Γενικά

29 Ιανουαρίου 2016 10:34

Μουζάλας: Η έξοδος από τη Σένγκεν δεν είναι επίσημη θέση της Κομισιόν

Μηνύματα των Ευρωπαίων για Σένγκεν και κλείσιμο συνόρων. Τι απαντά ο Έλληνας Υπουργός. Συνάντηση με Τσίπρα ζήτησε η Φώφη Γενημματά. Αρχηγούς κομμάτων βλέπει ο Μουζάλας.

Μουζάλας: Η έξοδος από τη Σένγκεν δεν είναι επίσημη θέση της Κομισιόν
-

Εν γνώσει της Κομισιόν ότι, από τον Νοέμβριο που διενεργήθηκε ο έλεγχος στα νησιά υποδοχής προσφύγων του Αιγαίου, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση που έκανε χθες αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την πλευρά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν τα hot spots σε Λέρο και Χίο, διευκρινίζοντας ότι, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα ως προς την ολοκλήρωση των Κέντρων στη Σάμο και αντιδράσεις ως προς αυτό της Κω.

Η λειτουργία των hot spots είναι μία από τις βασικές απαιτήσεις που έχει η Κομισιόν από την Ελλάδα, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, που έχει γνώση του ζητήματος, ενώ ορίζοντας τις υπόλοιπες, είπε ότι: πρέπει να γίνεται καταγραφή των εισερχομένων στο ελληνικό έδαφος, η επιστροφή του 40% αυτών – όσων δεν δικαιούνται ασύλου – στην Τουρκία και η αναλογική μετεγκατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης - Χίος

Η Ελλάδα υποχρεούται, βάσει της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, να δημιουργήσει θέσεις φιλοξενίας για 50.000 άτομα, ενώ η κατά ποσοστά μετεγκατάσταση των προσφύγων, αποτελεί ευθύνη των υπόλοιπων χωρών, μέσω του συμφωνηθέντος προγράμματος μόνιμης αναδιανομής.

«Γελάω με την αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν»

«Καταγέλαστη» χαρακτήρισε την πληροφορία ότι, κινδυνεύει με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας σχετικά, «γελάω με τον Τύπο που γράφει για αποπομπή από το Σένγκεν και όχι δεν ελέγχει αν απλά υπάρχει η διαδικασία, αλλά ξεχνά ότι η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα Σένγκεν».

Και συμπλήρωσε: «τι νομίζετε, ότι θα πάει ο μετανάστης στο γκισέ στην Αθήνα και θα ρωτήσει πόσο πάει η business για Παρίσι; Κανείς στην Ένωση και κυρίως στην Κομισιόν δεν σκοπεύει να δικαιολογήσει το να κατεβάσει κανείς, από τιμωρητική διάθεση ελληνικές πτήσεις στις εκτός Σένγκεν αφίξεις».

Αναφερόμενος στο «σπάσιμο» της Σένγκεν από χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ξεκαθάρισε ότι, «ακόμα και τα σύνορα της Γερμανίας, που θα παραταθούν οι έλεγχοι, είναι στην πράξη ανοιχτά, δεν έχουν κλείσει, καθημερινά περνάει χιλιάδες κόσμου».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σχετικά με το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, απέρριψε το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι, «η χώρα είναι ερείπια από την οικονομική κρίση και πρέπει να βοηθηθεί πολύ περισσότερο». Τόνισε όμως ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα καταλήξει «αν οι Έλληνες δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους γιατί δεν μπορούν, δεν ξέρουν πως ή δεν θέλουν».

«Το να χτίσεις ένα hot spot και να βάλεις 100 κομπιούτερ δεν θέλει αρχιτεκτονική υπεροχή. Τα έχουμε πληρώσει αυτά» είπε και σχολιάζοντας τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, είπε «η κυβέρνηση την μία είπε ότι θα τα έχει έτοιμα στα τέλη Οκτωβρίου, μετά στα τέλη Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, τώρα μας λέει για το Μάρτη - ας φτιάξει κάτι να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να έχουμε κάτι να πούμε».

