Κυβέρνηση
Στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας στις 14 και 15 Μαΐου
Κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο επίκειται συμφωνία για τριετές σχέδιο δράσης για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Όλα όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι.
Επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο, θα πραγματοποιήσει στις 14 και 15 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο τον Μάιο, επίκειται συμφωνία για τριετές σχέδιο δράσης για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μαζί του συναντήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δυο τους τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, ως δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, αλλά και των προοπτικών που ανοίγονται ευρύτερα για τη μεταξύ τους συνεργασία μέσα από την εντατικοποίησή της, ενώ επισήμαναν και τις πολύ στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σε αυτή την κατεύθυνση, της προοπτικής ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών ευρύτερα, επισήμαναν και τη σημασία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που διοργανώνεται στην Αθήνα, αλλά και τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στις εργασίες της διάσκεψης στο Πεκίνο τον Μάιο για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, "Belt and Road Forum". Ο Κινέζος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι ο Πρόεδρος της Κίνας αναμένει να καλωσορίσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, στη διάσκεψη για τη διεθνή συνεργασία.
Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν ο μπροστά στις κάμερες κατά την υποδοχή του Κινέζου ΥΠΕΞ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "έχουμε την χαρά να ιδρύουμε αυτή τη διάσκεψη των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών, μια ιδέα που ήταν των δύο σας των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Κίνας, καθώς η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μπολιάσει, έχουν σηματοδοτήσει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά με τους αρχαίους πολιτισμούς τους".
Ο κ. Τσίπρας τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "αυτό το Φόρουμ θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες με τη σημαντικότερη πολιτισμική κληρονομιά, να έρθουν πιο κοντά και να έχουν μια ουσιαστική συνεργασία που μπορεί να φέρει γόνιμους καρπούς, όχι μόνο σε σχέση με το τι κουβαλάμε απ' το παρελθόν αλλά και με το τι οραματιζόμαστε για το μέλλον". Είπε ότι "οι σχέσεις των δύο χωρών μας τα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει πάρα πολύ στενές". "Βρισκόμαστε", τόνισε, "σε ένα στάδιο πολύ ουσιαστικής συνεργασίας", για να υπογραμμίσει ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη γωνία του πλανήτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εμπορικό, γεωστρατηγικό και η Κίνα είναι ένας εταίρος για εμάς πάρα πολύ σημαντικός".
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η φετινή χρονιά, το 2017, είναι αφιερωμένη στις πολιτισμικές ανταλλαγές Ελλάδας-Κίνας, είναι η χρονιά Ελλάδας-Κίνας που θα εγκαινιαστεί τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, στο Βυζαντινό Μουσείο. Τόνισε παράλληλα ότι θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Κίνα ξανά, μέσα στον Μάιο, στη διεθνή διάσκεψη που οργανώνεται στο Πεκίνο με όλες της χώρες του Δρόμου του Μεταξιού. "Αυτό", σημείωσε, "μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και να οργανώσουμε από κοινού την καλύτερη συνεργασία ώστε να είναι προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ειρήνης, της ανάπτυξης και της συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή". "Θα έλεγα", πρόσθεσε, "ότι σε παγκόσμια κλίμακα αυτό σηματοδοτεί κάτι: ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί αλλά και τα σύγχρονα κράτη που ακολουθούν, συνεχίζουν να παράγουν ελπιδοφόρα μηνύματα για την ειρήνη, τη συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη".
Ο Γουάνγκ Γι μεταβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Κινέζου πρωθυπουργού και τόνισε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα πέρυσι "μας άφησε μεγάλη εντύπωση και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία". Σημείωσε πως η κινέζικη πλευρά εκτιμά και υποστηρίζει πολύ την πρωτοβουλία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που, όπως επισήμανε, ήταν πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τη δυναμική υποστήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού. Εκτίμησε ότι το Φόρουμ θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Είπε ότι τα εγκαίνια αυτής της πρωτοβουλίας συμπίπτουν με το φόντο των πολλών παραγόντων της αβεβαιότητας και αστάθειας της διεθνούς κατάστασης και οι διάλογοι μεταξύ των πρωτοποριακών αρχαίων πολιτισμών θα έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος.
"Η Ελλάδα ιστορικά είναι ένας πολύ αρχαίος και πλούσιος πολιτισμός και έχει συμβάλει σημαντικά για την πρόοδο της ανθρωπότητας και το Φόρουμ που θα γίνει αύριο θα παίξει και ιδιαίτερο ρόλο στη διεθνή πλατφόρμα, στο φόντο του 21ου αιώνα", τόνισε. Ο Γουάνγκ Γι είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο Κινέζος Πρόεδρος τον καλωσορίζει θερμά και τον περιμένει στο Πεκίνο για τη συμμετοχή του στο Φόρουμ της Ζώνης και του Δρόμου του Μεταξιού, που θα γίνει τον επόμενο μήνα. "Πιστεύουμε", πρόσθεσε, "ότι η συμμετοχή σας στο Φόρουμ αυτό και οι στενές επαφές των δύο πλευρών μας για την προετοιμασία της διοργάνωσης (σ.σ. του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών) θα εντατικοποιήσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μας και θα προωθήσει περισσότερα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού".
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε απόψε συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Mohammad Javad Zarif Khonsari, ενώ αύριο το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Sameh Shoukry.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!