Κύπρος
Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ
Φρεγάτες και υποβρύχια στέλνει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο. Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν τις συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις Αθήνα και Λευκωσία.
Δύο φρεγάτες κι ένα υποβρύχιο στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία. Μία από τις φρεγάτες θα βρίσκεται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία ακόμα προκλητικής της κίνηση.
Η φρεγάτα Γκιοτσέαντα θα κινείται σε απόσταση μόλις 5 ναυτικών μιλίων από το σημείο όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο West Capella. Με την παράνομη αυτή κίνησή τους οι Τούρκοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους, σε μια τακτική γνωστή και αναμενόμενη από την Λευκωσία.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα στείλει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή της Μόρφου.
Αναμενόμενη ήταν και η χθεσινή προειδοποίηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι, η Άγκυρα δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κυπριακές ενέργειες, η οποία έγινε παρά τη διεθνή ομπρέλα προστασίας που έχουν ανοίξει ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις στην Κύπρο, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία άλλωστε, μελετά καιρό τώρα την τοποθέτηση πλατφόρμας στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, προσπάθεια η οποία απέβη άκαρπη, αφού κανένας δεν στήριξε την παράνομη ενέργεια. Έτσι, η Άγκυρα κινείται πλέον προς την αγορά δικής της πλατφόρμας.
Το πότε θα αγοραστεί και θα μεταφερθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, η εξέδρα ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι βάσει του διεθνούς δικαίου, πρόκειται για παράνομη ενέργεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε χθεσινές δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι, «θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο», απαντώντας επί της ουσίας στις τουρκικές προκλήσεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, Ιωάννης Κασουλίδης, από την πλευρά του, συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, επαναλαμβάνοντας ότι «για να γίνει θερμό επεισόδια, χρειάζονται δύο», ενώ ξεκαθάρισε ότι, «η Λευκωσία σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να παρασυρθεί από πιθανές προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας».
«Ποιος θα τους δικαιολογήσει εάν κάνουν τέτοιο πράγμα. Τι δικαιολογία θα δώσουν στη διεθνή κοινότητα για τη δημιουργία οποιασδήποτε πρόκλησης επί του εδάφους. Η βάση των δικών τους ισχυρισμών είναι ότι η παρουσία του στρατού στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα της μη ύπαρξης επεισοδίων εξαιτίας τους. Τώρα θα ανατρέψουν όλη αυτή την γραμμή τους», δήλωσε σχετικά ο Ι.Κασουλίδης, υπενθυμίζοντας τη διεθνή στήριξη προς την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.
«Πολιτικά τοποθετήθηκαν οι ΗΠΑ, πολιτικά είναι και η θέση της Γαλλίας, δεν νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε ότι θα γίνει οποιαδήποτε σύγκρουση με οποιοσδήποτε ξένους και με την Τουρκία», δήλωσε σχετικά.
Η Τουρκία, επιπλέον, φρόντισε να γίνει γνωστό το ταξίδι του Υπουργού Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, το Ισραήλ, όπου θα υπογραφεί η συμφωνία κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.
Η δήλωση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ ο οποίος την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως «για τη χώρα του δεν μπαίνει θέμα προτίμησης μεταξύ του αγωγού προς την Τουρκία ή του αγωγού EastMed», τον οποίο θεωρεί εξίσου σημαντικό.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού, ο Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε πως, «αυτό δεν είναι καινούργιο. Είναι γνωστό από τότε που ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας που στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτός ο διάλογος δεν έχει τελειώσει. οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και από ό,τι μας έχουν πει είναι και δύσκολες. Άλλο οι εξαγγελίες και άλλο η κατάσταση».
Η Λευκωσία, σε κάθε περίπτωση, «θα ακολουθήσει την πορεία που επιβάλλουν οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!