Κόμματα
Μητσοτάκης: αυτές είναι οι τρεις προϋποθέσεις για ανάπτυξη
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Tufts κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, ενώ παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση.
Την προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων, την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής ανέδειξε ως προϋποθέσεις για την επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, σε συνεργασία με την Έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Σχολή Fletcher του Tufts, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:
Η πρώτη είναι η υιοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Αλλά και μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να βελτιώσουμε την επιχειρηματικότητα. Η μείωση της φορολογίας και των εισφορών είναι αναγκαία, αλλά δεν φτάνει. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε μια επιχειρηματική κουλτούρα, σε μια χώρα όπου, μέχρι πρόσφατα, η επιχειρηματικότητα διασυρόταν. Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε Πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Είναι ανάγκη να υπάρξει επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία, αλλά και ένα Κράτος φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Ακόμη, η Δικαιοσύνη πρέπει να μην κωλυσιεργεί και να θεσπιστεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί με ρευστότητα την αγορά. Απαραίτητο βήμα είναι η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα «κόκκινα δάνεια». Η ακινησία του τραπεζικού συστήματος είναι ένα κόστος που δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε.
Η τρίτη προϋπόθεση αφορά σε μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική. Πρέπει να συμφωνήσουμε με τους πιστωτές μας σε ένα νέο μείγμα. Η νέα προσέγγιση θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους αναφορικά με το ύψος του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Αντιλαμβανόμαστε ότι η χαλάρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αυτομάτως. Πρωτίστως, πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Η υιοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων από πλευράς μας, θα μας νομιμοποιήσει να ζητήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Λαϊκίστικη καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σφοδρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με ευνοϊκότερους όρους, υπό την απειλή της «μετάδοσης» του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτή η λαϊκίστικη καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στους Έλληνες ψηφοφόρους μια εύκολη λύση στο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν».
«Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτής της αφελούς προσέγγισης είναι ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, οδήγησε τη χώρα στην επιβολή capital controls, φτάνοντας ένα βήμα πριν την επιστροφή στη δραχμή και την χρεωκοπία. Παράλληλα, η υιοθέτηση από πλευράς του μιας πλήρως διαφορετικής πολιτικής οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι τελικά το τίμημα του συμβιβασμού ήταν ιδιαιτέρως υψηλό και οδήγησε σε ένα νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, την ευθύνη των οποίων φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία οφείλει να αλλάξει νοοτροπία προκειμένου να ορθοποδήσει. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα συμπλέγματα του παρελθόντος αναφορικά με τον τρόπο που το Κράτος και η οικονομία πρέπει να ρυθμίζονται και να διαχειρίζονται. Η Παιδεία δεν πρέπει να αφορά τους δασκάλους, αλλά τους μαθητές. Η δημόσια Υγεία δεν πρέπει να αφορά τους γιατρούς, αλλά τους ασθενείς. Για να έρθει η ανάπτυξη, χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό και οικονομικό μοντέλο».