Βουλή

24 Ιουνίου 2015 13:47

Καβγάς Λαφαζάνη – Γεωργιάδη για τον ρωσικό αγωγό (Βίντεο)

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

-

Αισιόδοξος ότι η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τη Ρωσία για τον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο θα εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Μεταπολίτευσης, εμφανίστηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παράλληλα, απάντησε και σε όσους αντιδρούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν δικαιολογούνται με κανένα τρόπο.

Την έντονη αντίδραση του κ. Λαφαζάνη αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι σχολιασμοί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, τόσο για τον αγωγό, όσο και για τη στάση τους απέναντι «στο νέο μνημόνιο που έρχεται» όπως είπε. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τις αντιδράσεις αυτές, να ακολουθήσει μία πολυδιάστατη ενεργειακή και ανεξάρτητη εξωτερική ενεργειακή και οικονομική πολιτική.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει να ανοίξει δρόμους για την ευρύτερη προοπτική της. Κεντρικός μας στόχος είναι να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες. Ανοίγουμε ένα θετικό, δύσκολο μεν, αλλά αναγκαίο δρόμο» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Πρέπει να διαβεβαιώσω ότι ο αγωγός αυτός δεν στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας ή τρίτων μερών. Αντίθετα, ωφελεί τη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή και διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια του φυσικού αερίου σε όλο τον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χώρο. Με κανένα τρόπο δεν δικαιολογούνται οι αντιδράσεις τρίτων για αποφάσεις που μπορεί να λαμβάνει κάθε κυρίαρχη χώρα, με βάση τα συμφέροντά της χωρίς να παραβιάζει ή να αντιστρατεύεται τα συμφέροντα άλλων χωρών».

«Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που υπογράψατε το μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρωσία. Είναι καλό να μπαίνετε σιγά-σιγά στα μνημόνια και με το καλό να υπογράψετε και το άλλο, το μεγάλο», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα, κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει εάν ισχύουν οι πληροφορίες που διέρρεαν, ότι η χώρα μας θα πάρει προκαταβολή 5 δισ. ευρώ από τα οφέλη του αγωγού. «Απαντήστε αν θα πάρουμε τα 5 δισ. ευρώ και αν ναι πότε ή αν αυτό αποτελούσε λανθασμένη πληροφορία με την οποία ο υπουργός δεν είχε σχέση. Γιατί αυτό γράφτηκε στο Τύπο και το διακινούσαν βουλευτές του κόμματός σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Αυτή η αναφορά του προκάλεσε τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Πολύ εκνευρισμένους σας βλέπω. Μπορεί την Αγία Πετρούπολη ο κ. Λαφαζάνης να την είπε μισή, δηλαδή Πετρούπολη, αλλά όσο πλησιάζει το μνημόνιο θα φύγετε από το Λένιγκραντ και θα καταλήξετε στην Αγία Πετρούπολη» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Κάποιοι ενοχλούνται από τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, οι οποίες και θα έχουν πολύ θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα και τους πολίτες. Θα περίμενα να το χαιρετήσουν απλόχερα και καλόκαρδα όλες οι πτέρυγες» ήταν η απάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. «Η ΔΕΠΕΝΕ που ιδρύουμε με αυτό το νομοσχέδιο θα συμμετέχει κατά 50% και θα μπορεί να κάνει αίτηση σε τράπεζες για να λάβει χρηματοδότηση έναντι κερδών που θα έχει από τη λειτουργία του έργου, για να ανταποκριθεί στους στόχους της. Είναι μία θετική πρωτοβουλία με προοπτική, που ανοίγει πολύπλευρους δρόμους. Αποδεχτήκαμε τη πρόσκληση να στηρίξουμε τον αγωγό γιατί είναι επωφελής και χρήσιμος και για την χώρα και για όλη τη περιοχή της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε: «Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την κατεύθυνση σταθερά, γιατί αν φτιαχτεί ο αγωγός θα κερδίσει η χώρα και οι Έλληνες πολίτες. Το όφελος θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βρήκατε καμία αγελάδα να την αρμέγουμε και να μας προσφέρει δισ. ευρώ; Αυτά τα οποία λέτε δεν ελέχθησαν από εμάς. Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Μεταπολίτευσης. Θα είναι ένα καθαρό έργο, στο οποίο δεν εμπλέκονται ιδιωτικά συμφέροντα, δεν υπάρχουν μίζες, δωράκια, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, στο οποίο το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει 100% και 100% η ρώσικη τράπεζα».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και προβλέπει την ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Ενεργειακών Επενδύσεων τονίζοντας: «Θα είναι απολύτως ισότιμη η συνεργασία με ισότιμους ρόλους και οφέλη. Η ΔΕΠΕΝΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και θα απασχοληθούν 20.000 εργαζόμενοι. Από αυτήν τη συμμετοχή της ΔΕΠΕΝΕ, η Ελλάδα θα αποκομίσει ιδιαίτερα οφέλη και στις τιμές του φυσικού αερίου και στα δημοσιονομικά της έσοδα. Τα έσοδα που θα έχει ο αγωγός κάθε χρόνο θα είναι σημαντικά, θα ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα περνάνε 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τον αγωγό. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζεται πολιτικά και γεωστρατηγικά».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)