Διπλωματία
Ερντογάν: δώστε μας τους 8, να βάλουμε τους δύο “στο τραπέζι”
Επιμένει στους κομάντος που κατέβασαν τη σημαία, αλλά ζητά “συγγνώμη” για τον μεγάλο διωγμό! Αντιδράσεις από την Αθήνα.
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και STAR, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρώτη μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, έθεσε ανοιχτά θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, ενώ όσον αφορά στην ένταση που σοβεί στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα την προκαλεί. Για δε το περιστατικό στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς υποστήριξε ότι, οι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από εκεί, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί την ένταση ούτε η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα.
Σχολιάζοντας καταρχάς την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι δεν έχει καμία ισχύ για την Τουρκία και αμέσως μετά αναφέρθηκε στο κομμάτι της έκθεσης που αφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και την έκκληση της Ευρώπης να αφεθούν ελεύθεροι από την Τουρκία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι:
«Όσον αφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: ‘Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή. Επομένως, κι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα.
Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση. Η Ελλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα…
-Δημοσιογράφος: Έχει γίνει «κέντρο συγκέντρωσης»…
-Ερντογάν: Ναι, κάτι τέτοιο έχει γίνει… Και μετά σκορπίζονται σε όλη την Ευρώπη.
Κανονίστε πρώτα αυτούς (τους ‘8’). Ξέρετε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι αυτή. Εσείς μας πιέζετε, εμείς θέλουμε να το κάνουμε εύκολο, αλλά εσείς δεν είστε σε είστε σε αυτό το σημείο και αυτή τη στιγμή αυτό, που λέει η έκθεση, δείχνει μετά βεβαιότητας ότι είναι μία έκθεση που θέλει να καταστρέψει τελείως τις σχέσεις. Μόνο εποικοδομητική δεν είναι και επίσης είναι και άδικη».
Όσον αφορά στο θέμα της έντασης στο Αιγαίο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί την ένταση.
«Η Ελλάδα κανονικά είναι αυτή που πρέπει να ερωτηθεί. Τι κάνετε; Έτσι τρία άτομα αγνώμονα, έρχονται και κρεμάνε μια σημαία πάνω στις βραχονησίδες… Τι αρρώστια τους έπιασε; Εσείς δεν ξέρετε ότι αν σε εκείνα τα μέρη κάνετε κάτι τέτοιο, θα υπάρξει απάντηση; Τελικά το έκαναν και αμέσως οι κομάντος μας επενέβησαν και κατέβασαν τη σημαία τους από εκεί και έτσι οι βραχονησίδες επανήλθαν στην προτέρα κατάσταση.
Εμείς δεν θέλουμε τα νερά να θερμαίνονται. Δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο. Εμείς βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ακόμη κι αν υπάρχουν κάποια προβλήματα, θέλουμε να τα προσπεράσουμε. Και στο Αιγαίο, μια φορά, αυτά δεν θέλουμε να τα ζούμε. Ας κάτσουμε σε ένα τραπέζι και όλα αυτά τα ζητήματα ας τα βάλουμε επιτέλους στην άκρη.
Όχι, έτσι πρέπει να το μετρήσουμε, -δεν ξέρω- όχι αλλιώς πρέπει να το μετρήσουμε κλπ. Αυτή είναι η θάλασσα, αυτός ο εναέριος χώρος… Από εδώ να έρχονται να περνάνε τα αεροπλάνα, από εκεί να έρχονται τα πλοία να περνάνε εύκολα. Γιατί μετά από κάθε ενέργεια, αυτή την όμορφη ειρήνη να την επισκιάζουμε, να την κηλιδώνουμε;
Εμείς πλέον θέλουμε ειρήνη στον κόσμο. Η δική μας η ειρήνη δεν μοιάζει με καμιάς άλλης χώρας. Για χρόνια οι Ρωμιοί (Έλληνες) πολίτες στη χώρα μας δεν ήταν λίγοι. Έτσι δεν είναι; 10 χιλιάδες, 100 χιλιάδες… Τόσοι ήταν. Αλλά δυστυχώς εξαιτίας κάποιων λανθασμένων συμπεριφορών της χώρας μας πολλοί Ρωμιοί πολίτες μας υποχρεώθηκαν να φύγουν στην Ελλάδα.
