Κόμματα
Τσίπρας: Έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης
Συνάντηση με την Ομάδα Εργασίας της ECON του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα και τις επιπτώσεις του. Ενημέρωση για την αναπτυξιακή στρατηγική από Σταθάκη και Χαρίτση.
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η αντιπροσωπία της επιτροπής, η οποία βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, αποτελείτο από Ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον κ. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, Πρόεδρο της Επιτροπής ECON.
Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμαναν ότι παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμμετέχει απευθείας στη διαπραγμάτευση, ο ελεγκτικός του ρόλος μπορεί να συνεισφέρει στη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Οι Ευρωβουλευτές της αντιπροσωπίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σύγκλιση απόψεων και το κοινό έδαφος που έχει επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η ελάφρυνση το ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση θα συμβάλει στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, καθώς και στη διαφάνεια της διαδικασίας. Σε σχέση με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αυτές επικεντρώνονταν στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. Η Ελλάδα, προσέθεσε, βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ελπίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Στη δήλωσή του, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γκουαλτγιέρι αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνησή του σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, και να επιδιώξει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ελπίζουμε, συνέχισε, ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς, περιλαμβάνοντας μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε ακόμη ότι μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση θα συνέβαλε επίσης στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας που είναι αναγκαίες για ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σημείωσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι το ευρωκοινοβούλιο έχει δείξει σταθερά ευαισθησία στην ανάγκη να σωθεί η οικονομία με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής. Πρόσθεσε δε ότι «τα προγράμματα διάσωσης εθνικών οικονομιών στην Ε.Ε. πρέπει να εποπτεύονται από δημοκρατικούς θεσμούς που λογοδοτούν στους πολίτες».
Συνάντηση με Τσακαλώτο και Χουλιαράκη
Νωρίτερα, την αντιπροσωπεία της ECON συνάντησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί τόνισαν ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό υπηρετεί τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, ενώ η αναδιοργάνωση των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δύο χρόνων, αποτελεί γενικότερο κυβερνητικό στόχο.
Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, είναι σημαντικό να δοθεί το πολιτικό σήμα από τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. Έτσι, σημείωσε, θα έχουμε λύσεις και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο. Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα του χρέους ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι μία έγκαιρη συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ενημέρωση από Σταθάκη και Χαρίτση
Εξάλλου, την Επιτροπή Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημέρωσαν για την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης ο Γιώργος Σταθάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου εκείνη να συγκεντρώσει στοιχεία, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την πορεία της Συμφωνίας του καλοκαιριού.
Εισαγωγικά, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής ατζέντας, που θα θέσουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, γεγονός που εκτίμησε ότι θα συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο πρώτος άξονας αφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία, όπως εξήγησε, δεν βασίζεται στο χαμηλό κόστος εργασίας και στη μείωση φόρων αλλά πρωτίστως στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και στη στροφή σε ένα παραγωγικό υπόδειγμα το οποίο στηρίζεται στην καινοτομία, την υψηλή προστιθέμενη αξία και την εξωστρέφεια. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ήδη το 2015 οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά. Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η δραστηριοποίηση Διεθνών Χρηματοοικονομικών Οργανισμών στην Ελλάδα, καθώς και μια σειρά εξειδικευμένων εργαλείων που συνδέονται με τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο σχεδιασμό μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν οι δύο ειδικές ρυθμίσεις για την εκταμίευση κοινοτικών πόρων, τις οποίες ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο το φθινόπωρο και οι οποίες συνέτειναν στο να καταταγεί η Ελλάδα πρώτη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ενημέρωσε ότι έχουν διασφαλιστεί ήδη όλοι οι πόροι και έχει συσταθεί ειδική Διυπουργική Επιτροπή, ώστε να υλοποιηθούν εγκαίρως τα έργα της περιόδου 2007-13 που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Ο Υφυπουργός παρουσίασε τις γενικές αρχές που διέπουν τα προγράμματα της περιόδου 2014-20, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας και την τόνωση της απασχόλησης. Ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τέσσερις δράσεις επιχειρηματικότητας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που ενεργοποίησε δράσεις χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ακολούθησε διάλογος με τους Ευρωβουλευτές, σε θέματα σχετικά με το σχεδιασμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη στρατηγική ενίσχυσης κοινωνικά ευαίσθητων τομέων, όπως η Υγεία και η Παιδεία, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες καταπολέμησης της διαφθοράς, εξυγίανσης και απλοποίησης του συστήματος δημόσιων προμηθειών, την αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ και τη σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Τέλος, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η οικονομία να βρεθεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό, στη βάση μιας βιώσιμης συμφωνίας, που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και θα προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!