Κόμματα

14 Ιουνίου 2018 11:03

Σκοπιανό: η Γεννηματά ζητά αλλαγές στην συμφωνία για να την υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ

Ποιες διορθώσεις ζητά η επικεφαλής του Κινήματος. Τι λένε Κουτσούκος και Αμυράς για την στάση των βουλευτών.

Σκοπιανό: η Γεννηματά ζητά αλλαγές στην συμφωνία για να την υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ
-

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας» αναφέρει σε δήλωση της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως αναφέρει η Φώφη Γεννηματα, «εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς  λύσης».

Θέτοντας τους όρους που θα επέτρεψαν στο ΚΙΝΑΛ να στηρίξει την συμφωνία για το Σκοπιανό στην Βουλη, η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι «η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

  • Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
  • Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. 

«Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο  εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι,  με ευθύνη τους. Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα». Υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά, η οποία επιτίθεται και στην ΝΔ, λέγοντας ότι «φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης», καταλήγει η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη, ο Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι ο προσανατολισμός είναι να καταψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό στην Βουλή, ενώ ο Γιώργος Αμυράς, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. δήλωσε «Αν μείνει έτσι, εγώ λέω ότι πρέπει να καταψηφιστεί η συμφωνία. Υπάρχουν γκρίζες ζώνες και 2-3 ανησυχητικά σημεία. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δίνουμε γλώσσα και ταυτότητα», ενώ αναφορικά με το αν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο Κίνημα Αλλαγής, ο βουλευτής του Ποταμιού είπε «δεν ξέρω αν θα τα βρούμε ή όχι, καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)