Γενικά

05 Φεβρουαρίου 2016 17:32

“Εκτός από hotspots χρειάζονται και κέντρα κράτησης”

Όλοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το προσφυγικό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα μηνύματα Αβραμόπουλου. ΝΔ: Η κυβέρνηση προσγειώνεται στην πραγματικότητα.

“Εκτός από hotspots χρειάζονται και κέντρα κράτησης”
-

Πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να πράξουν το ίδιο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν, επισημαίνοντας πως οι κανόνες της Συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα.

Σε συνέντευξή του στο EurActiv, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπη. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που δείχνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προς τους πρόσφυγες.

Χρειάζονται και κέντρα κράτησης

Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως «τα σύνορά μας δεν χρήζουν "προστασίας" από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση» και πως «σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει».

Πειραιάς - Λιμάνι - μετανάστες - πρόσφυγες

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. «Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι "προστατεύει" τα σύνορά της, αλλά στοχεύει στη βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια» τονίζει χαρακτηριστικά.

Πάντως, πέραν των hotspots, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει πως θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής, ενώ «χρειάζονται, επίσης, κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».

Κικίλιας: Η Κυβέρνηση προσγειώνεται στην πραγματικότητα

«Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σήμερα στο EurActiv, ότι "χρειάζονται κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους τους μετανάστες που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά", δήλωσε ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια,  «με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο λοιπόν, η ελληνική Κυβέρνηση προσγειώνεται στην πραγματικότητα.

ΑΡ - Σάμος - τραγωδία - παιδιά - νεκροί - ναυάγιο - πρόσφυγες

Μια πραγματικότητα την οποία αποφεύγει να αντιμετωπίσει επί 13 μήνες, εφαρμόζοντας την καταστρεπτική πολιτική των ανοικτών συνόρων και καταργώντας ουσιαστικά τα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, στην Αμυγδαλέζα, στην Ξάνθη, στο Παρανέστι Δράμας, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, στην Κόρινθο και στην Αθήνα).

Ας ελπίσουμε για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών, η Κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες της, να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει τρόπο συνεννόησης με τους εταίρους μας», τονίζει ο κ. Κικίλιας.

Επεισόδια στην Κω

Επεισόδια με διμοιρίες των ΜΑΤ σημειώθηκαν το μεσημέρι στο παλιό στρατόπεδο στο Πυλί της Κω, όπου ομάδα κατοίκων του νησιού έσπευσε να διαμαρτυρηθεί και να ματαιώσει τις εργασίες που ξεκίνησαν για την κατασκευή hotspot στο νησί.

Οι διαμαρτυρόμενοι δέχτηκαν την επίθεση αστυνομικών με δακρυγόνα και χημικά και, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, δύο εξ' αυτών χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι, ενώ αρκετοί άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Κως - ΠΥΛΙ - επεισόδια - κάτοικοι - ΜΑΤ - δακρυγόνα

Tο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ενέκρινε πιστώσεις ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ για δυο έργα που αφορούν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Κως - hotspot - πρόσφυγες - μετανάστες - κατασκευή

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)