Βουλή
“Μάχη” μέχρις εσχάτων στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο
Με τα έως τώρα δεδομένα 179 βουλευτές θα ψηφίσουν το βασικό άρθρο. Άγνωστο τι θα πράξουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.Νομοτεχνική βελτίωση από Κουρουμπλή.
Μέχρι και την ύστατη ώρα φαίνεται αποφασισμένη να το παλέψει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου στις αμέσως επόμενες εκλογές.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την κίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να «σπάσει» στα δύο το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή για να «κερδίσει» το ΚΚΕ, που δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής αλλά και το άρθρο για την κατάργηση του μπόνους.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα 179 βουλευτές θα ψηφίσουν το «βασικό» άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την άμεση ισχύ του νόμου εάν «περάσει» με 200 ψήφους, ανεξαρτήτων των ψήφων που θα λάβουν τα υπόλοιπα άρθρα: 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 9 της Ένωσης Κεντρώων, μια (1) του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου που δήλωσε πως θα στηρίξει.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Χρυσής Αυγής, που επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. Εάν υπερψηφίσουν οι 18 βουλευτές της, οι θετικές ψήφοι φθάνουν τις 197. «Όχι» θα πουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης.
«Το παλιό σύστημα δοκιμάστηκε και απέτυχε και τώρα είναι αδήριτη ανάγκη να αποκατασταθεί η δίκαιη και ισότιμη αντιπροσώπευση του λαού στη Βουλή», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.
«Εμείς μιλάμε για την ανάγκη συγκρότησης σταθερών κυβερνήσεων που θα υλοποιήσουν συγκεκριμένα προγράμματα», επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, θυμίζοντας δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή τον περασμένο Μάιο ότι «εάν καθιερώσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ».
Για πολιτικό καιροσκοπισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κώστας Σκανδαλίδης που ανέφερε ότι το κόμμα του θα πει «όχι» επί αρχής για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τη συγκυριακή και αποσπασματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου συστήματος.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση με στόχο τη σύσταση διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών που θα φέρει μια νέα που θα περιλαμβάνει την ψήφο στους ομογενείς και την κατάτμηση των περιφερειών.
«Ο νόμος έχει χαρακτηριστικά εκλογικού αιφνιδιασμού και το πιθανότερο σενάριο είναι με την εφαρμογή του να έχουμε πλήρη πολιτική αστάθεια», υποστήριξε ο Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι.
Η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην επιτροπή και στις 20 Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Κουρουμπλής: η Κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο
"Είναι τίμιο, καθαρό και σοβαρό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο. Ξέρετε καλά ότι αυτοί που κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ΝΔ έφερναν τους εκλογικούς νόμους την τελευταία στιγμή για να ρυθμίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως η σημερινή κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της", ανέφερε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για "σκουριασμένες σκέψεις" και είπε ότι ο πολιτικός της λόγος διακατέχεται από μεγάλη υποκρισία.
"Η Νέα Δημοκρατία, κυβέρνησε για πολλά χρόνια και αντί να αξιοποιήσει το χρόνο προκειμένου να αντιληφθεί γιατί ο λαός την έστειλε στην αντιπολίτευση, και να βρει νέα επιχειρήματα και σκέψεις μόλις ανέλαβε ο νέος αρχηγός ζήτησε εκλογές. Μπορεί να είναι έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά ως πρώτο δείγμα λέει ότι θα καταργήσει αυτόν τον εκλογικό νόμο και θα επαναφέρει τον προηγούμενο εκτρωματικό με τον οποίο υπήρχαν νομοί όπου το πρώτο κόμμα έβγαζε τέσσερις βουλευτές και τα άλλα κόμματα ούτε έναν", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κουρουμπλή σε "μαρτύριο" των βουλευτών.
"Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και όχι με προσωπείο", ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε.
"Ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών ποιος σας ρωτάει, ποιος σας ρωτούσε ποτέ; Ο βουλευτής ζει το μαρτύριο να κουβαλάει το σταυρό των επικρίσεων, ενώ κανείς δεν τον έχει ρωτήσει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Χρειάζεται να αλλάξει το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσουν νέοι θεσμοί όπου ο βουλευτής θα έχει ρόλο. Αυτό μπορεί να γίνει με την απλή αναλογική και τα πράγματα θα λειτουργήσουν διαφορετικά" τόνισε.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι, συμφωνεί με την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο Κώστας Σκανδαλίδης, να συσταθεί διακομματική επιτροπή για να συζητήσει όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πολιτικό σύστημα.
"Το γιατί ένα 40% του λαού έχει γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους" είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος τέλος στα κόμματα της "ευρύτερης αντιπολίτευσης", ζήτησε "να βοηθήσουν για να βρεθούν οι κοινοί τόποι, να μην κλείσουν αυτό το δρόμο" και πρόσθεσε.
"Οι στιγμές είναι ιστορικές. Επιτέλους ύστερα από χρόνια υπάρχει μια πρόταση που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για μεγαλύτερη διαφάνεια, να αποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία και να εμπεδωθεί η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου".
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!