Κομισιόν: Δεν προβλέπεται κλείσιμο των συνόρων ή αναστολή της Σένγκεν

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρώ, η οποία διέψευσε ότι στόχος της Έκθεσης για την Ελλάδα είναι το «κλείσιμο των συνόρων».

«Δεν προβλέπεται από κανένα μηχανισμό», είπε η Μπερτρώ αναφερόμενη στο κλείσιμο των συνόρων των γειτονικών της Ελλάδας χωρών. «Δεν έχουμε ως στόχο, ούτε επιθυμούμε, ούτε συζητάμε ή συζητήσαμε ποτέ τον αποκλεισμό μιας χώρας, ή την αναστολή της Συνθήκης», διευκρίνισε και επανάλαβε ότι, το μόνο που δικαιολογείται είναι η παράταση των ήδη υπαρχόντων ελέγχων σε συγκεκριμένα χερσαία σύνορα μεταξύ κρατών – μελών.

Μουζάλας: Δεν είναι επίσημη θέση της Κομισιόν η έξοδος από τη Σένγκεν

«Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της» είπε ο Γιάννης Μουζάλας, επιβεβαιώνοντας ότι, θα δοθεί μάχη για να φύγουν από το τραπέζι σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν και διευκρινίζοντας παράλληλα ότι, αυτή η πρόταση δεν αποτελεί επίσημη θέση της Κομισιόν.

Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σέγκεν απάντησε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».

«Μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα παλέψω ώστε τέτοιες προτάσεις που δεν είναι επίσημες να φύγουν από το τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήρε την ενωτική στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, πάνω στο ζήτημα, ενώ αναγνώρισε ότι ανάλογο κλίμα υπάρχει και στην Αθήνα, μετά τις συναντήσεις που προγραμματίστηκαν μεταξύ του ιδίου και των αρχηγών των κομμάτων. Ο Γιάννης Μουζάλας αποδέχτηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνάντηση, με θέμα το προσφυγικό, ενώ συναντήσεις θα έχει και με τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Μάλιστα, η Φώφη Γενημματά, ανέλαβε πρωτοβουλία εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, για κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η οποία κανονίστηκε μετά από τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα εξόδου από τη Σένγκεν στην άτυπη Σύνοδο του Άμστερνταμ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «εντυπωσιακό» ότι «η άποψη που στοχοποιεί και τιμωρεί την Ελλάδα να βγει από τη Σέγκεν είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν μέχρι τώρα».

Αναφορικά με την έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει τρεις μήνες να συμμορφωθεί στα συμφωνηθέντα «Η έκθεση έχει δίκιο, λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου οι καταγραφές μέσω Eurodac γινόντουσαν περίπου στο 60%. Τα άλλα γινόντουσαν με μελάνι. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει 100 μηχανήματα Eurodac και στις αρχές του Νοέμβρη δουλεύαμε με 48. Δεν είχαμε. Το κάθε μηχάνημα κάνει 100 καταγραφές την ημέρα. Τώρα που έχουμε τα μηχανήματα οι εκθέσεις είναι καλύτερες» και συμπλήρωσε «σε όλο αυτό το ζήτημα υπάρχει μια αλήθεια: ότι έχουμε καθυστέρηση στα hotspot, μερικώς οφείλει κανείς να ελέγξει την κυβέρνηση, έχουμε την ευθύνη μας πάνω σε αυτό αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι η μείωση των ροών», διευκρινίζοντας ότι, η μείωση των ροών είναι ζήτημα της Τουρκίας και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πρακτικά να κάνει κάτι για αυτό.

