Γενικά
Το ΚΑΣ “θόλωσε” το τοπίο για το Ελληνικό
Ερωτήματα για το μέλλον της επένδυσης και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και κατοικιών. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση, "γκρίνια" στην αντιπολίτευση.
Θολό παραμένει το τοπίο στην επένδυση του Ελληνικού, καθώς ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κήρυξε ως αρχαιολογικό χώρο μια έκταση περίπου τριακοσίων στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο.
Είναι μια απόφαση που αποτελεί σαφή υποχώρηση από την αρχική εισήγηση της κήρυξης 3.000 στρεμμάτων και τις προτάσεις των 700 στρεμμάτων που ακολούθησαν από τις εφορίες αρχαιοτήτων. Ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα καθώς αφορά στο σημείο που προβλέπεται δημιουργία εμπορικού Κέντρου και κατοικιών.
Καταρχήν ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Για μια ακόμη φορά οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν. Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει», αναφέρει σε δήλωση του ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την πλευρά του, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης για υποστήριξη των επενδύσεων, διευκρινίζοντας ότι το ίδιο ισχύει και για αυτήν του Ελληνικού.
«Μεγάλο βήμα» για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό χαρακτήρισε η Κατερίνα Παπανάτσιου την απόφαση του ΚΑΣ που ανακηρύσσει ως αρχαιολογικό χώρο έκταση περίπου 280 στρεμμάτων. «Είμαστε πανέτοιμοι και περιμένουμε την επένδυση να έρθει και καλώς να έρθει», είπε από το βήμα της Βουλής μετά τις επικριτικές απέναντι στην κυβέρνηση τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης και στο θέμα της συμφωνημένης επένδυσης του Ελληνικού συνεχίζονται. Μιας επένδυσης που στοχοποιήθηκε και πολεμήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, παρά το γεγονός ότι δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», αναφέρει σε δήλωση του ο Βασίλης Κικίλιας.
«Το τοπίο παραμένει θολό και αυτό που τείνει να επιβεβαιωθεί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει να μπει μπουλντόζα στην επένδυση», ανέφερε ο Α. Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ, ενώ για διγλωσσία της κυβέρνησης στον χώρο των επενδύσεων, έκανε λόγο ο Δημήτρης Καβαδέλλας από την Ένωση Κεντρώων.
«Ούτε η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση γύρω απ’ την “αφοσίωση της κυβέρνησης στις επενδύσεις”, ούτε τα διάφορα κωλύματα, που ενδέχεται να απηχούν κι ανταγωνιστικά συμφέροντα, δεν πρέπει να κρύψουν το βασικό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει και στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και προσπαθεί να θωρακίσει με κάθε τρόπο τα σχέδια του επενδυτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό. «Αποτελεί σε τελική ανάλυση στάχτη στα μάτια του λαού ότι οι ΣΥΡΙΖΑίικες ιδιωτικοποιήσεις είναι δήθεν ‘καλές’ και ‘φιλικές’, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Από πλευράς ΑΝΕΛ ο Δ. Καμμένος ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση, χαρακτηρίζοντας πάντως, πολλά τα 280 στρέμματα που προβλέπονται ως αρχαιολογικός χώρος.
"Το Ελληνικό λειτουργούσε ως αεροδρόμιο επί δεκαετίες. Είναι αναξιοποίητο εδώ και 15 χρόνια. Και τους τελευταίους μήνες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αδελφών κομμάτων θυμήθηκαν ότι είναι αρχαιολογικός χώρος και πιέζουν από μέσα και από έξω το ΚΑΣ για να μπλοκάρουν την επένδυση. Εχθές το πέτυχαν. Η απόφαση του ΚΑΣ θέτει την επένδυση υπό αμφισβήτηση. Η προστασία των αρχαίων που μπορεί να βρεθούν είναι αυτονόητη. Αυτό όμως πρέπει να επιτευχθεί παράλληλα με την πρόοδο των εργασιών, όπως γίνεται πάντα με τα μεγάλα έργα (πχ. Μετρό). Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Να μην κλείνει το μάτι στις αναβολές και στις αναταραχές. Να μην ναυαγήσει και αυτή η μεγάλη επένδυση λόγω ιδεοληψιών και γραφειοκρατίας" τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!