Πολιτική
Μητσοτάκης - Στάρμερ: Τι συζήτησαν στην Ντάουνιγκ Στριτ (εικόνες)
Αίσθηση προκαλεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην επίσημη ενημέρωση απο το Μαξίμου για το περιεχόμενο των επαφών του Πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογο του.
Άκουσε το άρθρο
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Κιρ Στάρμερ, στο Λονδίνο, οι δύο ομόλογοι συζήτησαν σχεδόν για όλα... εκτός από τα Γλυπτά του Παρθενώνα ή τουλάχιστον σκοπίμως για λόγους τακτικής έχει παραβλεφθεί η παραμικρή αναφορά στο εν λόγω θέμα, το οποίο αναθερμάνθηκε και στα διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Λονδίνο.
Σύμφωνα πάντως με νεότερες πληροφορίες, που μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδης, το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ετέθη από τον κ. Μητσοτάκη καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδα και ούτως ή άλλως οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.
Αναλυτικά η ενημέρωση αναφέρει τα εξής:
"Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.
Ο Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Sir Keir Starmer αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Συζητήθηκε ακόμη το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Tatar υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
Keir Starmer: Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον. Σας καλωσορίζω θερμά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε.
Keir Starmer: Πολύ καλά. Προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε.
Εθνική Οδός: Νεκρός ο οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” στις μπάρες
Γονική αρπαγή: Βρέθηκαν τα αδελφάκια που αγνοούνταν επί μήνες
Κακοκαιρία “Bora” - Κικίλιας: Έχουμε μόνο έναν νεκρό, ο οποίος δεν πειθάρχησε στο 112