Πρόσφυγες - νεκροί - Αιγαίο - Τουρκία

Σχετικά με τις δηλώσεις του Βέλγου για τη φιλοξενία 300.000 – 400.000 προσφύγων στην Ελλάδα, έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν και push back, διευκρίνισε αφενός ότι, ο Βέλγος δεν είναι Υπουργός της κυβέρνησης, πως οι συγκεκριμένες συζητήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του lunch κι όχι στη Σύνοδο και αναφορικά με το περιεχόμενό τους, είπε: «να κάνουμε push back στη θάλασσα, όχι να τους πνίξουμε, είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται και από το Διεθνές Δικαστήριο». Ενώ ανέφερε τον μεταξύ τους διάλογο, κατά τον οποίο ο ίδιος είπε στον Βέλγο αναφορικά με τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε ελληνικό έδαφος, ότι, «πέρα από το ιδεολογικό ζήτημα είναι και πρακτικό, ένα στρατόπεδο για 400.000 άτομα θέλει 170.000 αστυνομικούς, θέλει 30 εκατομμύρια φαγητό την ημέρα, 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα σαπούνι. Δεν υπάρχει για εμάς το στρατόπεδο».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για επαναπροώθηση όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο, στην Τουρκία, με στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών.

«Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις - κίνητρα. Εμείς διατυπώσαμε πρόταση που πιθανώς να μας φέρει και σε δύσκολη θέση που λέει πολύ απλά ότι ο μόνος τρόπος και επιστημονικά να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας. Πρέπει και είμαστε διατεθειμένοι να φτιαχτεί ένα σύστημα με τη Frontex που έτσι και αλλιώς συνεργαζόμαστε, τα παράλια, έρχεται η βάρκα με τους 100 πρόσφυγες, γίνεται καταμέτρηση με τη Frontex, οδηγούνται στο hotspot, γίνεται ο διαχωρισμός, καταγράφονται, πρόσφυγες - μετανάστες, την άλλη μέρα όσοι είναι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται πίσω στην ακτή και με σκάφος της Frontex επιστρέφονται στην Τουρκία», είπε.

AP - Frontex - αστυνομία - πρόσφυγες

Παραδέχθηκε ότι είναι μια πρόταση «που θα είχε κανείς δικαίωμα να έχει κανείς αντίρρηση, αυτό που γίνεται όμως και είμαστε σε συνεννόηση με ΟΗΕ είναι ότι από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι θέλουν οικειοθελή επιστροφή και ότι θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου που υπάρχει διαδικασία fast track για την εξέτασή του».

Όπως υπογράμμισε, «μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δουλέψει στο διεθνές περιβάλλον "με νομικούς όρους"».

Βίτσας: Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της περισσότερο από ό,τι οι εταίροι

«Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο θέμα των προσφύγων, περισσότερο από ότι έχουν ανταποκριθεί οι εταίροι στις ανάγκες της Ελλάδας για το θέμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ενώ εκτίμησε πως «η χώρα δεν μπορεί να μεταβληθεί σε χώρα δεσμοφύλακα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι δεν φοβάται έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν και απέρριψε την κριτική ότι η χώρα καθυστερεί. Σημείωσε ότι τέσσερις από τις πέντε δομές είναι σχεδόν έτοιμες και θα παραδοθούν σε λειτουργία τις επόμενες μέρες, ενώ τόνισε ότι ήδη λειτουργεί μία στη Λέσβο.

ΑP - πρόσφυγες - ναυάγιο - Φαρμακονήσι - Καλόλιμνος - νεκροί - Αιγαίο - θάλασσα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική στο υπουργείο Άμυνας και στον Πάνο Καμμένο, ότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα αιτήματα, ανέφερε πως όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία δίνουν μεγάλη μάχη με υπερβάλλοντα ζήλο.

Ειδικότερα, τόνισε ότι το υπουργείο Άμυνας έχει δώσει στρατόπεδα και θα δώσει και άλλα, όπως επίσης και συσσίτια για τη διατροφή των μεταναστών και των προσφύγων.

Ο Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος προηγουμένως στο ίδιο θέμα, είχε πει «ο Στρατός προσφέρει, ο Υπουργός Άμυνας προσφέρει, δίνει στρατόπεδα, φορτηγά, ο Υπουργός Μετανάστευσης ζητάει από όλους περισσότερα, εκτιμώ ότι χωρίς Στρατό δεν θα μπορούσαμε να ταΐζουμε κάποιους χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς φορτηγά δεν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε σκηνές, δεν είναι πρόβλημα αντίθεσης, το υπουργείο Άμυνας βοηθάει».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)