Γενικά
Πτώση μετεωρίτη ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά
Αναστάτωση προκάλεσε χθες το βράδυ περίπου στις 9:30 η πτώση ενός μετεωρίτη στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς.
Κάτοικοι των δύο νησιών, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας παρατήρησαν το βράδυ της Τετάρτης ένα άγνωστο φωτεινό ιπτάμενο αντικείμενο να πέφτει από τον ουρανό, προξενώντας τους έκπληξη και περιέργεια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων και ειδικών, πρόκειται για πτώση κάποιου μικρού μετεωρίτη ή θραυσμάτων από κομήτη και εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Το φαινόμενο, πάντως, που μπορούσε να δει κανείς με γυμνό μάτι και το οποίο συνδυάστηκε από έντονη λάμψη, κατέγραψε ερασιτεχνική κάμερα.
Κάτοικοι των περιοχών αυτών ανέφεραν πως είδαν τη λάμψη να σχίζει τον ουρανό ακολουθούμενη από έντονο κρότο. Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.
«Πέτρες πέφτουν συνεχώς από τον ουρανό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών Πάνος Πάτσης. Όπως είπε, αυτό που συνέβη στο Ιόνιο, «δεν είναι κάτι ασύνηθες» και, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για κάποιον μικρό μετεωρίτη ή θραύσμα κομήτη με μέγεθος μικρότερο του ενός μέτρου, από τα πολλά που πέφτουν σε όλη τη Γη -και στην Ελλάδα- απλώς συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά, είτε γιατί καταλήγουν στη θάλασσα, είτε σε άλλες απομονωμένες περιοχές (πχ ορεινές).
Για να υπάρξει κάποιος κίνδυνος, όπως ανέφερε, θα έπρεπε ο βράχος από τον ουρανό να είχε διάμετρο τουλάχιστον μερικές δεκάδες μέτρα, πράγμα πολύ πιο σπάνιο. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί φέτος τον Φεβρουάριο στη Ρωσία, όταν ένας μικρός αστεροειδής περίπου 19 μέτρων εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας.
Ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, εξίσου καθησυχαστικός, επισήμανε πως «κάθε μέρα πέφτουν στη Γη πάνω από 100 τόνοι μετεώρων» και προφανώς αυτό που έγινε αντιληπτό χθες βράδυ στην Ελλάδα, ήταν ένα από αυτά. Εκτίμησε ότι το μέγεθός του δεν θα ήταν μεγαλύτερο από το κεφάλι ενός ανθρώπου και ότι δεν θα ζύγιζε πάνω από δυόμισι κιλά.
Τόσο ο κ. Σιμόπουλος, όσο και ο κ. Πάτσης, απέκλεισαν κατηγορηματικά την πιθανότητα η πτώση να σχετιζόταν με θραύσμα του «κομήτη του αιώνα» ISON, ο οποίος απόψε θα κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τον Ήλιο. Επίσης, όπως είπαν, είναι μικρή η πιθανότητα να επρόκειτο για μετέωρο από τους διάττοντες Λεοντίδες, η «βροχή» των οποίων είχε κορυφωθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα.