Γενικά
Προς νέο ναυάγιο η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ
Τρεις όρους για τη συναίνεση έθεσε η ΝΔ. Προσωρινή ρύθμιση χωρίς «μαύρο» στα κανάλια έχει έτοιμη η Κυβέρνηση αν υπάρξει και σήμερα αδιέξοδο.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βούτσης θα υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ.
Αγεφύρωτες μοιάζουν μέχρι αυτή τη στιγμή οι αποστάσεις που χωρίζουν Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε σήμερα συμφωνία στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την έκτη κατά σειρά για το θέμα αυτό, που θα ξεκινήσει στις 15:00.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κρήτη όπου περιόδευσε χθες κάλεσε την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την δογματική εμμονή σε 4 κανάλια και να εισχωρήσει στην θέση της ΝΔ για πλήρη αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος».
Ωστόσο, η Κυβέρνηση «ρίχνει το μπαλάκι» στην Νέα Δημοκρατία για το ΕΣΡ με τον Νίκο Παππά να δηλώνει ότι «η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον, όπως έχουν κάνει ήδη Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης».
Διεργασίες για την εξεύρεση λύσης
Σύμφωνα με πληροφορίες σε μια ύστατη προσπάθεια για την εξασφάλιση της απαιτούμενης συναίνεσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, φέρεται να έχει επιλέξει να προτείνει για Πρόεδρο του ΕΣΡ, τον Νίκο Κουτρομάνο, που είχε προτείνει πρώτη η ΝΔ.
Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει την κατάσταση, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς ποια θα είναι η στάση της ΝΔ, καθώς έχει θέσει τρεις προϋποθέσεις για να συναινέσει στην διαδικασία και να υπερψηφίσει την τελική πρόταση.
Ο κ. Βούτσης δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες, αλλά φέρεται αποφασισμένος, η σημερινή σύσκεψη που συγκαλεί να είναι η τελευταία για το ΕΣΡ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ευτελίζοταν τα άτομα που προτείνονται για τη συγκρότηση του.
Οι όροι της ΝΔ για τη συναίνεση
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας, έθεσαν τρεις προϋποθέσεις για να υπάρξει συναίνεση:
- Πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση άρθρου 2Α του νόμου Παππά.
- Δέσμευση για κατάργηση της αυθαίρετης, , όπως τόνισαν πρόβλεψης περί τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών
- Συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, που θα τυγχάνουν της ευρύτερης αποδοχής και θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Έτοιμη για προσωρινή ρύθμιση η Κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση έχει έτοιμη, για άμεση κατάθεση στην Βουλή, την ρύθμιση-«γέφυρα», η οποία δεν θα προβλέπει «μαύρο» στα κανάλια.
Για να ξεπεράσει τους διάφορους νομικούς σκοπέλους, που προκύπτουν από την – αναμενόμενη να δημοσιευθεί – απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και διάφορες προβλέψεις του ισχύοντος «νόμου Παππά», η Κυβέρνηση θα υποστηρίξει, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ότι πρόκειται για «αναγκαστική ρύθμιση, καθώς η αντιπολίτευση δεν συναινεί στην συγκρότηση του ΕΣΡ» και ότι έτσι «υφίσταται νομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί».
Η ρύθμιση θα προβλέπει την χορήγηση άδειας για ένα έτος αντί 3 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και μεταβατική περίοδο 6 μηνών για να «πιαστεί» το ελάχιστο όριο των 400 υπαλλήλων ανά σταθμό, όπως προβλέπει ο «νόμος Παππά». Για όσους δεν πάρουν άδεια, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, το κόστος των οποίων θα είναι ουσιαστικά υψηλότερο από τα 3 εκ. ευρώ του τιμήματος για την άδεια.
Οι θέσεις των υπολοίπων κομμάτων
Στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίξαμε τη μόνη θεσμικά ορθή κι αξιόπιστη λύση: να αναδειχθεί ένα ΕΣΡ, κανένα μέλος του οποίου να μη γεννά υποψίες για κομματικούς ετεροκαθορισμούς. Το μαύρο στην ενημέρωση που επεδίωξε ο κ. Παππάς να επιβάλει μόνος του, δεν θα το επιβάλει σήμερα μέσω του ΕΣΡ. Ραντεβού στη διάσκεψη Προέδρων», αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δήλωση του, με την οποία επιτίθεται και στην ΝΔ και στην Κυβέρνηση.
Με ανάρτηση του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκης, υπεραμύνθηκε της πρότασης που έχει καταθέσει το κόμμα του.
Οι προτάσεις για τον Πρόεδρο του ΕΣΡ
Για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ έχουν προταθεί τρία πρόσωπα: ο Ροδόλφος Μορώνης από την Κυβέρνηση, ο Αθανάσιος Κουτρομάνος από την Νέα Δημοκρατία και ο Μιχάλης Σταθόπουλος από Το Ποτάμι.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!