Ο αριθμός μελών οικογένειας
- Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)
- Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 80 τ.μ.)
Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.
Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:
- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
- Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος
- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.
- Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Ο απολογισμός των ζημιών
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον απολογισμό των ζημιών που παρέδωσε χθες το απόγευμα στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης, συνολικά έχουν καταγραφεί 580 ακίνητα και 168 οχήματα σε 25 δήμους.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στους πληγέντες δήμους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν στην άμεση έκδοση του πρώτου έκτακτου βοηθήματος.
Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι: Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδώνας, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.
Σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το αίτημα για άμεση αποδέσμευση κονδυλίου ύψους, μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ, ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών.