Πολιτική

18/01/2025 10:51 Τελευταία ενημέρωση : 18/01/2025 15:39

Μητσοτάκης: Σύνοδος ΕΛΚ με “καυτή” ατζέντα

Ο Πρωθυπουργός έχει σειρά επαφών, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου, που διεξάγεται στο Βερολίνο. Τι είπαν συναργάτες του μετά την συνάντηση με τον υποψήφιο και πιθανότερο επόμενο Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρ. Μερτς.

Μητσοτάκης: Σύνοδος ΕΛΚ με “καυτή” ατζέντα

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ και η εσωτερική ασφάλεια, βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται από χθες Παρασκευή στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και του Φρίντριχ Μερτς, αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU/CSU) και υποψηφίου για την καγκελαρία στις επικείμενες εκλογές, οι ηγέτες των κομμάτων του ΕΛΚ - ανάμεσά τους 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων - και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, συναντώνται λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές (23 Φεβρουαρίου) και μόλις λίγες ώρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης βρίσκονται η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, τα θέματα ασφάλειας, η πολιτική για το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ο στόχος για περιορισμό της γραφειοκρατίας.

«Το εκλογικό πρόγραμμα του ΕΛΚ γίνεται τώρα πρόγραμμα εργασίας (…) Το 2025 είναι η χρονιά της υλοποίησης για τις προτεραιότητές μας για μια ισχυρότερη, πιο ασφαλή και ανταγωνιστική Ευρώπη. Ως ΕΛΚ, φέρνουμε ηγετική ικανότητα, όραμα και ενότητα - ένα ισχυρό λαϊκό κόμμα με την εντολή να ηγηθεί στην Ευρώπη», δήλωσε σχετικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, εξηγώντας ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ επιθυμούν να επικεντρωθούν στον στρατηγικό σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες. Θέματα ωστόσο όπως η άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, ενόψει των εκλογών στην Γερμανία, όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει παγιωθεί δημοσκοπικά στην δεύτερη θέση με ποσοστά 20-22%, αλλά και της διαφαινόμενης κυβερνητικής συνεργασίας της κεντροδεξιάς (OVP) με την ακροδεξιά (FPO) στην Αυστρία, παρακολουθούνται στενά από το ΕΛΚ και εκτιμάται ότι απασχολούν και τις συνομιλίες των ηγετών.

Σύνοδος ΕΛΚ - Μητσοτάκης - Μετσολα

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες κατ' ιδίαν συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον αρχηγό του CDU Φρίντριχ Μερτς και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση με τον κ. Μερτς, ο οποίος, όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, ενώ τονίστηκε η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι ελληνικές επιτυχίες στον τομέα της ψηφιοποίησης του κράτους, στον οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο πρωθυπουργός.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν ακόμη το εκλογικό πρόγραμμα του CDU και διαπίστωσαν πολλά κοινά σημεία με το κυβερνητικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σημαντικών αμυντικών προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ευρωπαϊκή αεράμυνα.

Πριν από τη σύνοδο, ο κ. Μερτς είχε αναδείξει τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής του CDU υπό την ηγεσία του, ζητώντας «σκληρότερους κανόνες για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη» και «ισχυρότερες ευρωπαϊκές προσπάθειες» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ειδικά υπό την απειλή της επιβολής δασμών από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μητσοτάκης – Μερτς

"Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ"

«Είναι σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», τόνισαν συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι στο εκλογικό πρόγραμμα του CDU «διακρίνονται πολλές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια», όπως η λελογισμένη μείωση φόρων, η δημοσιονομική συνέπεια, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η ψηφιοποίηση του κράτους. «Πρόκειται για συνταγή που έφερε αποτελέσματα στην Ελλάδα και αυτό συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του CDU», επισημαίνεται.

Ταύτιση προτεραιοτήτων με το ΕΛΚ διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου

Την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τρία αμυντικά προγράμματα και την προετοιμασία της Λευκωσίας για την εκπλήρωση του βασικού στόχου ένταξης στην ζώνη Σένγκεν πριν ή κατά την διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ το α' εξάμηνο του 2026, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δήλωσή του στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, με κεντρικά θέματα την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε μεταξύ άλλων και διμερή συνάντηση με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υποψήφιο καγκελάριο στις επικείμενες εκλογές, Φρίντριχ Μερτς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» στο πλαίσιο του καθορισμού των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το 2025 και επισήμανε την ιδιαίτερη συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η συνάντηση, καθώς, όπως είπε, την Δευτέρα θα υπάρχει νέα αμερικανική κυβέρνηση, ενώ έχει ξεκινήσει ο νέος κύκλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίκεινται εκλογές στην Γερμανία. «Σε αυτό το πλαίσιο είχα και μια πολύ ενδιαφέρουσα διμερή συνάντηση με τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θεωρεί σημαντική την ταύτιση σε σχέση με τα θέματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο της ΕΕ. «Αυτά αγγίζουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα, την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, η οποία δεν αγγίζει μόνο θέματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και θέματα ενέργειας, ανταγωνιστικότητας και φυσικά το μεταναστευτικό - μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, έπειτα από προσπάθειες της κυπριακής πλευράς, στο κείμενο του ΕΛΚ γίνεται αναφορά στην τουρκική κατοχή και στην ανάγκη τερματισμού της και επανένωσης της Κύπρου, στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύνοδος ΕΛΚ - Μητσοτάκης

Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του και για την προσπάθεια της Λευκωσίας για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πεδίο στο οποίο, όπως τόνισε, η ΕΕ έχει να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε μάλιστα συζήτηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετέχει στην σύνοδο του ΕΛΚ, σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στην Κύπρο. «Υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό», διαπίστωσε ο Πρόεδρος, ο οποίος ενημέρωσε το ΕΛΚ και για τις πρόσφατες εξελίξεις με τις ΗΠΑ και την Προεδρική Απόφαση του Τζο Μπάιντεν για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τρία αμυντικά προγράμματα: για Διεθνείς Πωλήσεις Στρατιωτικού Υλικού (FMS), για Παροχή Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA) και για Παροχή Εκπαίδευσης και Εξοπλισμού στις δυνάμεις ασφαλείας ξένων χωρών, με την οποία αναγνωρίζεται εμπράκτως ο κρίσιμος περιφερειακός ρόλος της Κύπρου στον τομέα της ασφάλειας και ενισχύεται η διαλειτουργικότητα και ο εκσυγχρονισμός του αμυντικού προφίλ της χώρας. «Μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση και θα έχουμε στην Κύπρο την κάθοδο Αμερικανών, σε σχέση με τον σχεδιασμό της περαιτέρω αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου"», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης και τόνισε ότι οι στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ταυτίζονται με αυτούς του ΕΛΚ και της ΕΕ, «στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των διατλαντικών σχέσεων».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιέγραψε επίσης ως βασικό στόχο την ένταξη στην ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν και εκτίμησε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για να πετύχουμε εντός του 2025 να είμαστε έτοιμοι από τεχνικής πλευράς», σημειώνοντας ως καλή συγκυρία την επικείμενη ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, το α' εξάμηνο του 2026. «Είναι μια καλή συγκυρία κατά την διάρκεια ή πριν από την έναρξη της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ», ανέφερε και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της κυπριακής προεδρίας που «θα κληθεί να προωθήσει και μια συγκεκριμένη ατζέντα η οποία, μέσα από τις χθεσινές συζητήσεις προκύπτει ότι ταυτίζεται και με την ατζέντα του ΕΛΚ».

Ειδήσεις σήμερα:

Δικαστές: Τα Αυτόφωρα λειτουργούν κανονικά Σάββατα και αργίες - Μας στοχοποιούν για να καλυφθούν αστοχίες άλλων υπηρεσιών

Μπαράκ Ομπάμα: Οι τρυφερές ευχές στην Μισέλ ως... απάντηση στις φήμες για διαζύγιο

WSJ - Σικάγο: Επιχείρηση “σκούπα για παράτυπους μετανάστες αμέσως μετά την ορκωμοσία Τραμπ

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)