Γενικά
CNBC: Υπάρχει κίνδυνος πολιτικής ανταρσίας για τον Τσίπρα
Δημοσίευμα του CNBC κάνει λόγο για πιθανή ανταρσία από σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί την ύστατη στιγμή να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας, μια ανταρσία δημιουργείται στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ κάποιων βουλευτών του και της αντιπολίτευσης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το CNBC σε δημοσίευμα του που αναφέρεται στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλες, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός στο εσωτερικό του κόμματος του.
Το CNBC αναφέρει οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες τελούν υπό τη σκιά αυτού του πολιτικού δεδομένου. Έτσι, ακόμη και αν υπάρξει μια συμφωνία που θα αποτρέπει το Grexit και τη χρεοκοπία της χώρα, αυτή θα είναι δύσκολο να περάσει αναίμακτα από την ελληνική Βουλή.
Το άρθρο κάνει λόγο για ανταρσία που προέρχεται από τις τάξεις των σκληροπυρηνικών του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να απορρίψουν τα μέτρα που προσθέτουν περισσότερα βάρη στους συνταξιούχους. Πέραν αυτών, και οι ΑΝΕΛ τάσσονται ανοιχτά κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά – κάτι που επί του παρόντος η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο CNBC , υποστήριξε ότι, «Είτε θα έχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία ή δεν θα έχουμε τίποτα. Εάν έχουμε έναν τίμιο συμβιβασμό, όλοι θα τον υποστηρίξουν. Αν και υπάρχει και ένα όριο στο πόσα μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στους δανειστές. Θέλουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα που έχουμε δανειστεί, αλλά όχι προσφέροντας και σάρκα. Δεν επιθυμούμε να βάλουμε κι άλλο βάρος στους πιο αδύναμους και τους πιο φτωχούς και έχουμε προτείνει ισοδύναμα μέτρα σε αυτά που ζητούν οι δανειστές».
Επί του παρόντος, αναφέρει το άρθρο τα δεδομένα είναι τα εξής: οι μαραθώνιες συζητήσεις της Τετάρτης δεν έχουν καταλήξει πουθενά, η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει το νέο σχέδιο των δανειστών κάνοντας λόγο για εκβιασμό και επιμένει πως πρέπει να γίνει συζήτηση για διαγραφή χρέους. Στο τελευταίο, οι δανειστές απαντούν πως κάτι τέτοιο θα μπει στο τραπέζι μόνο αν η Ελλάδα προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα.
Το πρόβλημα που εντοπίζει το CNBC είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει αναγκαστεί να κάνει πολλές υποχωρήσεις για να μπορέσει να προσεγγίσει τις θέσεις των δανειστών στη διαπραγμάτευση και μοιραία θα έρθει αντιμέτωπος με τη σφοδρή αντίδραση των στελεχών του στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, στην Αθήνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες διαδηλώσεις από συνταξιούχους και νέους ανθρώπους – σαν ένα δείγμα της υποδοχής που θα έχει η συμφωνία από τους Έλληνες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως θα περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ελληνική κρίση θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη. «Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, αλλά έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που συμβαίνει τούτη τη στιγμή στην Ελλάδα, μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες. Βλέπουμε την άνοδο των ανισοτήτων. Η μεσαία τάξη πιέζεται αρκετά και είναι εύκολο να δει κανείς πως υπάρχει ήδη έλλειψη εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάτι που παρεκκλίνει από τις παραδόσεις και τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!