Έχουμε κάνει κι εμείς τα λάθη μας. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Τώρα λέμε ‘ελάτε’, στην Ελλάδα ο Τσίπρας είναι ένα Πρωθυπουργός νέος, δυναμικός, ‘κι ας κάνουμε ένα καινούριο βήμα’ με θέληση, με βούληση. Στην τελευταία μου επίσκεψη το ίδιο διαπίστωσα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ελάτε επομένως και ας τα βάλουμε κάτω και ας αφήσουμε τους καβγάδες ‘εσύ πήρες πολλά. Εγώ έδωσα πολλά’ κλπ. Εν τέλει, αυτή είναι η θάλασσα, αυτός είναι ο εναέριος χώρος. Ας περνούν τα πλοία ήσυχα και ωραία, ας πετάνε τα αεροπλάνα μας κλπ. κλπ. Δεν το κάνουμε και φέρνουν κι άλλα προβλήματα. Και το κόστος είναι ακόμη πιο βαρύ. Εμείς θέλουμε να βάλουμε μια τελεία σε όλα αυτά».
Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν «η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα», ο Ερντογάν απάντησε:
«Αν το θεωρούν αυτό, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο. Αλλά εμείς δεν είμαστε άρρωστοι να απειλούμε έτσι ξαφνικά κανέναν», είπε και γέλασε ειρωνικά.
Ερωτηθείς για το γιατί αποφάσισε τις πρόωρες εκλογές, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η Δύση και κάποια στρατηγικοί σύμμαχοι απειλούν την Τουρκία».
Ως παράδειγμα έφερε τις ΗΠΑ, οι οποίες δίνουν όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους αποκάλεσε «τρομοκράτες», έχοντας στείλει μέχρι στιγμής 5.000 φορτηγά στα βόρεια της Συρίας. Υπογράμμισε ότι «δεν δίνει σημασία στις δηλώσεις των ΗΠΑ» και τόνισε δηκτικά ότι «αμφισβητήσεις του εκλογικού αποτελέσματος που έγιναν μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, δεν γίνονται καν στην Τουρκία».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι «η Τουρκία δέχεται σοβαρές απειλές από τη Συρία».
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι, κατά την προεκλογική περίοδο θα εκφωνήσει ομιλία και σε μια χώρα στο εξωτερικό προς τους εκεί Τούρκους πολίτες, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει το όνομα της σχετικής χώρας.
Και όσον αφορά για το ποιον προτιμά ως αντίπαλό του στην προεδρική κούρσα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να σταθεί απέναντί του. «Μην ψάχνεις για άλλον υποψήφιο, κατέβα εσύ στην πλατεία», του είπε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια συνέντευξη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και δύο νέα σχέδια της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του. Την κατασκευή ενός αεροπλάνου τζετ και ενός υποβρυχίου. «Ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός αεροπλάνου τζετ και ενός υποβρυχίου που δεν θα υπάρχει άλλο παράδειγμα τόσο υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο», ανέφερε.
Αντιδράσεις από την Αθήνα
Στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δηλώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα». Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, με τους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα».
Τσίπρας: απαράδεκτη και απορριπτέα οποιαδήποτε αναφορά σε ανταλλαγή των στρατιωτικών
Επαναλαμβάνοντας πως η θέση της Αθήνας είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως είναι απαράδεκτη και απορριπτέα οποιαδήποτε αναφορά περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού. Επισημαίνει παράλληλα πως περιμένει αλλαγή της προκλητικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.
Αναλυτικά το σχόλιο του Πρωθυπουργού:
«Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.
Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.
Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις»
Πάνος Καμμένος: άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση για ειρηνική συμβίωση
«Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των λαών μας» γράφει αναφερόμενος στην Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο λογαριασμό του στο twitter.
Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Καμμένου στο twitter έχει ως εξής: «Όταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την “πρόταση ανταλλαγής”. Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των Λαών μας, η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση».
Ο τουρκικός Τύπος, πάντως, σχολιάζοντας τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, έκανε λόγο για «άλλη μία αυθάδης δήλωση από τον Καμμένο», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, που συμπληρώνει ότι: «Και ο Πρωθυπουργός με την Κυβέρνησή του να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα».
Η Φώφη Γεννηματά, μέσω ανακοίνωσή της τόνισε ότι «οι Έλληνες αξιωματικοί πρέπει να απελευθερωθούν όπως επιβάλλει το δίκαιο και οι ανθρωπιστικές αξίες. Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν».
«Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία». Σ΄ αυτό το σχόλιο προέβη ο Σταύρος Θεοδωράκης με μήνυμά του στο twitter για τα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν πράγματι ο Ερντογάν δεν επιθυμεί ένταση με την Ελλάδα, τότε είναι εύκολος ο δρόμος. Λιγότερα όπλα, λιγότερες παραβάσεις και παραβιάσεις. Ας κάνει την αρχή από αυτό το καλοκαίρι. Οι Έλληνες - ελπίζω και οι Τούρκοι - είμαστε έτοιμοι από καιρό γι' αυτή την νέα εποχή. Αυτός;», συμπλήρωσε σε δεύτερη ανάρτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!